IoT & de cloud naar een groenere horizon navigeren

Gepubliceerd op 15/07/2022 in Klanten vertellen

Bedrijfsgroei consolideren met milieudoelstellingen kan een uitdaging zijn, maar tankerrederij Euronav kan getuigen hoe vlot je naar dat doel kan varen door te vertrouwen op IoT- en cloudtechnologie.

IoT & de cloud naar een groenere horizon navigeren

Wanneer u vandaag strategische bedrijfsbeslissingen neemt, doet u dat tegen de achtergrond van een wereldeconomie die van koolstofneutraliteit een topprioriteit heeft gemaakt. De vraag is niet langer of u uw bedrijfsprocessen opnieuw moet evalueren en aanpassen in termen van hun koolstofvoetafdruk, maar wanneer en hoe.

Waarom IoT leidt tot bedrijfsgroei en emissieneutrale doelstellingen

Steeds meer overheden en stakeholders vragen bedrijven te bewijzen dat ze actief bijdragen aan het milieu. Wat is dan de beste manier om aan die eisen te voldoen? Het antwoord ligt in het gebruik van goed geïmplementeerde IoT- en cloudtechnologie die gegevens in real time kan uitwisselen en visualiseren. Waarom? Omdat de resultaten zeer bevredigend zijn gebleken voor early adopters, zelfs in industrieën die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Euronav pioniert met IoT-toepassing in maritieme industrie

Euronav, een leider in de tankerindustrie, besloot het voortouw te nemen in de digitale transformatie van de maritieme markt door hun ruwe-olietankers digitaal te transformeren met behulp van slimme IoT-technologie. Hun belangrijkste doel: hun brandstofverbruik en koolstofvoetafdruk verminderen om tegen 2050 hun Zero Emission-doelstelling te behalen.

De scheepvaartindustrie moet haar koolstofvoetafdruk verkleinen. Precies om die reden heeft Euronav beslist om te investeren in nieuwe technologieën.

Hugo De Stoop, CEO Euronav

Hoe IoT Euronav de wind in de zeilen gaf

Euronav was al bezig met het optimaliseren van hun databeheer door, onder andere, nieuwe antennes te implementeren. Tijdens hun decarbonisatietocht vonden ze in Codit, de dochteronderneming van Proximus, een vertrouwde IoT-expert die hen kon helpen navigeren in de cloud. Codit is een toonaangevend IT-consultancybedrijf dat gespecialiseerd is in cloudoplossingen voor klanten.

Codit bleek een logische keuze voor Euronav:

  • zijn expertise in IoT backend-ontwikkeling
  • een Microsoft Gold-partnerschap en ervaring met Microsoft Azure
  • zijn ervaring in verschillende sectoren, waaronder de maritieme industrie
  • Proximus' connectiviteitsoplossingen en expertise om deze te ondersteunen

Euronav creëerde een op maat gemaakt data-analytics-platform dat ze FAST (Fleet Automatic Statistics & Tracking) doopten. Codit ondersteunt Euronav bij de digitalisering en data-analyse van de schepen. FAST verzamelt gegevens van IoT-sensoren aan boord van de ruwe-olietankers, die het systeem vervolgens automatisch visualiseert in de cloud. De gegevens kunnen gaan van brandstofverbruik en motorprestaties tot weerinformatie en navigatie-input.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe platform leggen we grote nadruk op connectiviteit. Hierdoor kan de IT-afdeling hun boordsystemen sneller updaten.

Rudi Vander Eyken, Head of IT and Innovation bij Euronav

De resultaten van de IoT-oplossing

Dankzij de verwerving van realtime gegevens kan Euronav hun datagestuurde besluitvorming in de kantoren aan wal en op de schepen op zee verbeteren. Bijgevolg kan elke beslissing nu sneller, efficiënter en nauwkeuriger worden genomen. Euronav’s FAST-platform voorziet onshore besluitvormers van meer accurate en relevante gegevens, het laat ook betere updates toe van de scheepssystemen aan boord. Aangezien de Euronav-schepen over de hele wereld varen, is connectiviteit belangrijk. Als je met potentieel gevoelige gegevens werkt, moet je ook een betrouwbare en veilige verbinding hebben. De IoT-oplossing bood dat en meer.

De resultaten van het FAST IoT-platform op een rijtje:

  • Verbeterde samenwerking en communicatie
  • Snellere besluitvorming
  • Vermindering van brandstofverbruik
  • Lagere operationele kosten
  • Behoud van ruwe sensorgegevens op elk moment

Hugo De Stoop is CEO van Euronav.

Rudi Vander Eyken is Head of IT and Innovation bij Euronav.

Welke modules hebt u nodig voor uw IoT-oplossing?

Ontdek ze hier

Wenst u meer te weten over 5G of wilt u deze technologie beter begrijpen? Ontdek alles op onze 5G-pagina.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One