SASE verhoogt de maturiteit van IT-beveiliging

Gepubliceerd op 08/02/2023 in Solution nieuws

SASE (Secure Access Service Edge) is de logische volgende stap in IT-security. Het concept biedt een nieuwe kijk op netwerk en security, toegespitst op hoe we vandaag met data en applicaties omgaan.

SASE verhoogt de maturiteit van IT-beveiliging

Van datacenter naar cloud

Het tijdperk van de klassieke veiligheidsperimeter is voorbij. De traditionele firewall is erop gericht het datacenter te beschermen. Alleen maken we vandaag meer dan ooit gebruik van applicaties die zich buiten dat datacenter bevinden.

We gebruiken clouddiensten, waarbij we connecteren vanop om het even welke locatie en met om het even welk toestel.

Ook gevoelige bedrijfsdata bevinden zich zo niet langer in het datacenter, maar verspreid over uiteenlopende clouds. Dat vraagt om een compleet andere benadering van security.

SASE laat toe om op een eenvoudigere manier betere securitycontroles in te voeren. SASE verhoogt de securitymaturiteit van een onderneming.

Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity Services bij Proximus

author

Netwerk- en securitybeheer bundelen

Dat is precies wat SASE doet. De term valt uiteen in twee delen: ‘secure access’ en ‘service edge’. Het gaat met andere woorden om een veilige toegang tot bedrijfsapplicaties en data als een service aan de rand van uw security-perimeter.

SASE kan een belangrijke rol spelen in het netwerkbeheer en de beveiliging van hybride werken.

Lees Meer

Of nog anders gezegd: SASE laat toe op een veilige manier om te gaan met de realiteit van vandaag, waarin clouddiensten almaar nadrukkelijker de dienst uitmaken. SASE bundelt het netwerk- en securitybeheer van die uiteenlopende omgevingen – on-premise, private en public cloud – in één handig overzicht.

Netwerk en security in één ecosysteem

“SASE is geen stuk technologie”, zegt Kristof Spriet, Products & Solutions Manager bij Proximus. “Het gaat om een concept dat netwerk en security combineert. De combinatie van beide elementen leidt tot een hoger niveau van de gerealiseerde beveiliging. Alle logica bevindt zich dan immers samen in één ecosysteem.”

SASE omvat de virtualisatie en convergentie van netwerk en security, uitgevoerd via een service. Netwerk en security zijn niet langer twee eilanden naast elkaar. “Dat verlaagt de complexiteit van het geheel. De IT-afdeling beheert niet twee aparte, maar één gezamenlijke oplossing.”

SASE combineert netwerk en security. Dat leidt tot een betere beveiliging. Alle logica zit dan immers samen in één ecosysteem.

Kristof Spriet, Products & Solutions Manager bij Proximus

Integratie tussen SASE en apps

In de context van onder meer thuiswerk, het gebruik van cloudapplicaties en de opslag van data in diverse clouds, zorgt SASE voor consistentie in het securitybeleid.

“Verspreid over al die verschillende omgevingen lag er vroeger een lappendeken van policies”, zegt Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity Services bij Proximus. “SASE zorgt voor een eenduidig beleid.” Ook puur technologisch biedt dat een voordeel.

De integratie tussen SASE en applicaties bij pakweg Microsoft Azure en Amazon Web Services laat toe het hogere securityniveau door te trekken tot in de publieke cloud.

SASE: het beste van SD-WAN en SSE

Bedrijven die de voorbije tijd in SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) of SSE (Secure Service Edge) investeerden, zetten nu met SASE een volgende stap. “SD-WAN is gericht op efficiënter netwerkbeheer, SSE op efficiëntere security”, legt Kristof uit.

“SASE brengt beide elementen samen.” We moeten SASE dan ook niet als een compleet nieuw of ander type concept beschouwen, wel als een logische evolutie die verder bouwt op de combinatie van SD-WAN en SSE. Maar opnieuw: one size fits all is hier niet van toepassing.

Hoe ziet SASE er voor u uit?

“Tot de passende oplossing kom je maar in functie van je concrete security exposure”, zegt Kristof.

“Proximus helpt bedrijven de analyse van hun behoeften te maken, om die vervolgens – bijvoorbeeld via managed services – met de juiste oplossingen af te dekken.” In ieder geval ziet het ernaar uit dat SASE als evolutie niet te stoppen is.

“Bedrijven die minder afhangen van een eigen datacenter en nu al veel in de cloud werken, zetten vandaag sneller de stap naar SASE”, zegt Wouter. “Wie cloudsoftware gebruikt voor facturatie, bijvoorbeeld, of met cloudkassa’s werkt in zijn winkelpunten.”

Betere security is noodzaak

Tegelijk loodst ook de praktijk van alledag bedrijven naar SASE. “Er is de operationele realiteit”, zegt Wouter. “Het aantal cyberincidenten neemt toe.”

Daaruit kunnen we alleen maar afleiden dat er bij veel bedrijven een vals gevoel van veiligheid heerst: ze gaan ervan uit dat ze goed bezig zijn, terwijl hun omgeving onvoldoende is beveiligd. “Het moet echt beter”, stelt Kristof. “SASE helpt dat doel te bereiken.”

Ook de wetgever helpt daarbij een handje. “Er komen directieven op ons af die bedrijven zullen verplichten hun cybersecurity ernstig te nemen”, legt Wouter uit.

“SASE laat toe om op een eenvoudigere manier betere securitycontroles in te voeren. We moeten SASE zien als de hefboom die de securitymaturiteit van een onderneming verhoogt.”

Kristof Spriet is Products & Solutions Manager bij Proximus.
Wouter Vandenbussche is Product Owner Cybersecurity Services bij Proximus.

Bescherm uw onderneming en medewerkers tegen cyberaanvallen

Lees meer

Door welke cyberaanvallen werden ondernemingen in de Benelux het meest getroffen? Wat waren de gevolgen? Ontvang eind maart het jaarlijkse Proximus Cybersecurity Report.

Registreer u Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts