Game hackers: welke titels zijn het vaakst het doelwit?

Gepubliceerd op 20/10/2020 in Gouden tips van…

Game hackers vinden steeds meer manieren om in te breken en persoonlijke gegevens te stelen. Wie graag computerspelletjes speelt of kinderen heeft die dit doen, staan hier best even bij stil. In deze blog overlopen we de titels die game hackers het meest als doelwit uitkiezen. En hoe je jezelf hiertegen beschermt.

Game hackers: welke titels zijn het vaakst het doelwit?

Videogames zijn al geruime tijd big business. Denk maar aan het succes van esports en de gigantische prijzenpotten die winnaars opstrijken. Heel wat games zijn tegenwoordig uitsluitend online te spelen en dat is natuurlijk geweldig leuk, maar het brengt ook risico’s mee waarvan we ons bewust moeten zijn. Game hackers vinden immers zelfs bij de meest populaire titels toegangspoortjes die voor spelers erg onaangename gevolgen kunnen hebben. En zelfs een onschuldig spelletje op je smartphone is niet zonder gevaar.


Welke titels zijn populair bij game hackers?

In principe loopt elke online game een risico, maar het is natuurlijk wel zo dat bepaalde games vaker in het vizier van game hackers opduiken. Dat zijn doorgaans de populairste games waarop miljoenen spelers uit de hele wereld actief zijn. Hieronder overlopen we de aandachtspunten voor drie populaire online games:

1. Fortnite

Deze game werd enkele jaren geleden een ware hype en is nog steeds een van de meest populaire spelletjes op het internet. Regelmatig verschijnen er nieuwe seizoenen die spelers aan hun pc gekluisterd houden. Het is een survival game waarbij je op een eiland gedropt wordt en zo lang mogelijk moeten blijven leven. Het spel heeft een in-game markt waar voorwerpen tussen spelers worden verhandeld. Dat maakt het meteen een belangrijk doelwit voor game hackers. Daarnaast heeft Fortnite ook mogelijkheden om te chatten met tekst en stem. Vooral jonge spelers moeten hiervoor op hun hoede zijn.

2. PlayerUnknown’s Battlegrounds

Eigenlijk is deze game erg vergelijkbaar met Fortnite. Ook hier is het de bedoeling om een ‘battle royal’ te overleven door items te zoeken en andere spelers te doden. De game bereikte twee jaar een geleden een hoogtepunt en werd een van de populairste online games aller tijden. Het spel is sowieso minder geschikt voor jonge spelers, omdat er veel geweld en bloed bij komt kijken. Ook hier is de in-game markt het grootste risico om met game hackers in contact te komen.

3. League of Legends

Deze online game gaat intussen al meer dan tien jaar mee, maar blijft erg populair. De game draait een gigantische omzet en daar zijn uiteraard de transacties in het spel mee voor verantwoordelijk. Spelers vormen een team met onbekende gamers en dagen andere teams uit voor een gevecht in een arena. Ook deze game heeft een chatfunctie die game hackers of spelers met slechte bedoelingen kunnen uitbuiten.


Hoe slaan game hackers toe in je favoriete spel?

Hieronder overlopen we enkele voorbeelden van cybercriminaliteit die vaak voorkomen bij online games:

1. Phishing

Iedereen weet intussen dat het gevaarlijk is om mails van onbekende afzenders te openen. En toch blijft phishing ook voor game hackers een echte goudmijn. In het slechtste geval gaan ze aan de haal met het nummer van je kredietkaart of het wachtwoord van je bankrekening. Ook games ontsnappen er jammer genoeg niet aan.

Als je al een account bij een online game hebt, bestaat het risico dat game hackers je een valse mail sturen die op het eerste gezicht van de game zelf afkomstig lijkt te zijn. Ze zullen dan vragen om je account te verifiëren door je wachtwoord in te voeren of om je wachtwoord te veranderen. Als je hierop ingaat, hebben game hackers meteen toegang tot je echte account en eventueel ook je kredietkaart als je deze gebruikt voor bijvoorbeeld aankopen in het spel.

