Hoe kan ik een gratis website maken?

Gepubliceerd op 25/08/2021 in Gouden tips van…

Hoe kan ik een gratis website maken?

Tegenwoordig kan iedereen content delen op het internet. Je kan sociale netwerken gebruiken om je creaties te verspreiden of een eigen gratis website maken. Ontdek hier de handigste tools om je gratis website te bouwen.

Je hebt geen computerkennis nodig om op het web aan de slag te gaan. Er bestaan verschillende tools die speciaal zijn ontworpen om het leven gemakkelijker te maken door je gratis website te maken in slechts enkele minuten. Hieronder laten we je kennismaken met enkele gratis tools om je eigen website te maken. Je hoeft geen code te schrijven of te zorgen voor de hosting van je site, alles werkt volgens een drag-and-dropsysteem.

1. Wix

Wix is een van de bekendste websitetools met meer dan 150 miljoen gebruikers in 190 verschillende landen. Met dit platform kan je een kwaliteitswebsite maken met behulp van talrijke gratis sjablonen. Maar het is vooral dankzij zijn zeer complete bewerkingstool dat Wix eruit springt.

De gratis versie van Wix is ontworpen voor beginners en biedt een compleet pakket. Met Wix kan je makkelijk je gratis website maken in ongeveer een uur. Webhosting, domeinnaamregistratie en de lancering van de website zijn namelijk inbegrepen in het gratis Wix-pakket. Niet slecht, toch?

Voor het ontwerp van je site moet je een bepaald sjabloon kiezen. Je hebt een ruime keuze, er zijn maar liefst 500 verschillende sjablonen beschikbaar op Wix. Alle sjablonen zijn bovendien aangepast voor mobiele toestellen. Jij hoeft enkel nog pagina's toevoegen en inhoud creëren met behulp van het gebruiksvriendelijke menu aan de zijkant van het scherm. Houd er wel rekening mee dat met de gratis versie van Wix advertenties worden weergegeven op je site en de ondersteuning minder responsief is voor gratis gebruikers.


2. Jimdo

Jimdo is nog zo’n tool om een gratis website te maken die een uitgebreide gratis versie biedt. Zijn sterke punt: de mogelijkheden om je website aan te passen. Dat maakt Jimdo tot een van de beste gratis tools voor het maken van een website. Je hebt er bovendien geen technische kennis voor nodig.

Jouw website is in een paar minuten klaar voor gebruik en er zijn veel manieren om hem aan te passen. Alle Jimdo-websites zijn bovendien responsive, dus geschikt voor alle media, en zijn zeer efficiënt en gemakkelijk te navigeren voor gebruikers. Het ontwerp van Jimdo is gebaseerd op een systeem van blokken die je aan de pagina's van je site kunt toevoegen. Deze blokken zijn volledig aanpasbaar, zodat je site steeds uniek is.

Maar de gratis versie van Jimdo heeft ook zijn beperkingen. Je kan maar 5 verschillende pagina’s toevoegen aan je site. Er staan ook advertenties op je site, maar ze staan wel vrij subtiel onderaan de pagina. Jimdo is ongetwijfeld een van de beste gratis tools in termen van maatwerk en prestaties, maar ook niet alles is rozengeur en maneschijn. Als je een kleine gratis site wil maken zonder commerciële en professionele ambities, dan is Jimdo wat je nodig hebt.


3. Site123

Site123 is een relatief nieuwe tool die zich richt naar alle internetgebruikers. De kracht van Site123 is dat je werkelijk alles kunt maken wat je maar wilt, van een eenvoudige blog tot een e-commercesite tot een bedrijfwebsite. Alle sjablonen van het platform zijn eenvoudig, overzichtelijk en beschikbaar in de gratis versie.

Vergeleken met de concurrenten biedt Site123 meer "technische" mogelijkheden aan gratis gebruikers. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot bepaalde hulpmiddelen voor SEO of zoekmachineoptimalisatie zoals bij Google. Dat betekent dat je de metabeschrijving van een pagina kunt wijzigen. Tot slot is de technische ondersteuning van Site123 onberispelijk, zelfs voor gratis gebruikers.

Maar de gratis versie heeft ook zijn beperkingen. Bij Site123 is het grootste probleem met de gratis versie de url van je site, die gewoon nergens op slaat. Een voorbeeld van zo’n url bij Site123: 8jkf470vdele.site123.me. Ook is de beschikbare opslagruimte beperkt tot 250 MB, waardoor je niet veel foto's en video's aan je site kan toevoegen.


Er zijn nog vele andere gratis tools zoals Webnode, Weebly of Webself. Helaas lijken de gratis versies een beetje te beperkt. Houd er in elk geval rekening mee dat als je je site wil uitbreiden en echt professioneel maken, je op een gegeven moment moet overstappen op een betaalde versie. Het hangt allemaal af van ie ambities en wat je op het internet wilt doen. Soms kan alleen het maken van een blog al genoeg zijn.

Om thuis in alle rust je eigen website te maken, kies je voor ons Flex-pack. Dit pakket biedt je een onbeperkte en ultrasnelle internetverbinding bij je thuis plus toegang tot de televisiezenders van Proximus en de Pickx-toepassing. Je kan bovendien ook een of meer mobiele abonnementen toevoegen.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën