Wat is een hybride cloud?

Gepubliceerd op 06/03/2023 in Oplossingen & diensten

U heeft ongetwijfeld al eens gehoord over de hybride cloud. Maar wat is het eigenlijk? Jetro Wils (cloudexpert bij Proximus) beantwoordt 7 vragen die u zullen helpen om het beter te begrijpen.

Wat is een hybride cloud?
  1. Wat is een hybride cloud?
  2. Wat is het verschil tussen de private en publieke cloud?
  3. Welke bedrijven kiezen voor de hybride cloud?
  4. Welke factoren bepalen de keuze voor een hybride cloud?
  5. Wat zijn de voordelen van een hybride cloud?
  6. Wat zijn de nadelen van een hybride cloud?
  7. Waarom kiezen voor Proximus?

Wat is een hybride cloud?

De hybride cloud is de ideale combinatie tussen private en publieke cloudomgevingen. Een combinatie van enkele private cloudoplossingen (on-site, housing of de Proximus private cloud) kan ook tot een hybride cloudoplossing worden geconfigureerd. Soms wordt ook de benaming 'multi-cloud' hiervoor gebruikt.

Ontdek onze oplossing

Wat is het verschil tussen de private en de publieke cloud?

Private cloud

De private cloud is het tegenovergestelde van de publieke cloud. Hier maakt u gebruik van een volledig afgeschermde cloudomgeving. Een private cloud is vooral geschikt voor bedrijfskritische toepassingen. Hosting kan via de infrastructuur van uw eigen bedrijf of in een van de Proximus-datacenters.

Publieke cloud

Een publieke cloud zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) en Amazon Web Services (AWS) steunt op een gedeelde infrastructuur, zonder dat u of uw klanten dit merken. U hebt geen eigen hardware nodig en uw cloudprovider staat garant voor het onderhoud en de updates.

Welke bedrijven kiezen voor de hybride cloud?

Een hybride cloudomgeving is geen one-size-fits-all-concept. Daarom is het belangrijk om vooraf een gerichte cloudstrategie uit te werken, die volledig gealigneerd is met uw businessstrategie. Het definiëren van uw doelstellingen, uw huidige en toekomstige toepassingen en de eisen op het vlak van compliance bepalen in grote mate het succes van uw cloudmigratie. Onze gecertificeerde experts helpen u daarbij.

Welke factoren bepalen de keuze voor een hybride cloud?

Er zijn verschillende usecases op het gebied van toepassingen, operations en bedrijfsgegevens waar het gebruik van een hybride cloudomgeving een belangrijke meerwaarde kan betekenen. Een van de usecases is voor ondernemingen die te maken krijgen met piek- en dalverbruik in hun werkprocessen. Hebt u zo’n onderneming, dan adopteert u het beste een hybride cloudmodel. Zo hoeft u niet permanent een verhoogde capaciteit te voorzien.

Ook de snelheid waarmee een IT-infrastructuur opgeschaald moet worden, speelt een belangrijke rol. In een hybride cloudmodel kan u een publieke cloud dan bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op de beschikbare capaciteit van een private cloud. Ook als u een bedrijf hebt dat een deel van zijn bedrijfsgegevens en toepassingen in eigen beheer wil of moet houden, is een hybride cloudmodel een goede keuze.

Wat zijn de voordelen van een hybride cloud?

Flexibiliteit

U kan kiezen in welke cloud u uw bedrijfsdata en applicaties onderbrengt.

Schaalbaarheid

Een hybride cloud maakt een modulair systeem mogelijk. U kan starten met uw huidige lokale infrastructuur en die uitbreiden met de Proximus Private Cloud of een publieke cloud. Uw capaciteit voor cloud computing kan u eender wanneer uitbreiden of inkrimpen volgens de noden die u op dat moment hebt. Met ons Cloud Management Platform (CMP-as-a-Service) kan u zelf de juiste combinatie van uw hybride cloud configureren.

