Het verschil tussen Proximus sovereign cloud via Microsoft of Google

Gepubliceerd op 25/04/2024 in Oplossingen & diensten

Sovereign cloud combineert de voordelen van de publieke cloud met garanties rond datasecurity. Proximus biedt twee types sovereign cloud aan via partnerschappen met Microsoft en Google Cloud.

Het verschil tussen Proximus sovereign cloud via Microsoft of Google

Bij veel bedrijven blijft de publieke cloud voor een drempel zorgen. Organisaties verwerken vaak gevoelige data: niet alleen over zichzelf, maar ook over hun medewerkers, klanten, leveranciers, enzovoort. De Europese wetgeving voorziet een strak kader voor het gebruik en de behandeling van die data. Maar – en daar knelt het schoentje – de publieke cloud is in de praktijk het werkterrein van een handvol Amerikaanse hyperscalers zoals Amazon, AWS, Oracle …. Door de Amerikaanse Patriot Act kan de Amerikaanse overheid bij die bedrijven toegang eisen tot de data die ze beheren, ook die van Europese klanten.

Dankzij sovereign cloud kan u genieten van de voordelen van de public cloud en houdt u uw data binnen de Europese Unie.

Lees meer over de voordelen Nieuw venster

Oplossing voor sensitieve data

Het verklaart meteen waarom veel Europese organisaties ervoor passen met hun data naar de publieke cloud te trekken. Sovereign formuleert een antwoord op dat vraagstuk. Het biedt een oplossing voor organisaties die graag de voordelen van de publieke cloud wensen, maar daar nu geen gebruik van willen of mogen maken.” Dat geldt in principe voor alle organisaties die sensitieve data behandelen: banken, ziekenhuizen en andere bedrijven, maar ook overheidsinstellingen. Sovereign cloud biedt zo ook een oplossing aan organisaties die software bouwen om gevoelige data mee te verwerken.

Garantie op datasecurity

Sovereign cloud levert de schaalbaarheid en flexibiliteit van de publieke cloud, maar garandeert tegelijk compliance met de Europese regelgeving. Eenvoudig gesteld kan de provider van sovereign cloud je data niet lezen. Sovereign cloud garandeert zo de datasecurity voor een organisatie.

Microsoft Cloud for Sovereignty: overal encryptie

Vorig jaar sloot Proximus een partnerschap af om samen met Microsoft een oplossing voor sovereign cloud aan te bieden. Encryptie is hier het sleutelwoord. Concreet bevinden de data zich bij Microsoft, maar aan de ‘gewone versie’ van de publieke cloud is overal sterke encryptie toegevoegd: niet alleen bij de opslag van de data, maar ook wanneer de data over het netwerk reizen, zelfs wanneer ze in gebruik zijn. Microsoft heeft zelf geen toegang tot de data. De sleutel om de data te encrypteren en decrypteren bevindt zich niet bij Microsoft, maar bij Proximus.

Google Distributed Cloud Hosted: volledig afgescheiden

Via een partnerschap met Google Cloud breidt Proximus zijn diensten rond sovereign cloud verder uit. Hier gaat het om een compleet andere benadering van sovereign cloud. De data staan op een Google platform, beheerd door Proximus en gehost door partner LuxConnect. De sovereign cloud die zo ontstaat is op geen enkele manier verbonden met de publieke cloud. De gevoelige data worden volledig fysiek geïsoleerd en bevinden zich binnen de Europese Unie, wat een oplossing biedt voor onder meer overheden en gereguleerde ondernemingen, zowel op vlak van GDPR als geopolitiek.

De juiste afweging

Door de twee types sovereign cloud aan te bieden, wil Proximus organisaties meer opties aanreiken. De verwachting is dat sovereign cloud op basis van sterke encryptie, de Microsoft-oplossing, over vijf jaar de mainstream bereikt.

Sovereign cloud op basis van een afgescheiden subset van de publieke cloud, de Google-oplossing, biedt nog sterkere veiligheidsgaranties, maar zou een duurderde nicheoplossing blijven.

Bij de keuze voor een type sovereign cloud zullen organisaties dus de afweging moeten maken op basis van de mate waarin gevoelige data beschermd moet worden. Proximus treedt daarbij op als de onafhankelijke partner die bedrijven begeleidt bij de doorlichting van hun behoeften, de migratie naar de passende sovereign cloud en alle bijhorende dienstverlening.

Ontdek onze sovereign cloud

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts