Digitale transformatie: eenvoudiger dan u denkt

Gepubliceerd op 06/04/2018 in Inspireren

Digitale transformatie: eenvoudiger dan u denkt

Snel en efficiënt handelen: het is dé sleutel tot een succesvol bedrijf. Natuurlijk verloopt niet elk proces even vlot. Als ondernemer worstelt u met bergen papierwerk. En moet u duizenden dingen tegelijk afhandelen. Kan het efficiënter? Jazeker. Digitale transformatie kan de oplossing zijn om tijd en kosten te reduceren.

Pluk de vele vruchten van digitaal transformeren

Voor ondernemingen zijn de voordelen van zo’n digitale revolutie enorm.

De efficiëntie neemt inderdaad toe. Want automatiseert u tijdrovende taken met digitale oplossingen? Dan verplaatst u de aandacht van uw werknemers naar taken die meer vaardigheden vereisen. Uw omzet stijgt, de operationele kosten dalen.

Uw medewerkers zijn ook tevredener. Want u automatiseert voor hen taken die repetitief of weinig gewaardeerd worden. Gevolg? Een hogere productiviteit. En een betere positie op de arbeidsmarkt als innoverende werkgever met boeiende functies.

U spaart daarbovenop een hoop kosten uit. En dat reikt verder dan een kleinere papierberg. Want digitale dataverwerking gaat een stuk sneller en bevat minder fouten. U werkt dus nauwkeuriger en efficiënter met een aangepaste beveiligingsstrategie. En: uw gegevens zijn direct en overal beschikbaar voor al uw medewerkers. Dat maakt de communicatie tussen de verschillende departementen alleen maar beter.

Tot slot: digitale transformatie neemt obstakels weg. Tot voor kort konden kmo’s maar moeilijk concurreren met grote bedrijven. Oorzaken: gebrek aan budget, tijd en werknemers. Met digitale transformatie komt het onmogelijke plots binnen handbereik.

Neem nu bouwbedrijf Siemoens. Twintig jaar geleden een traditionele kmo, vandaag een moderne organisatie:

  • Hun camionettes zijn uitgerust met tracking en tracing
  • De bouwdossiers werden gedigitaliseerd en zijn online beschikbaar
  • Ze hebben tablets voor video conferencing en delen foto’s in realtime

Vandaag wil het bouwbedrijf een sprong maken met digitale technologie. Om nog efficiënter te werken. En sneller te communiceren dan ooit tevoren. De audit van Proximus spreekt hen daarom enorm aan.

Ander voorbeeld: de Limburgse sociale onderneming IN-Z. Zij willen communiceren als een grote organisatie maar lokaal en klantgericht blijven werken. De oplossing? Digitaliseren. Hun doel:

  • Alle medewerkers uitrusten met laptops en/of smartphones
  • Alle medewerkers via 4G of eigen mobiele verbindingen toegang bieden tot de toepassingen
  • De software webklaar maken om de communicatie te vereenvoudigen
Hoe start ú met digitaal transformeren? 

Als ondernemer kunt u de kop niet in het zand steken. U voelt dat u moet mee zijn met de nieuwste digitale strategieën en technologieën. Probleem is: zo’n vergaande digitale evolutie realiseren is een forse uitdaging. Ontzettend tijdrovend ook: u bent bezig met uw dagelijkse bedrijfsvoering en moet ondertussen uitpluizen welke digitale oplossingen er bestaan. En welke de beste zijn.

Ook deze cijfers spreken boekdelen: 57% van de Belgische kmo’s heeft te weinig kennis over digitale transformatie. De helft heeft te weinig mensen en 18% te weinig technologie.

57% van de Belgische kmo’s zegt  niet voldoende te weten over Digitale transformatie?


Uw handleiding voor digitale transformatie

Kmo’s zoeken vaak een concrete oplossing voor één probleem: de boekhouding, een CRM-systeem of hun documentenbeheer. Daardoor dreigen ze het totaalplaatje te missen. Gevolg: te hoge overheadkosten.

Daarom heeft uw onderneming eerst een glasheldere strategie nodig voor de digitale transformatie.

  • Welke doelstellingen schuift u naar voren?
  • Hoe kan de technologie u helpen om ze te bereiken?
  • Wat vinden uw medewerkers van de nieuwe tools en technologieën?

Kijk ook naar de schaalbaarheid van de technologie. Kan die zich aanpassen aan alle veranderingen? Laat ze zich makkelijk uitbreiden? Want uw bedrijf evolueert natuurlijk de komende jaren.

Een frisse kijk doet wonderen

Uiteraard is het cruciaal om de juiste keuzes te maken in software, IT-structuur en digitale partners. U hoeft niet alles zelf te doen.

Veel bedrijfsleiders en medewerkers zijn vergroeid met hun sector en lijden aan bedrijfsblindheid. Een neutrale, externe partij levert dan de broodnodige frisse kijk.

Leid uw onderneming door de digitale transformatie met een ervaren partner in uw regio.   Uw eerste stap digitale transformatie

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief