Oplichting bij online shopping: zo trap je niet in de val

Gepubliceerd op 15/11/2023 in Gouden tips van…

Van 12 tot en met 18 november is het International Fraud Awareness Week, een moment om even stil te staan bij de ernstige gevolgen van oplichting. Met het oog op de eindejaarsperiode en de belangrijkste periode voor webshops, staan we even stil bij onze beste tips om oplichting bij online shopping te voorkomen.

Oplichting bij online shopping: zo trap je niet in de val

We shoppen allemaal graag online. Er is ook zo veel te vinden en we kunnen rustig op zoek gaan naar kerstcadeautjes vanuit het comfort van onze zetel. Bovendien smijten verschillende grote webshops met de kortingen naar je hoofd tijdens Black Friday en dergelijke. Er zijn helaas ook tal van oplichters die graag misbruik maken van jouw online koopgedrag. Houd daarom altijd deze tips in het achterhoofd:

1. Shop bij betrouwbare websites

Er zijn oneindig veel webshops, dus het is een goed idee om steeds kritisch te zijn. Onthoud: “Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.” Webshop die zaken verkopen aan dumpingprijzen of een snelle levering beloven terwijl de goederen van de andere kant van de wereld komen, zijn alvast een eerste rode vlag. Maar hoe weet je of een website betrouwbaar is? Bekijk bijvoorbeeld de reviews van klanten en kijk of die authentiek zijn.

Staat er keer op keer dezelfde beknopte waardering in? Dan bestaat de kans dat het valse reviews zijn. Via de algemene voorwaarden of het privacybeleid kan je normaal gezien ook altijd een btw-nummer terugvinden van het bedrijf achter de webshop. Zoek je dat nummer vervolgens op, dan zie je vaak meteen of het om een betrouwbaar bedrijf gaat. Voor Belgische webshops kan je het btw-nummer ook opzoeken in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).


2. Kijk goed naar de websitelink

Controleer of de website een beveiligde verbinding heeft. Als de link begint met "https://" betekent het dat de site versleuteld is en jouw gegevens veilig zijn. Dat is vooral belangrijk als je moet inloggen of persoonsgegevens moet delen, wat meestal het geval is bij een online bestelling.


3. Kies je wachtwoorden verstandig

Maak altijd unieke en sterke wachtwoorden voor je online accounts op webshops. Laat een wachtwoord bijvoorbeeld genereren en sla het vervolgens op in een wachtwoordmanager. Door voor al je accounts een ander wachtwoord te kiezen, verklein je de kans dat een hacker toegang krijgt tot verschillende accounts. Schakel indien mogelijk ook tweestapsverificatie in voor je online accounts. Dat betekent dat je na het inloggen nog een beveiligingscode moet bevestigen via je smartphone of mail. Het maakt het voor oplichters moeilijker om je account te hacken.


4. Gebruik altijd vertrouwde en veilige betaalmethoden

Webshops bieden doorgaans meerdere bekende en beveiligde betaalmethoden, zoals creditcards, Payconiq of betalingssystemen zoals PayPal. Als je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van een webhop en de betaalpagina ziet er niet helemaal hetzelfde uit als wat je gewend bent, breek de betaling dan onmiddellijk af. Let ook goed op met het scannen van QR-codes en controleer of die wel degelijk van de juiste betaaldiensten afkomstig zijn. Deel nooit gevoelige bankinformatie of persoonsgegevens zoals een rijksregisternummer met een website!


5. Klik niet zomaar op links of mails

Wees altijd voorzichtig met mails of links die van een webshop afkomstig zijn. Heel veel oplichters maken gebruik van valse mails die afkomstig lijken te zijn van je favoriete online winkels. Als er schrijffouten in de mail staan of hij ziet er wat raar uit, moet er meteen een alarmbel afgaan. Controleer ook steeds heel goed het mailadres van de afzender, is dat wel degelijk van die webshop?


6. Controleer regelmatig je bankrekening

Houd je bankafschriften in de gaten en controleer regelmatig of je transacties overeenkomen met je aankopen. Meld verdachte transacties onmiddellijk aan je bank. Kijk daarnaast ook je domiciliëringen regelmatig na en blokkeer verdachte transacties meteen.


7. Bekijk het retourbeleid en de algemene voorwaarden

Bekijk steeds even het retourbeleid van elke webshop voordat je iets koopt. Betrouwbare online winkels geven daarin duidelijke informatie over retours, terugbetalingen, levertermijnen en dergelijke. Lees ook de algemene voorwaarden en het privacybeleid van de website even door.


En om extra veilig naar je favoriete webshops te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies nu voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie