I-care: diagnose en voorspellend onderhoud dankzij 5G

Gepubliceerd op 24/11/2023 in Innoveren

I-care en Proximus NXT tillen machinediagnose en voorspellend onderhoud naar nieuwe hoogten. In de kijker: het Industrie 4.0-project dat private 5G-netwerken omarmt.

I-care: diagnose en voorspellend onderhoud dankzij 5G

In goede handen

Stel u voor dat u AI en gegevens kan gebruiken om te anticiperen op storingen in uw industriële installaties. Voortaan kan het, dankzij I-care, wereldmarktleider in machinegezondheid. “Voor sommige bedrijven staat een onverwacht defect gelijk aan een grote technische werkloosheid en een enorme inkomstenderving,” aldus Thomas Di Pietro, directeur R&D en Technologie bij I-care.

Voorspellend onderhoud in de industrie

U leest het goed: storingen, de levensduur van onderdelen en de mate van slijtage voorspellen met behulp van industriële sensoren die verbonden zijn met het 5G-netwerk. I-care ontwikkelde een toepassing die mogelijke storingen van machines, de levensduur van onderdelen en de mate van hun slijtage voorspelt via de analyse van data die het met industriële sensoren verzamelt. In het Waalse onderzoekscentrum A6K werkte I-care samen met Proximus NXT en Multitel een proefopstelling uit waarbij het verzamelen van sensordata over 5G verloopt.

Voor sommige bedrijven staat een onverwacht defect gelijk aan een grote technische werkloosheid en een enorme inkomstenderving.

Thomas Di Pietro, directeur R&D en technologie bij I-care

Hoe werkt het?

De draadloze sensoren worden rechtstreeks op de apparatuur van de klant aangebracht. Ze meten in realtime temperaturen, trillingen, rotatiesnelheden en ultrageluiden. Of het nu om motoren, ventilatoren of pompen gaat, alle installaties kunnen de vruchten plukken van deze geavanceerde technologie.

Het was trouwens het HVAC-systeem van A6K dat centraal stond in de PoC die Proximus NXT, Multitel en I-care samen hebben uitgewerkt. “We toonden niet alleen de doeltreffendheid van samenwerking tussen verschillende marktleiders aan maar verkregen ook een belangrijk controlevoordeel. Een dubbel succes,” benadrukt Abd-Samad Habbachi, CEO van A6K.

Wat is de rol van 5G in dit verhaal?

Hoewel de I-care-technologie ook met 4G werkt, beleeft ze een echte boom met 5G. “We installeren 50.000 sensoren per jaar. In de toekomst kan dat gerust het honderdvoud worden,” voegt Thomas toe. Als baanbrekende technologie zal 5G in staat zijn om alle IoT-toepassingen te beheren. “En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid voor bedrijven om naast het openbare netwerk een privaat 5G-netwerk te installeren,” voegt Frédéric Renette, 5G Business Development Lead bij Proximus NXT, toe. Een must voor ondernemingen die op zoek zijn naar beveiliging, betrouwbaarheid en prestaties.

Opnieuw en opnieuw en opnieuw

Rome werd niet in een dag gebouwd. Hetzelfde geldt voor de implementatie van de nieuwe 5G-sensoren op de HVAC-apparatuur van A6K. “Het was voor iedereen een nieuwe technologie en een eerste integratie in een industriële omgeving,” vertelt Thomas. “Het kostte ons dan ook heel wat iteraties en testen om in ons opzet te slagen.” Dit is een proces dat specialisten goed kennen, omdat het zo nauw verbonden is met innovatie. De echte uitdaging lag in de timing. “We wilden dit huzarenstukje in nauwelijks enkele maanden realiseren.”

Het was voor iedereen een nieuwe technologie en een eerste integratie in een industriële omgeving.

Thomas Di Pietro, directeur R&D en technologie bij I-care

Eendracht maakt macht

Het ecosysteem als differentiator? Als onderzoekscentrum van het Waalse Gewest biedt A6K zijn partners gemeenschappelijke iteratielussen om de bruisende creativiteit te ondersteunen. Behalve de belofte van een technologische HUB ontdekt elke deelnemer de kracht van een menselijke HUB. “We zijn allemaal rond de tafel gaan zitten met een gemeenschappelijke motivatie en ambitie. Voor concurrentie is hier geen ruimte,” legt Frédéric uit. Het is heel eenvoudig: de leden kenden noch de titels noch de statussen van de werknemers. Alleen hun voornaam en hun vaardigheden telden.

Blik op de toekomst

Dankzij deze bijzonder inspirerende Proof of Concept hebben de partners de toekomst van voorspellend onderhoud dichterbij gebracht. “Samen hebben we vaardigheden opgedaan die we opnieuw kunnen inzetten op andere gebieden,” benadrukt Frédéric. Augmented reality, virtual reality, communicatie op afstand, gegevensuitwisseling tussen mensen, machines, robots, kwaliteitscontrole... 5G kent geen grenzen.

Een privaat 5G-netwerk is een specifiek mobiel netwerk om te voldoen aan de behoeften van een bepaalde organisatie. Het garandeert hogere bandbreedtes, een lagere latentie en een betere beveiliging dan de openbare netwerken, wat resulteert in betere prestaties, een grotere betrouwbaarheid en meer efficiëntie. Dat maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering, autonome voertuigen en vele andere.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Wil u een 5G-project ontwikkelen en implementeren voor uw onderneming? Onze 5G-experts ondersteunen u van projectdefinitie tot implementatie.

Contacteer ons Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts