Wat is dual SIM en welke smartphones hebben dat?

Gepubliceerd op 01/11/2023 in Gouden tips van…

Ben je nog wat in de war over dual SIM-technologie? Of begrijp je niet helemaal wat het inhoudt? Geen probleem, wij leggen je alles uit: alle mogelijkheden en de smartphones die deze technologie gebruiken, van iPhones tot Samsung-toestellen.

Wat is dual SIM en welke smartphones hebben dat?

Wat is dual SIM?

Er zijn steeds meer dual SIM-smartphones op de markt. Simpel gezegd, bieden deze toestellen twee SIM-slots, zodat je twee verschillende telefoonnummers op één smartphone kan gebruiken. Dat is vooral handig als je een privénummer en een zakelijk nummer hebt.

Een dual SIM kan ook heel handig zijn als je naar het buitenland gaat en een van je nummers niet geldig is in landen buiten de Europese Unie. Het enige wat je hoeft te doen, is overschakelen naar een buitenlands nummer om telefoongesprekken te blijven voeren of ontvangen. Om te genieten van de dubbele simkaart, in fysieke of eSIM-versie, kan je meer informatie vragen aan je operator. Bij Proximus kan je je eSIM online bestellen. Lees hier alles over je Proximus eSIM!


De verschillen tussen dual SIM Actief en dual SIM Standby

Er bestaan twee soorten dual SIM: actief en stand-by. Met dual SIM Actief ben je altijd bereikbaar, wat er ook gebeurt. Smartphones met deze technologie gebruiken twee antennes, één voor elke simkaart. Dus als je een van je nano-SIMs gebruikt om te internetten, kan je nog steeds oproepen ontvangen op je tweede kaart en op elk moment van telefoonlijn wisselen.

En als je op vakantie bent, kan je de eSIM-kaart die gekoppeld is aan je zakelijke telefoonnummer deactiveren. Houd er wel rekening mee dat smartphones met deze technologie vrij zeldzaam zijn, omdat het moeilijk is om twee antennes in één apparaat te installeren.

Met dual SIM stand-by ben je niet altijd bereikbaar. Deze toestellen hebben slechts één antenne. Daardoor werken de twee simkaarten niet tegelijkertijd. Als je dus gaat bellen, sms'en of internetten met één van de kaarten, is de tweede kaart tijdelijk niet beschikbaar. Als je je smartphone echter niet gebruikt, ben je op beide kaarten bereikbaar.


Hoe kan je WhatsApp gebruiken met een dubbele SIM?

Bijna iedereen gebruikt WhatsApp uitsluitend om te bellen en berichten te versturen. Maar is het mogelijk om WhatsApp op twee verschillende nummers op één smartphone te gebruiken? Ja hoor, dan lijkt het alsof je twee WhatsApp-accounts hebt. WhatsApp biedt deze functie echter niet rechtstreeks aan. Je moet een beetje rommelen in de instellingen van je telefoon. Het is de bedoeling dat je een tweede versie van WhatsApp installeert op je telefoon, een soort gekloonde app.

Zo doe je dat op Android:

 • Ga naar de instellingen van je telefoon en start een zoekopdracht door op het vergrootglaspictogram te klikken.
 • Zoek naar “dubbele berichten” (Samsung-modellen), “gekloonde apps” (Xiaomi-modellen), “dubbele apps” (Huawei-modellen) of “kloon-apps” (Oppo-modellen en OnePlus).
 • Er verschijnt een lijst met apps waaruit je moet kiezen welke je wil klonen. Kies hier WhatsApp en start de installatie van de app.
 • Op sommige telefoons opent een venster waarin je een andere contactenlijst kan selecteren dan die in je basisaccount.
 • Kies de contacten die je wil toevoegen aan je tweede account.
 • Klik vervolgens op het nieuwe WhatsApp-pictogram in je lijst met applicaties en start het proces om een nieuwe account aan te maken.
 • Voer het telefoonnummer van je tweede simkaart in. Je moet het nummer valideren door een sms te sturen.
 • Nu hoef je alleen nog maar je profiel te configureren en contacten toe te voegen. Dat is alles.

Zo doe je dat op je iPhone:
Op iOS is appduplicatie niet mogelijk. Toch kan je het omzeilen door te kiezen voor Whatsapp Business. Dat doe je zo:

 • Download WhatsApp Business van de App Store.
 • Zodra de applicatie is geïnstalleerd, open je ze.
 • Vervolgens moet je je account aanmaken met het telefoonnummer van je tweede simkaart.
 • Valideer je telefoonnummer voordat je je profiel instelt. Vervolgens kan je contacten toevoegen en WhatsApp Business gaan gebruiken.

Welke dual SIM-smartphones moet je kiezen?

Ben je overtuigd van dual SIM? Je vindt zeker wel een smartphone die bij je past en deze functie biedt. Samsung biedt een aantal dual SIM-toestellen aan zoals de Galaxy Z Flip5 en de Fold5 of de Galaxy S23-serie. Je kan ook kiezen voor minder recente apparaten zoals de Galaxy S22 smartphones.

Bij Apple heb je ook keuze te over, want de hele iPhone 15-reeks biedt deze functie. Je kan echter ook voor oudere iPhones kiezen als je wat meer op de centen wil letten.

Andere toestellen die deze functie bieden zijn onder meer de OPPO Find X5 Pro, de Xiaomi Redmi Note 12, de OnePlus Nord CE 2 en nog tal van andere smartphones.


Vind je nieuwe dual SIM-smartphone gemakkelijk in onze webshop! Geniet van geweldige aanbiedingen voor smartphones die met een abonnement worden verkocht. En vergeet niet je eSim-kaart te bestellen, zodat je twee nummers kan gebruiken op je gloednieuwe telefoon. Je smartphone wordt zo snel mogelijk geleverd.

Bestel je smartphone nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie