Welke apps maken leren leuk?

Gepubliceerd op 09/08/2021 in Gouden tips van…

Leerkrachten trekken aan de alarmbel. Volgens een recente enquête slagen 91% van de Belgische jongeren er niet in om gemotiveerd te blijven. Goed nieuws: er bestaan apps die leerlingen helpen hun schoolkennis bij te spijkeren op een leuke manier. Al spelende leren? Het kan!

Welke apps maken leren leuk?

Angstig, teruggetrokken, schoolmoe ... Sinds het begin van de gezondheidscrisis hebben heel wat tieners het moeilijk. De pandemie heeft vooral een negatieve impact op de schoolprestaties van jongeren. Volgens een onderzoek onder 4.700 ouders in Wallonië dreigt bijna de helft van de middelbare scholieren voortijdig af te haken als gevolg van het afstandsonderwijs. Meer dan 60% van de jongeren is gedemotiveerd.

Het resultaat: voor veel studenten betekent de zomervakantie ook herexamens. Enkele duizenden jongeren hebben het afgelopen jaar moeilijkheden ondervonden. Zij zullen dus een inhaalbeweging moeten doen.

Is een app een efficiënt middel om te leren?

Daar zijn inhaallessen toch voor? Ja, maar er zijn heel wat, vaak leuke, apps die studenten die schoolmoe zijn, ter hulp schieten. Net zoals privélessen, thuislessen of "schoolcoaches" is het een handige en vaak betaalbare manier om een student in moeilijkheden te helpen. Het voordeel is dat studenten het gevoel hebben dat ze plezier beleven tijdens het leren doordat ze een tablet of smartphone gebruiken. Deze apps zijn vaak leuk en stimuleren ook de motivatie en interesse van de studenten en dat is essentieel om het goed te doen op school.

Wiskunde of Frans: welke apps?

Er zijn net zoveel apps als er schoolvakken zijn. Maar niet alle studenten hebben dezelfde behoeften. Sommige apps zijn daarom gericht op zeer specifieke vakken. Hier is onze top 3 budgetvriendelijke apps.

Eductify

Wiskunde leren aan de hand van challenges? Dat kan met de Eductify-app. Deze app is een echt digitaal Zwitsers zakmes en is gericht op alle leeftijden, van de lagere school tot het zesde middelbaar. Op het programma: kennistesten, studieplannen, je resultaten, statistieken en zelfs een online kampioenschap om jezelf te vergelijken met anderen. Als je competitief bent, dan is dit de app waarmee je vooruitgang zal boeken!

Babbel

Dit is misschien wel een van de beste apps om vreemde talen te leren. De effectiviteit van Babbel is zelfs bewezen door onderzoekers aan de Yale University in de Verenigde Staten. Het principe: taalkundigen bieden regelmatig op maat gemaakte cursussen aan voor wie een nieuwe taal wil leren. De app werkt op maat, want dankzij zijn algoritmen past het programma zich aan jouw niveau aan.

Er zijn 14 talen waaronder Engels, Frans, Duits, Italiaans ... Met de functie voor spraakherkenning kan je zelfs je uitspraak verbeteren. Het enige nadeel: je moet je inschrijven (20 euro) om toegang te hebben tot alle cursussen. Maar de methode is zeer effectief: dankzij de uitgebreide lessen maak je gegarandeerd vooruitgang in korte tijd!

Projet Voltaire

Frans je ding niet? Als Voltaire nog leefde, had hij deze app vast opgenomen in de Grondwet. Op het programma: tests en oefeningen in spelling en grammatica, in verschillende niveaus. Zo moet je bijvoorbeeld fouten spotten in Franse teksten. Als je de fout hebt gevonden wordt die ook met een aantal reminders van de cursus uitgelegd. Grappig, nuttig en effectief.

Wil je het smartphonegebruik van je kind beter beheren? Met Mobilus S FullControl zorg je ervoor dat je kind nooit over het vooraf bepaalde budget gaat. Wordt de limiet overschreden? Dan blokkeert het dataverbruik, zodat je op het einde van de maand zeker niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Ontdek nu Mobilus S FullControl

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie