De rol van de cloud in de e-healthcare

Gepubliceerd op 06/05/2020 in Inspireren

Hoe helpen technologieën zoals artificiële intelligentie en machine learning de e-gezondheiszorg vooruit en welke rol speelt de cloud hierin? De visie van Ivo Haagen, Product Manager Cloud bij Proximus.

De rol van de cloud in de e-healthcare

De cloud: evolutie of revolutie?

Ivo Haagen, Product Manager Cloud bij Proximus: “De overstap naar de cloud wordt altijd maar belangrijker om applicaties en programma’s van overal bereikbaar te maken. De public cloud speelt daarin een grote rol. Maar de evolutie gaat eerder traag. Zeker België is hierin vrij conservatief. Onder druk van grote cloudspelers is er bij bedrijven nu wel een echte sprint bezig om applicaties klaar te maken voor de cloud.”

Met behulp van technologie zijn er veel veranderingen merkbaar binnen de gezondheidszorg. Neem zeker een kijkje of download de white paper.

Interesse in de sector?

Nieuwe technologieën en privacybeperkingen

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat meer en meer data gegenereerd en opgeslagen worden. En er zijn nu nieuwe privacyregels. Ivo: “Dat klopt, maar privacy is nog altijd even belangrijk als vroeger. Alleen de manier waarop we data gebruiken, is veranderd. Omdat toepassingen geïntegreerd worden en gebruikers vaak maar één keer meer hoeven in te loggen, moeten we data nu op een extra betrouwbare manier verzamelen.”

Ivo: “Daarom evolueren nieuwe technologieën nu voor een stuk op basis van gegevensbescherming en het vertrouwen dat de eindgebruiker daarin moet hebben. Er is bijvoorbeeld de stap gezet naar meervoudige authentificatie en we zien ook de trend om biometrische data op te slaan via onder meer oogscans en vingerafdrukken. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging komt voor een deel ook bij de eindgebruiker te liggen, die zijn gegevens kan downloaden, aanpassen en verwijderen.”

We gaan naar thermische camera’s die dankzij AI snel een eerste diagnose geven op basis van lichaamstemperatuur. Dat kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Ivo Haagen, Product Manager Cloud bij Proximus

Beveiliging van data

Proximus voldoet aan alle privacy- en datawetgevingen. Data worden bijgehouden in een gesloten systeem. “Bij cloudcomputing moeten de engineers wel aan de data kunnen. Daarom worden patiëntengegevens geanonimiseerd. De gegevens blijven beschikbaar in de public cloud, maar de namen van de patiënten worden vervangen door nummers. Zo kun je de gegevens nog altijd gebruiken voor bijvoorbeeld berekeningen, zonder te weten wie de patiënt is”, vult Ivo aan.

Slimme camera’s, stemtechnologie en gezichtsherkenning

Er zitten verschillende technologieën in de pijplijn, zoals operaties vanop afstand met robots. Ook Azure Kinect is een voorbeeld van een nieuwe technologie. De intelligente camera van Microsoft detecteert dankzij artificiële intelligentie en machine learning patronen in bewegingen. Ivo: “In afdelingen voor mensen met dementie laat Azure Kinect deuren automatisch open- en dichtgaan. Wanneer een patiënt de drang heeft om weg te lopen, waarschuwt de camera de juiste mensen.”

Automatische opvolging van medicatie heeft enorm veel mogelijkheden en voordelen. We kennen er nog maar een handvol van.

Ivo Haagen, Product Manager Cloud bij Proximus

Ook stemtechnologie en gezichtsherkenning staan klaar om bijvoorbeeld via een vertrouwde stem en een digitale assistent zoals Cortana dementerende patiënten aan te sporen om hun medicatie te nemen. Zo krijgen verpleegkundigen meer tijd voor kwalitatievere zorg.

Automatische opvolging van medicatie

Proximus maakt het ook mogelijk om medicatie end-to-end via de smartphone op te volgen, van voorschrijven over bestellen tot opvolging van de inname. “Zo kan het effect van medicijnen veel nauwkeuriger worden gemeten: wat is het reële effect en wat zou het moeten zijn? De arts kan ook controleren of geneesmiddelen wel op het juiste moment worden ingenomen. Een patiënt met Alzheimer kun je een herinnering sturen om zijn medicatie in te nemen. Ook kan je op de smartphone lezen of een bijwerking van een geneesmiddel normaal is of niet.” De mogelijkheden en voordelen zijn dus groot.

Ivo Haagen is Product Manager Cloud bij Proximus. Hij helpt u bij uw digitale transformatie naar de cloud. Dankzij passages bij onder meer de Cronos Groep, Xylos en itnetX Belgium bouwde hij van verkoop over implementatie tot opvolging van projecten end-to-endervaring in de openbare cloud op.

Dankzij een automatische insulinepomp verbeteren nieuwe technologieën de behandeling van diabetespatiënten.

Lees de getuigenis

Heeft u vragen? Een expert zal uw aanvraag persoonlijk opvolgen.


Stel uw vraag

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One