Snelheid

Met een hybride cloud kan u sneller overschakelen naar DevOps (de automatisering van uw ontwikkelings- en operationele teams). In een hybride cloud kunnen die teams makkelijker samenwerken.

Kies de juiste cloud

Vind de juiste balans voor de hosting van uw toepassingen. Sommige applicaties zijn geschikter voor een private cloud, andere toepassingen voor een publieke cloud.

Betere gegevensbeveiliging

Met een hybride cloud hebt u meer mogelijkheden om uw data te beveiligen. Zo kan u gevoelige bedrijfsgegevens opslaan in een private cloud en minder gevoelige bedrijfsgegevens in een publieke cloud.

Wat zijn de nadelen van een hybride cloud?

Moeilijk om te implementeren

Het kan moeilijk zijn om een hybride cloud te implementeren en te onderhouden. Hebt u een kleine IT-afdeling? Dan kunnen wij dat voor u doen via onze cloud managed services.

Een uitdaging om te beveiligen

Een hybride cloud vraagt meer aandacht en middelen voor security omdat u meerdere targets moet beschermen. Security wordt ook altijd maar complexer en is uit geen enkele IT-omgeving meer weg te denken. Proximus heeft alle expertise in huis om uw hybride cloud te beveiligen.

Compatibiliteit en integratie van gegevens

Waar slaat u uw bedrijfsgegevens op en waar uw toepassingen? U moet tussen beide een onderscheid maken en kiezen om ze te splitsen. Voor u naar een hybride cloud overschakelt of migreert, is dat iets waar u op voorhand goed over moet nadenken. In ons stappenplan ‘Migratie naar de cloud’ begeleiden onze experts u naar het beste resultaat.

Minder overzicht

Verspreidt u uw bedrijfsgegevens en toepassingen over private en publieke clouds? Dan bestaat de kans dat u het overzicht kwijt raakt en niet meer weet in welke omgeving uw bedrijfsinformatie zich bevindt. Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Met onze CMP-as-a-Service hebt u een dashboard waarin u een duidelijk overzicht hebt van al uw dataconfiguraties.

Waarom kiezen voor Proximus?

Bij Proximus helpen we ondernemingen met het uitdenken, uitrollen en ontwikkelen van hun IT-omgevingen en zetten we daarbij maximaal in op de cloud. Wanneer u de juiste IT-expertise niet in huis hebt dan kunnen onze cloud managed services u helpen met de uitbouw van uw cloudomgeving.

Gecertifieerde groene datacenters

Proximus heeft streng beveiligde, duurzame en ISO-gecertifieerde datacenters (ISO 9001, 14001 en 27001).

Fiber en 5G

Het fundament van alle datadiensten is het netwerk. Met Fiber en 5G in combinatie met een cloudoplossing zit u bij Proximus op de eerste rij.

Samenwerking met HCL Technologies

De samenwerking tussen Proximus en HCL Technologies combineert de dienstverlening en knowhow van Proximus met de technologie, expertise en slagkracht van een wereldspeler op het vlak van hybride cloudtechnologie. Proximus biedt u samen met HCL Technologies de mogelijkheid om in het Cloud Innovation Lab concrete cases uit te bouwen en te testen.

Sovereign cloud

Microsoft bouwt samen met Proximus aan sovereign cloud. De sovereign cloud is een cloudoplossing om gevoelige of confidentiële bedrijfsgegevens die aan strikte regelgeving onderhevig zijn veilig op te slaan. De sovereign cloud garandeert dat al uw bedrijfsgegevens, waaronder metadata en persoonsgegevens, binnen de Europese Unie blijven en niet toegankelijk zijn vanuit het buitenland.

Lees meer over Sovereign Cloud

Autonome benadering

Onze autonome benadering staat los van de uiteindelijke provider van clouddiensten waarvoor u kiest. Hierdoor wordt het risico om ‘ingesloten’ (vendor lock-in) te raken door mega cloudproviders sterk teruggedrongen.

Wilt u in uw bedrijf private en public cloud combineren?

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team