Don’t miss the call: er zit meer in uw oude gsm dan u denkt…

Gepubliceerd op 28/10/2020 in Oplossingen & diensten

Proximus zet in op een circulaire economie. Onder het motto ‘Don’t miss the call’ wil het dit jaar 100.000 oude gsm’s inzamelen. Wist u dat er in een ton gsm’s 250 g goud zit? De opbrengst gaat naar een goed doel dat ondernemers in Congo ondersteunt.

Don’t miss the call: er zit meer in uw oude gsm dan u denkt…

“Proximus heeft altijd veel belang gehecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vertelt Frédéric Lhostte, Head of IoT & Analytics en Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus. “Duurzaamheid is één van de pijlers van onze strategie. Recycleren, minder verbruiken en langer gebruiken. Dat moet ons motto worden. Zo zijn we al langer een CO2-neutrale onderneming voor onze eigen activiteiten. We verminderde onze uitstoot met 80% en de rest compenseren we met klimaatprojecten. In 2030 willen we zelfs een netto positieve klimaatbijdrage leveren.”

Om het concept van de circulaire economie onder de aandacht te brengen, gaat Proximus een uitdaging aan: 100.000 oude gsm-toestellen inzamelen, om ze via hergebruik een nieuw leven te geven, of om uit de kapotte exemplaren de waardevolle grondstoffen te recycleren.

Enorm potentieel

De gsm is een toestel met een vrij beperkte levensduur. “Naar schatting liggen er in ons land minstens drie miljoen oude toestellen bij de mensen, ergens in een lade of een kast”, zegt Frédéric Lhostte. “Momenteel wordt maar vijf procent van de oude toestellen gerecycleerd, terwijl een gsm voor negentig procent recycleerbaar is.” Met de actie wil Proximus de consument sensibiliseren over het enorme potentieel dat in die berg oude gsm’s schuilt – en in elektronisch afval in het algemeen.

“Voor de productie van nieuwe gsm’s zijn heel wat grondstoffen nodig. De natuurlijke voorraden daarvan zijn eindig. Het is dus absoluut noodzakelijk in te zetten op duurzaamheid. Met onze actie spreken we de mensen rechtstreeks aan via de Proximus Shops. Daarnaast willen we via de scholen de jeugd bereiken en sporen we ook bedrijven aan om mee te doen.”

Vijftig keer efficiënter dan mijnbouw

‘Don’t miss the call’ zet in op urban mining: in plaats van grondstoffen te winnen via de klassieke mijnbouw, gaat het project op zoek naar grondstoffen in de stad, via de recyclage van oude toestellen. “Urban mining is vijftig keer efficiënter dan klassieke mijnbouw”, weet Frédéric Lhostte. Een ton erts levert 5 gram goud op.

Uit een ton oude gsm’s haalt een recyclagebedrijf 250 gram goud. Proximus werkt daarvoor samen met diverse partners. In eerste instantie brengt Proximus alle ingezamelde toestellen samen in de vestiging in Courcelles. Brainscape en Out Of Use zijn de partners die nakijken of een toestel al dan niet herbruikbaar is en die het elektronisch afval scheiden.

Urban mining is vijftig keer efficiënter dan klassieke mijnbouw.

Frédéric Lhostte, Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus

author

De eigenlijke recyclage van de grondstoffen gebeurt bij Umicore in Hoboken: onder meer goud, zilver, koper en palladium uit de printplaten van de gsm’s, naast kobalt, lithium en nikkel uit de batterijen. “Trouwens, wie zijn oude gsm in een Proximus Shop binnenbrengt, krijgt daar een beloning voor”, gaat Frédéric L hostte verder. “Afhankelijk van het type toestel en de herbruikbaarheid ervan, ontvangt u een voucher van 5 tot 350 euro.” De waardebon kan de consument besteden aan de aankoop van een nieuw toestel. “Maar u kan ook zelf helpen, door het bedrag van de waardebon te schenken aan Eight.”

Eight: steun aan Congo

Eight is een Belgische organisatie die financiële steun geeft aan een dorp in Congo. De mensen starten er een eigen kleine onderneming mee. Zo ontwikkelen ze een eigen alternatief voor het werk in de illegale, gevaarlijke en ongezonde kobaltontginning. “Eight verdeelt het geld via een app, zodat de mensen in Congo digitaal kunnen betalen met hun gsm”, besluit Frédéric Lhostte. “Zo is de cirkel rond.”

Frédéric Lhostte heeft een passie voor innovatie, nieuwe trends en de positieve impact van nieuwe technologieën op ons dagelijks leven. Sinds 2010 is hij het hoofd van de afdeling IoT & Analytics. Hij is ook Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus.

Combineer smartphone en abonnement

Kies de nieuwste smartphone met het mobiel abonnement dat bij uw past!

Vanaf € 57,02

Maak uw keuze

Blijf verbonden via het beste netwerk

Kies een mobiel abonnement dat past bij de behoeften van uw bedrijf.

Onbeperkt bellen en toegang tot 5G vanaf 24

Kies een abonnement

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One