Hoe je smartphone verbinden met je tv?

Gepubliceerd op 14/02/2024 in Gouden tips van…

Vakantiefoto’s tonen, een leuke YouTube-video bekijken, of je favoriete serie op Netflix streamen, … Er zijn tal van redenen om je smartphone te verbinden met je tv. Maar hoe doe je dat? In deze blog overlopen we alle methodes.

Hoe je smartphone verbinden met je tv?

1. Smartphone verbinden met tv via een HDMI-aansluiting

Een HDMI-kabel is de bekendste manier om toestellen zoals je laptop of een spelconsole op je televisie aan te sluiten. Maar je smartphone heeft natuurlijk geen HDMI-aansluiting. Gelukkig bestaan er aangepaste HDMI-kabels waarmee je je smartphone kan aansluiten op je tv.

Zo’n HDMI-kabel heeft één uiteinde dat je ergens in je smartphone inplugt in de vorm van micro-USB, USB-C of Apple Lightning. Zo krijg je op je tv toegang tot bijvoorbeeld de foto’s op je smartphone of kan je filmpjes afspelen.


2. Smartphone verbinden met tv via een USB-kabel

Om foto’s op je tv-scherm te bekijken, heb je eigenlijk geen speciale HDMI-kabel nodig. Het volstaat om je smartphone met de USB-poort van je televisietoestel te verbinden. En zo’n kabel heb je in principe al, want de meeste smartphones gebruiken een USB-C-aansluiting om op te laden. Zelfs Apple introduceerde met de lancering van de iPhone 15 een USB-C-poort.

Met HDMI wordt het tv-scherm een verlengstuk van je smartphone, terwijl je met USB bestanden doorstuurt. Net zoals wanneer je je smartphone met een USB-kabel op je computer aansluit. Je kan er dus wel foto’s mee tonen op je tv, maar voor het bekijken van films en series vanaf je smartphone naar je tv is het niet geschikt.


3. Smartphone verbinden met tv via draadloos casten

De beste manier om video’s vanop je smartphone op je tv te tonen, is door draadloos te casten. Je hoeft dan ook niet te zitten prullen met al die kabels. Afhankelijk van je televisietoestel er verschillende mogelijkheden:

 • Miracast/Wifi Direct: Als je toestellen ‘Miracast’ ondersteunen, is het mogelijk om je tv en smartphone met elkaar te verbinden. Het is bijvoorbeeld een handige manier om een presentatie vanaf je pc op een tv-scherm te projecteren, maar je kan er ook je favoriete serie of game mee casten. Sommige toestellen kunnen zelfs 4K Ultra HD probleemloos weergeven.
  Een andere naam voor deze toepassing is ‘wifi direct’. Vergelijk het met een verbinding via bluetooth, maar uiteraard werkt het sneller en over grotere afstanden. Je hebt er een compatibele Android-smartphone of -tablet voor nodig. Via iPhone lukt het in theorie ook, maar Apple heeft uiteraard ook z’n eigen oplossingen voorzien.
 • Chromecast: Iedereen kent wel het icoontje dat aangeeft of het mogelijk is om beelden via je wifi naar een ander toestel te casten. Google biedt deze optie al enkele jaren aan met Chromecast. Heel handig wanneer je Netflix, YouTube of Spotify op je tv wil casten. Maar ook foto’s kan je op deze manier heel gemakkelijk op het scherm van je televisie afbeelden.
  De meeste smart tv’s hebben deze mogelijkheid intussen ingebouwd. Dan kan je je smartphone heel snel met je tv verbinden. De enige voorwaarde is dat ze allebei op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten. Om te streamen zorg je er ook best voor dat je over een snelle en stabiele internetconnectie beschikt.
  Op tv’s zonder deze optie sluit je een losse Chromecast aan die je al voor zo’n 40 euro aanschaft. Je plugt het kleine apparaatje in de USB-poort van je tv en vervolgens verbind je het met je smartphone of tablet.

 • Apple AirPlay: Fans van Apple kiezen doorgaans voor het merk voor al hun toestellen in huis. Als je bijvoorbeeld een iPhone of iPad hebt en je beschikt ook over Apple TV, dan zullen deze apparaten elkaar automatisch detecteren wanneer ze op hetzelfde wifi-netwerk zitten.
  Net zoals bij Chromecast wordt de mogelijkheid om te streamen met een speciaal symbool weergegeven. Tik in een app op het icoontje en vervolgens kan je alles draadloos naar je tv casten. Voor eigenaars van Apple-toestellen is dit de beste manier om in hoge kwaliteit foto’s en video’s te streamen.

Met een snelle en stabiele wifiverbinding is het heel gemakkelijk om je smartphone met je tv te verbinden. Dankzij Flex beschik je thuis over onbeperkt internet, zodat je foto’s, video’s en muziek zorgeloos vanaf je telefoon of tablet op je tv-scherm weergeeft in hoge kwaliteit.

En er is nóg meer! Je geniet immers ook van tv-kijken. Zo kies je zelf je favoriete tv-content, krijg je toegang tot meer dan 80 zenders en surf je op al je toestellen met de Proximus Pickx-app.

Ontdek Flex nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie