5 geëngageerde alternatieven voor de zoekmachine Google

Gepubliceerd op 23/06/2021 in Gouden tips van…

In België zijn Google, Bing en Yahoo! goed voor meer dan 95% van de online zoekopdrachten. Maar er zijn andere zoekmachines die vaak ethischer en heel geëngageerd zijn. Ontdek deze kleinere ‘search’-spelers waardoor je solidair kan surfen of je privéleven kan beschermen.

5 geëngageerde alternatieven voor de zoekmachine Google

Bevalt de standaardzoekmachine van je browser je niet? Ben je al die advertenties die je tijdens het surfen achtervolgen beu? Goed nieuws: je kunt heel gemakkelijk voor een meer ethische browser kiezen. Google, Bing en Yahoo! zijn de absolute leiders en laten weinig ruimte voor anderen. Toch is er een nieuwe generatie zoekmachines die inzetten op solidariteit, ecologische of humanitaire aspecten of het beschermen van je privacy.

Lilo: het solidaire alternatief voor Google

De Franse zoekmotor Lilo, die in 2014 werd gelanceerd, laat de internetgebruiker de solidariteitsprojecten kiezen die hij of zij wil ondersteunen, of het nu gaat om het milieu - om de koolstofuitstoot van je zoekopdrachten te compenseren - of om sociale projecten, gezondheidszorg of onderwijs. Met elke zoekopdracht win je een druppel water die je vervolgens kunt herverdelen over meer dan 260 sociale en ecologische projecten. Lilo transformeert die waterdruppels in geld (1.000 druppels vertegenwoordigen ongeveer 4 euro) en betaalt dit uit aan het gekozen project. Elke week wordt een nieuwe organisatie voorgesteld.

De zoekmachine van Lilo maakt gebruik van technologie van Google, Yahoo! en Bing. Reclame-inkomsten komen ook van de reclameregies van de grote drie, hoewel Lilo met verschillende adverteerders ook rechtstreeks werkt. Deze geëngageerde Franse start-up verzamelt geen persoonsgegevens en pleit voor een internet zonder reclame-tracking, ook al gebruikt het de technologie van de digitale reuzen.

www.lilo.orgNouvelle fenêtre

Ecosia: de zoekmachine die bomen plant

Meer dan 30 miljoen bomen geplant in Madagaskar om kusterosie te stoppen en maki's te beschermen, 17 miljoen in Burkina Faso om te voorkomen dat de Sahel oprukt, 3 miljoen in Brazilië na de branden in het Amazoneregenwoud ... In iets meer dan tien jaar heeft de Duitse zoekmachine Ecosia bijna 130 miljoen bomen over de hele planeet geplant door 80% van haar winst te doneren aan milieuverenigingen.

Deze bomen vangen elke dag 2.000 ton CO2 op en worden uitsluitend gefinancierd door reclame-inkomsten die worden gegenereerd door de zoekopdrachten van gebruikers en, sinds kort, door EcoLinks. Dat zijn links waarmee je donaties kunt doen bij je online aankopen. Ecosia, die met Bing-zoekresultaten werkt, verwelkomt elke maand 57 miljoen unieke bezoekers. Kleine bonus: Ecosia houdt je gegevens niet bij en heeft een negatieve koolstofbalans door haar servers te voorzien van hernieuwbare energie.

www.ecosia.orgNouvelle fenêtre

Qwant: de zoekmachine die je privacy respecteert

Als je de opdringerige kant van Google maar niets vindt, is deze ethische Europese zoekmachine misschien wel jouw ding. Qwant werd in 2011 opgericht en is al lang een van de beroemde paradepaardjes van de Franse techwereld. Hun missie? Jou het leven gemakkelijker maken zonder inbreuk op je privacy te plegen. De letter Q staat voor "Quantités" (hoeveelheden) en verwijst naar de enorme massa gegevens die die zoekmachine met de fijne kam doorzoekt. En de "want" staat voor het Engelse "willen". In tegenstelling tot de Amerikaanse gigant Google, slaat Qwant je zoekopdrachten niet op.

Er wordt dus geen profiel van jou gemaakt om je gerichte advertenties te sturen. Daarnaast maakt Qwant geen gebruik van cookies en biedt het ook een neutrale weergave van de resultaten. De tool is zo transparant dat de Franse staat het de standaardzoekmachine op de computers van ambtenaren heeft gemaakt.

Qwant heeft zijn eigen robots en algoritmen om op het web te zoeken en inhoud te vinden die relevant is voor de zoekopdrachten van internetgebruikers. Maar het moet wel zijn toevlucht nemen tot de diensten van Microsoft Bing om de eigen resultaten aan te vullen. Goed om te weten: de zoekmachine heeft een versie voor volwassenen (Qwant Lite) en een versie voor kinderen (Qwant Junior). Zo kan de hele familie surfen zonder gevolgd te worden.

www.qwant.comNouvelle fenêtre

DuckDuckGo: voor onvindbare navigatie

Net als Qwant slaat het Amerikaanse DuckDuckGo geen persoonlijke informatie over gebruikers op, verkoopt het je persoonlijke gegevens niet en garandeert het zo je privacy. Met DuckDuckGo kan je op het web zoeken zoals we dat een aantal jaren geleden deden. De resultaten zijn neutraal. Je krijgt geen gerichte advertenties op basis van je zoekgedrag te zien, tenminste als je niet naar andere sites surft die wel aan tracking doen, zoals Facebook.

Het businessmodel van DuckDuckGo is gebaseerd op advertenties die je te zien krijgt op basis van de trefwoorden van je zoekopdracht. De zoekmachine doet niet aan tracking maar wordt betaald wanneer je op een van deze advertenties klikt. Het doet een beroep op meer dan 400 bronnen, waaronder de zoekmachines van Microsoft Bing, Yahoo! en Wikipedia. Deze browser, met de mantra "Google tracks you, not us", behaalde een nieuw persoonlijk record: het bereikte in januari voor het eerst de mijlpaal van 100 miljoen dagelijkse zoekopdrachten.

www.duckduckgo.comNouvelle fenêtre

Swisscows: een van de veiligste zoekmachines

Net als met DuckDuckGo kan je met Swisscows anoniem op het web zoeken. Er worden geen gebruikersgegevens geregistreerd of gebruikt. De wetgeving inzake gegevensbescherming is bijzonder streng in Zwitserland, het land van herkomst van deze zoekmachine. Er komen steeds meer Zwitserse encryptiebedrijven die maximale veiligheid garanderen, buiten het bereik van de EU of de Verenigde Staten.

Om de bezoekers zo goed mogelijk te beschermen, slaat Swisscows het IP-adres of de browse-informatie niet op. Het enige wat wordt opgeslagen, is het totale aantal zoekopdrachten dat de browser ontvangt. De voordelen? Je ziet bepaalde prijzen niet plots verdwijnen tijdens je online aankopen en loopt niet langer het risico het slachtoffer te worden van 'filterbubbels' die de resultaten aanpassen op basis van eerdere zoekopdrachten.

Daarnaast biedt Swisscows veiligheid voor kinderen, omdat erotische en pornografische pagina's niet kunnen worden gevonden. Hoewel deze Zwitserse browser zeer vertrouwelijk blijft en weinig bekend is bij het grote publiek, neemt het aantal gebruikers elk jaar toe.

www.swisscows.comNouvelle fenêtre

En om elke zoekmachine te kunnen gebruiken zoveel je maar wilt op PC of mobiel, denk aan het Flex pack! Dit pakket biedt je een mobiel abonnement naar keuze, naast een onbeperkte internetverbinding thuis en toegang tot 80 tv-zenders én de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie