IoT-sensoren monitoren de temperatuur van vaccins

Gepubliceerd op 15/01/2021 in Oplossingen & diensten

Het Internet of Things (IoT) speelt een steeds grotere rol in de e-healthcare. In de COVID-19 vaccinatiecampagne wordt IoT vooral ingezet bij de temperatuursmonitoring van de vaccins.

IoT-sensoren monitoren de temperatuur van vaccins

De vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin is gestart. Dat moet op minstens -80°C bewaard worden en op een temperatuur van 2 tot 8°C vervoerd worden. De IoT-sensoren van Proximus die de juiste temperatuur en vochtigheid van vaccins in vries- en koelruimtes monitoren, maken dit mogelijk. Ze voorkomen fouten en vermijden dat vaccins hun werking verliezen. Het vaccin van Moderna bijvoorbeeld moet slechts bewaard worden op -20°C.

IoT-sensoren van Proximus

  • De sensoren zijn gebruiksklaar en waterdicht
  • Ze monitoren temperaturen tot -55 of tot -90 °C
  • Ze werken tot 0,5 °C nauwkeurig.
  • De installatie gebeurt zonder ingrijpende aanpassingen.
  • Ze sturen automatisch een alarmsignaal als de temperatuur buiten de ingestelde waarden gaat.
  • Via het Long Range (LoRa)-netwerk zijn ze met het IoT-beheerplatform MyThings verbonden. Back-up van het netwerk gebeurt via local gateways.
  • Ze passen zich aan de gewenste temperatuur van de verschillende vaccins aan.

Beheer in het MyThings-platform.

MyThings is een management platform waarmee bedrijven hun IoT-sensoren beheren. De tool geeft een real-time overzicht van alle sensoren in het netwerk en de status van hun verbinding. Via MyThings stelt de gebruiker parameters in naargelang de eigen behoefte. Denk aan de minimum- en maximumtemperatuur die gerespecteerd moet worden en de frequentie waarmee sensoren informatie doorgeven.

Wat er mogelijk is met de IoT-sensoren laten deze 3 praktijkvoorbeelden zien:

1. Monitoring van koel- en technische ruimtes

Een ziekenhuis in het Brusselse kon de temperatuur in zijn koel- en technische ruimtes niet monitoren. Het gevolg: elke dag waren er wel problemen met de temperatuur en de vochtigheid. In meer dan 100 koelruimtes installeerde Proximus sensoren die de temperatuur en vochtigheid in het oog houden. Zodra de metingen afwijken van de parameters krijgen de beheerders onmiddellijk een melding of alarmsignaal via hun alarmsysteem. Zo kunnen ze snel ingrijpen. De sensoren werken daarenboven op batterijen, wat de installatie ervan enorm vergemakkelijkt.

2. Temperatuur van bloed op peil houden

Tot 2019 konden ziekenhuizen de temperatuur van bloedzakjes alleen bij ontvangst in het ziekenhuis checken. Om de temperatuur ook tijdens het transport van site naar site te monitoren, installeerde Proximus sensoren in de transportboxen. Elke 10 minuten checkt de sensor of de temperatuur tussen de minimum- en maximumwaarden zit. Om de opvolging gemakkelijker te maken, integreerde Proximus MyThings in het ICT-systeem van het ziekenhuis.

Dankzij de slimme monitoring van vaccins met IoT-sensoren voorkomt u te warme vaccins die niet meer bruikbaar zijn

3. Temperatuur van vaccins in het oog houden

Een van de grootste externe diensten voor preventie en bescherming op het werk vervoert vaccins voor werknemers. Die moeten koel bewaard worden. De temperatuur en vochtigheid in de meer dan 10 koelwagens en 43 vestigingen worden constant gemonitord met IoT-sensoren. Er is altijd een real-time overzicht van de temperatuur in alle koelwagens. MyThings werd geïntegreerd in hun alarmsysteem. Zo kunnen ze snel reageren wanneer een sensor een alarm doet afgaan.

Download de IoT-startersgids Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One