Hoe je smartphone verbinden met je tv?

Gepubliceerd op 23/02/2021 in Gouden tips van…

Hoe je smartphone verbinden met je tv?

Vakantiefoto’s tonen, een leuke YouTube-video bekijken, of je favoriete serie op Netflix streamen … Er zijn genoeg redenen om je smartphone te verbinden met je tv. Maar hoe doe je dat? Er zijn meerdere oplossingen afhankelijk van je smartphone, tv-toestel en wat je precies wil doen. In deze blog overlopen we alle methodes.

We hebben tegenwoordig meer schermen in huis dan ooit tevoren. De displays van onze smartphones en tablets zijn tegenwoordig zo goed dat we perfect een hele film op die toestellen kunnen bekijken. Maar soms wil je toch liever je smartphone verbinden met je tv en daar bestaan tal van oplossingen voor. Van draadloos tot de klassieke manier met een kabel.

1. Smartphone verbinden met een HDMI-aansluiting

Een HDMI-kabel is de meest gekende manier om een toestel op je televisie aan te sluiten. Veel spelconsoles maken er bijvoorbeeld gebruik van, en ook je laptop beschikt mogelijk over een aansluiting voor zo’n kabel. Maar je smartphone heeft dat toch niet? Klopt, maar daar bestaan oplossingen voor. Wilde je vroeger foto’s op je tv-toestel tonen, dan was je eigenlijk verplicht om die foto’s eerst op je pc te downloaden. Met een aangepaste HDMI-kabel is het nu toch mogelijk om je telefoon rechtstreeks op je tv aan te sluiten.

Zo’n HDMI-kabel heeft dus één uiteinde dat je ergens in je smartphone kunt inpluggen. Bijvoorbeeld voor micro USB, USB type C of Apple Lightning. Wat je daarna moet doen, hangt natuurlijk van je tv-toestel af. Met een smart tv moet je in principe gemakkelijk toegang krijgen tot de bestanden op je telefoon.


2. Smartphone verbinden met een USB-kabel

Om foto’s op je tv-scherm te bekijken, heb je eigenlijk geen speciale HDMI-kabel nodig. Het volstaat om je smartphone met de USB-poort te verbinden. En zo’n kabel je al, want de kans is groot dat je je telefoon hiermee oplaadt. Met HDMI wordt het tv-scherm eigenlijk een verlengstuk van je smartphone, met USB ga je bestanden doorsturen. Net zoals wanneer je je smartphone met een USB-kabel op je computer aansluit.

Op een smart tv kies je voor ‘USB’ als bron en daarna moet op het scherm van je smartphone de boodschap verschijnen dat je beelden kunt overzetten.


3. Via draadloos casten

Wie liever niet met kabels zit te sleuren, heeft uiteraard de mogelijkheid om z’n smartphone draadloos op de tv aan te sluiten. Afhankelijk van je toestel zijn hier meerdere oplossingen voor:

 • Miracast/Wifi Direct: bij een draadloze verbinding denk je meteen aan een wificonnectie, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als je toestellen ‘Miracast’ ondersteunen, is het mogelijk om ze zonder wifi met elkaar te verbinden. Het is bijvoorbeeld een handige manier om een presentatie vanaf je pc op een tv-scherm te projecteren, maar je kunt er ook je favoriete serie of game mee afspelen. Sommige toestellen kunnen zelfs 4K Ultra HD probleemloos weergeven.
  Een andere naam voor deze toepassing is ‘wifi direct’. Vergelijk het met een verbinding via bluetooth, maar uiteraard werkt het sneller en over grotere afstanden. Je hebt er een compatibele Android-smartphone of -tablet voor nodig. Via iPhone lukt het in theorie ook, maar Apple heeft uiteraard ook z’n eigen oplossingen voorzien.
 • Chromecast: intussen kent iedereen wel het icoontje dat aangeeft wanneer het mogelijk is om beelden via je draadloze netwerkverbinding te streamen. Google biedt deze optie al enkele jaren aan met Chromecast. Heel handig wanneer je Netflix, YouTube of Spotify op je tv wil afspelen. Maar ook foto’s kan je op deze manier heel gemakkelijk op het scherm van je televisie afbeelden.
  De meeste smart tv’s hebben deze mogelijkheid intussen ingebouwd. In dat geval kan je je smartphone heel snel met je tv verbinden. De enige voorwaarde is dat ze allebei op hetzelfde wifinetwerk zijn aangesloten. Om te streamen zorg je er ook best voor dat je over een snelle en stabiele internetconnectie beschikt.
  Op tv’s zonder deze optie sluit je een losse Chromecast aan die je al voor zo’n 40 euro kunt aanschaffen. Je plugt dat kleine apparaatje dan in de USB-poort van je tv en vervolgens zal je het met je smartphone of tablet kunnen configureren, zodat je met het juiste netwerk verbinding maakt.

 • Apple AirPlay: fans van Apple hebben wellicht een heel gamma aan toestellen van deze fabrikant in huis. Als je bijvoorbeeld een iPhone of iPad hebt en je beschikt ook over Apple TV, dan zullen deze apparaten elkaar automatisch detecteren wanneer ze op hetzelfde wifinetwerk zijn aangesloten. Vervolgens is het even eenvoudig als het aanleggen van een bluetoothverbinding om bestanden, foto’s en video’s door te sturen.
  Net zoals bij Chromecast wordt de mogelijkheid om te streamen met een speciaal symbool weergegeven. Tik in een app op dat icoontje en vervolgens wordt alles draadloos op je tv-scherm afgebeeld. Voor eigenaars van Apple-toestellen is dit de beste manier om in hoge kwaliteit foto’s en video’s te streamen.

Met een snelle en stabiele wifiverbinding is het heel gemakkelijk om je smartphone op je tv aan te sluiten. Dankzij Flex beschik je thuis over onbeperkt internet, zodat je foto’s, video’s en muziek zorgeloos vanaf je telefoon of tablet op je tv-scherm weergeeft.

En er is nóg meer! Je geniet immers ook van tv-kijken. Zo kies je zelf je favoriete tv-content, krijg je toegang tot meer dan 80 zenders en surf je op al je toestellen met de Proximus Pickx-app.

Ontdek Flex nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën