Geoptimaliseerd voorraadbeheer dankzij AI

Gepubliceerd op 14/03/2024 in Innoveren

Of het nu gaat om het stroomlijnen van de boekhouding of om het tevredenstellen van klanten, voorraadbeheer is cruciaal voor elk bedrijf in de retailsector. Proximus doet het aan de hand van de interactie tussen AI en de logistieke expert.

Geoptimaliseerd voorraadbeheer dankzij AI

Stel u voor dat u honderden referenties, product per product, handmatig moet beheren. Uw taak zou zijn om voorraadtekorten of -overschotten te vermijden, piekperiodes - zoals de solden - efficiënt te beheren of defecte producten te vinden. Dit alles zou gebeuren via een ERP-systeem dat op verschillende schermen wordt bestuurd. Wat een puzzel, denkt u wellicht.

Wel, dat is waar een specialist zich permanent mee moest bezighouden voor alle Proximus-winkels. "Het optimaliseren van de voorraden was een hele kunst, en zelfs bijna een onmogelijke taak met de geleidelijke toename van het aantal te verwerken referenties", legt Jean-Christophe Goens, specialist bij Proximus NXT, uit. Maar dat is verleden tijd!

AI: de keuze bij uitstek

Proximus heeft besloten om AI te introduceren om het bestaande ERP-systeem te optimaliseren. "Dankzij AI hebben we het aantal verwerkte referenties kunnen verhogen. We zijn van 200 naar meer dan 800 referenties gegaan", vervolgt Bernard Löwenthal, Devices Team Manager bij Proximus NXT. En dan hebben we het nog niet over de aanzienlijke tijdwinst. "Het kost een operator nu nog maar een paar minuten per dag." Dankzij de transitie konden de operatoren zich op andere taken concentreren.

Dankzij deze technologie hebben we het aantal verwerkte referenties kunnen verhogen. We zijn van 200 naar meer dan 800 referenties gegaan

Bernard Löwenthal, Devices Team Manager bij Proximus NXT

Een bijzonder nauwkeurig systeem

De technologie is gebaseerd op een gesofisticeerd Machine Learning-model. "De nauwkeurigheid berust op een voldoende hoeveelheid kwalitatieve data, interactie met experts om de oplossing voortdurend aan te passen en een eenvoudige, pragmatische aanpak", legt Guillaume Marion, Data Science Lead bij Proximus ADA, uit. De data die worden gebruikt om het ERP-systeem te sturen, komen eigenlijk uit een programma dat informatie, technische data, prijzen en prognoses integreert. "De acties worden dan automatisch uitgevoerd door een algoritme dat standaardgegevens op een intelligente manier combineert. Maar ze kunnen ook worden aangepast volgens de voorkeuren van de verschillende logistieke experts."

Analytics Translator: een sleutelrol

In de beginfase van het nieuwe systeem was één persoon cruciaal: Aurélie, de Analytics Translator van Proximus ADA. Zonder haar was het project nooit van de grond gekomen. Wat was haar rol? "Data verzamelen, sorteren en begrijpen. Ze hielp ons om dezelfde taal te spreken als AI. Zij was de schakel tussen ons en Proximus ADA", legt Jean-Christophe Goens uit. "Dankzij haar begrepen we wat we wel en niet konden doen met de data die we hadden.” Haar werk was dus essentieel in de beginfase van het project.

De voordelen van het project zijn drieledig: minder overtollige voorraad, minder voorraadtekorten en een efficiëntere werking

Bernard Löwenthal, Devices Team Manager bij Proximus NXT

Enkele veelzeggende cijfers

"De voordelen van het project zijn drieledig: minder overtollige voorraad, minder voorraadtekorten en een efficiëntere werking", aldus Bernard Löwenthal. Door het vermijden van voorraadtekorten en het verminderen van overschotten zijn de financiële voordelen aanzienlijk: enkele miljoenen euro's aan jaarlijkse besparingen. "Het is gemakkelijk uit te leggen: een voorraadtekort kost gemiddeld €150 aan gemiste inkomsten per gemiste verkoop, terwijl een overschot een waardeverlies betekent." Door deze problemen te elimineren, heeft Proximus NXT dus besparingen gerealiseerd. "Hierdoor hebben we in 2023 een stijging van 2% bereikt in de verkoop van toestellen in de winkels."

Een schaalbare oplossing

Gezien het succes van de oplossing wil Proximus NXT verder vooruitkijken. "In de toekomst willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen door het vullen en de frequentie van de te verzenden dozen te optimaliseren", vervolgt Jean-Christophe Goens. De samenwerking met Proximus ADA is nog lang niet ten einde: ze stelt ons in staat om de algoritmes te verbeteren en verder te ontwikkelen voor een nog efficiënter voorraadbeheer.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One