Sommige game hackers willen ook gewoon je account stelen, zodat ze het voor grof geld op de zwarte markt kunnen doorverkopen. Games zoals Fortnite of andere populaire titels uit de wereld van esports zijn vaak het doelwit van dit soort praktijken. Wanneer je als speler bepaalde voorwerpen hebt vrijgespeeld of een heel hoog niveau hebt gehaald, dan is een account plots veel geld waard./p>

Wat kan je doen? Heel simpel: open nooit verdachte mails. In principe zal een provider van een game je niet via e-mail vragen om je wachtwoord aan te passen. Ga in dat geval gewoon naar de website van de game zelf, log in en controleer of je iets moet bevestigen.

2. Vals spelen en fraude

In online games zullen game hackers ook heel vaak vals spelen of ‘cheaten’. In sommige gevallen neem je het zonder het te weten op tegen een bot, die natuurlijk veel beter speelt dan menselijke tegenstanders.

Daarnaast komt ook fraude in games heel vaak voor. Zo kan een hacker voorstellen om een voorwerp of een andere in-game aankoop met een aantrekkelijke korting aan te schaffen. Wie hierop in gaat, zal uiteindelijk nooit iets voor z’n geld terugkrijgen.

Wat kan je doen? Ga nooit in op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. De makers van games doen er alles aan om fraudeurs en valsspelers uit te sluiten, dus doe eventuele aankopen enkel via de game zelf. Op kanalen die niets met de game te maken hebben, dreig je gegarandeerd in de val van een hacker te lopen. Uiteraard moet je verdachte spelers meteen rapporteren, zodat de providers van de game deze personen kunnen

3. Inbraak in je pc of smartphone

Niet alleen je pc moet goed beveiligd zijn als je veel games speelt, ook je smartphone of tablet is niet zonder risico. Wie een app installeert, creëert in principe een toegangspoortje voor potentiële game hackers. Die kunnen dan malware op je toestel downloaden en met belangrijke gegevens gaan lopen. In sommige gevallen zal het de game hackers vooral te doen zijn om je bezittingen in de game zelf: je account, voorwerpen, etc. Maar vaak zijn ze op meer uit en willen ze bijvoorbeeld ook in je bankrekening inbreken of bestanden stelen.

Wat kan je doen? Installeer games en applicaties alleen via de officiële winkel van je toestel. Bijvoorbeeld de Microsoft Store als je met Windows werkt, Google Play voor smartphones met Android als besturingssysteem, of de Apple Store voor iPhone, iPad en Mac. Ook hier is het niet 100% uitgesloten dat verdachte apps tot bij gebruikers geraken, maar in dat geval zullen ze veel sneller in de kiem worden gesmoord dan via niet-officiële kanalen.


Hoe bescherm je jezelf tegen game hackers?

Gamers willen zorgeloos kunnen spelen en ouders willen zeker zijn dat hun kinderen geen gevaar lopen. Voor game hackers zijn online games immers een gigantische speeltuin vol potentiële slachtoffers. Geef hun geen kans en volg een paar gouden regeltjes waarmee je het risico op malware en andere cybercriminaliteit in games aanzienlijk verkleint:

  • Open geen verdachte links: klikken op een link van een onbekende afzender kan al voldoende zijn om malware op je pc te installeren. Dit is trouwens voor al je online activiteiten de belangrijkste regel om game hackers buiten te houden.
  • Deel geen informatie over je account: wees voorzichtig met wachtwoorden en andere informatie over je accounts. Leg dit ook in klare taal aan je kinderen uit, want zij beseffen de gevaren nog niet goed. Zeker als je kredietkaart aan een game of gameplatform hangt, kunnen er game hackers op de loer liggen.
  • Wees voorzichtig met in-game aankopen: steeds meer games laten je in het midden van het spel voorwerpen aankopen en verkopen. Doe dit enkel via de game zelf.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie in je profiel: probeer te vermijden dat game hackers via je profiel in een online game kunnen achterhalen wie je bent. Geef ook tijdens eventuele chatgesprekken in games geen informatie over jezelf prijs.

De strijd tegen game hackers begint in de eerste plaats bij jezelf. Als je verstandig met games omgaat, moet je je zeker zonder zorgen maken. Toch zal cybercriminaliteit ook de komende jaren alleen maar toenemen. Heb je daarom al eens aan een verzekering gedacht?

Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie