Smart data bevordert verkeersveiligheid voor fietsers

Gepubliceerd op 10/04/2018 in Nieuws

Smart data bevordert verkeersveiligheid voor fietsers

De recent gepubliceerde Gemeente – en stadsmonitor wees uit dat de Vlaming niet tevreden is over verkeersveiligheid voor fietsers. Smart city applicaties waarbij gebruik wordt gemaakt van smart data in het verkeer kunnen echter een oplossing bieden.

Kinderen niet op de fiets

Het onderzoek van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen leverde een myriade aan interessante inzichten op omtrent de tevredenheid van de Vlaming over zijn of haar woonomgeving. De meningen van ruwweg 140.000 deelnemers uit het voorjaar van 2017 vertellen ons dat maar liefst 90% van de Vlamingen over het algemeen vrij positief is over het leven in hun gemeenten en steden. Opmerkelijk was echter dat de tevredenheid betreffende de fiets- en voetpaden wél ver zoek is. Amper de helft van de ondervraagden vindt het veilig om te fietsen en minder dan één op drie vindt de moed om hun kinderen het verkeer in te sturen. Bekijk hier de surveyresultaten van uw gemeente of stad en ontdek nog meer boeiend cijfermateriaal.

Limburgers rijden het vaakst

Deze bevindingen bevestigen alleen maar dat innovatieve projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van smart data voor een veiliger verkeer kunnen zorgen. In Hasselt lanceerde men vorig jaar nog zulk een ambitieus verkeersmanagementsysteem dat in de eerste plaats diende om de doorstroom van het verkeer te bevorderen. Dat mag niet verbazen, aangezien de cijfers uit de survey ook aantonen dat Limburg een uitschieter is op het vlak van persoonlijk autogebruik. 9 op de 10 Limburgers gebruikt een auto om naar het werk te gaan, vergeleken met 6 op 10 in zowat alle andere provincies. 

Sensoren voor mobiele communicatie

Het vooruitstrevende project van de stad Hasselt, met behulp van de Proximus dochteronderneming Be-Mobile, ging dus vooraf aan de gepubliceerde bevindingen. Met behulp van Floating Car Data van Be-Mobile, hoopte het stadsbestuur in real time data te verzamelen die kon helpen om een vlottere verkeersstroom te realiseren. Vlottere verkeersstroom betekent naast minder brandstofverbruik ook rustiger rijgedrag. De stad wil nu ook de fietspaden uitrusten met LED-lichtjes die dankzij deze technologie oplichten als er fietsers in aantocht zijn en met als gevolg bestuurders in staat stelt om veiliger om te springen met het fietsverkeer. Be-Mobile onderzoekt zelfs hoe men sensoren en mobiele communicatie kan gebruiken om connectie te maken met verkeerslichten en straatverlichting en zo de veiligheid in het verkeer nog meer te garanderen. Niet alleen de steden kunnen hiervan profiteren, maar ook de gewestwegen en snelwegen kunnen dankzij deze technologie een snellere, maar vooral veiligere verkeersdoorstroom kennen, iets wat volgens verkeersexperten in navolging op de resultaten van de gemeente- en stadsmonitor echt een noodzaak is.

Benieuwd hoe tevreden de inwoners over jouw gemeente zijn? Raadpleeg dan zelf de resultaten.
 

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team