Hoe schrijf ik een goede AI-prompt?

Gepubliceerd op 17/06/2024 in Gouden tips van…

AI biedt heel wat mogelijkheden en we zijn er volop mee aan het experimenteren. Maar soms is het lastig om tot het gewenste resultaat te komen. Alles start met het schrijven van een goede AI-prompt. We geven je enkele tips.

Hoe schrijf ik een goede AI-prompt?

Als je met AI aan de slag gaat, is het de kunst om een goede prompt te geven. Dat is de opdracht of het bevel waarvoor de toepassing een antwoord bedenkt. Om zo vlot mogelijk tot een resultaat te komen dat aan je verwachtingen voldoet, moet je dus leren hoe je een goed prompt geeft.

1. Geef voldoende context

Beschouw een AI-tool voor het gemak even als een lege doos. Alles wat je er niet in steekt, kent hij niet. Geef de tool dus achtergrond en context. Stel dat je aan Chat-GPT vraagt om een tekstje te schrijven voor het verjaardagskaartje van een collega. Begin dan met aan Chat-GPT te laten weten welke rol hij speelt en in welke setting.

Bijvoorbeeld: “Je bent een medewerker van de HR-dienst bij het familiebedrijf X. Er heerst een ontspannen en vriendelijke sfeer op jullie werkvloer. Collega Y, die al 20 jaar in dienst is, is jarig en je wil een grappig verjaardagskaartje sturen.”


2. Geef een duidelijke opdracht

Vervolgens is het belangrijk aan de AI-tool te laten weten wat hij precies moet doen. Wees zo specifiek mogelijk. Voor het verjaardagskaartje is dat bijvoorbeeld: “Schrijf een kort en grappig tekstje van ongeveer 60 woorden voor de 50ste verjaardag van collega Y.” Al houdt Chat-GPT zich vaak niet aan de lengte die je vraagt, het geeft wel een concrete richtlijn. Vermijd dubbelzinnigheden en zorg ervoor dat de AI-tool begrijpt wat er van hem verwacht wordt.


3. Gebruik voorbeelden

Je kan zelf voorstellen doen waarop de AI-tool dan kan verderwerken. Bij grafische AI-tools kan je ruwe schetsen of bestaande foto’s uploaden om als voorbeeld te gebruiken. Ook sjablonen, ideeën of inspiratie kunnen helpen om het gewenste resultaat te krijgen.


4. Schaaf het resultaat bij

Een goede prompt geven, leer je met vallen en opstaan. Dus probeer het zeker een paar keer opnieuw als het resultaat niet helemaal volgens je verwachtingen is. Experimenteer met verschillende formuleringen, details en voorbeelden. Een AI-tool leert uit de antwoorden en resultaten die jij onvoldoende vindt.


En als je nog meer wilt weten, check dan onze Techlab-aflevering waarin we dieper ingaan op hoe je het beste kunt communiceren met artificiële intelligentie en effectieve prompts kunt maken. Leer het in beeld!

Om optimaal gebruik te maken van verschillende AI-toepassingen, heb je natuurlijk een degelijke internetverbinding nodig. Dan zit je helemaal goed met het Flex-pack! Dit pakket biedt je een onbeperkte internetverbinding thuis, een mobiel abonnement naar keuze en toegang tot 80 tv-zenders én de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie