Het CSIRT waakt over uw cybersecurity

Gepubliceerd op 25/08/2020 in Tech, tips & trics

Het CSIRT waakt over uw cybersecurity

Elk bedrijf krijgt jaarlijks te maken met minstens 1 securityprobleem. De laatste jaren zien we het aantal cyberaanvallen enorm stijgen. Klein of groot: niemand wordt gespaard.

De brandweer die uw beveiligingsbrand blust

Het Cyber Security Incident Response Team (CSIRT) is de brandweer van Proximus. Met de juiste mensen, processen en technologieën pakken ze uw beveiligingsincidenten gecoördineerd aan. Het team reageert als u hen belt voor een cybersecurityprobleem. Ze onderzoeken het incident, schakelen specialisten in om de brand in uw cybersecurity te blussen en vertellen u welke maatregelen u moet nemen zodat het zich niet meer herhaalt.

Hun doel? Het incident oplossen en uw reactietijd, uw kosten, uw schade en de impact op uw bedrijf zo beperkt mogelijk houden. Het team van ervaren analisten en beveiligingsspecialisten werkt daarvoor nauw met u samen.

Hoe voorkomt u een cyberaanval? U beschermt uw bedrijf best tegen de 4 fases van een ransomware-aanval.

Voorkom een cyberaanval

Wat bij een cyberaanval?

Wordt u slachtoffer van malware, DDoS of een ransomwareaanval? Het CSIRT is 24/7 bereikbaar. Ze helpen u op afstand en komen ook ter plaatse. In uw eerste telefoongesprek vertelt u hen wat er aan de hand is en om welk soort incident het gaat. Op basis van de gegevens en informatie die u hen geeft, krijgt u advies.

Ze vertellen u ook welke stappen u eventueel zelf al kan zetten om het incident aan te pakken. Stel: u bent aangevallen door ransomware. Kan u zelf uw data herstellen? Dan raadt het CSIRT u aan om dat ook zelf te doen via een back-up. U hoort van hen ook hoe u gegevens over het incident kan verzamelen en bewaren.

Verregaande analyse van uw cybersecurity

Ondertussen sporen de experts het probleem op. Bijvoorbeeld: hoe heeft ransomware uw netwerk geïnfiltreerd. Daarvoor analyseren ze uw IT-beveiliging doorgedreven:

  • Hoe zien uw netwerk, infrastructuur en IT-systemen eruit?
  • Waar zitten de zwakke punten?
  • Wat kan worden verbeterd?
  • Houdt u logs bij?
  • Zijn er al aanvallen geweest?
  • Hoelang wordt uw bedrijf al aangevallen?

Na die analyse krijgt u aanbevelingen om dergelijke penetraties in uw omgeving in de toekomst te vermijden.

Experts bij u op het bedrijf

Blijkt uit de analyse dat u hulp ter plaatse nodig hebt? Dan bekijkt het CSIRT wat u precies nodig hebt. Afhankelijk van het soort incident stuurt het team specialisten met specifieke security expertise naar uw bedrijf die het probleem met geavanceerde processen en technologie zo snel mogelijk oplossen.

Achteraf krijgt u een duidelijk rapport met de resultaten van het onderzoek en adviezen op korte en lange termijn. Forensisch bewijsmateriaal wordt indien nodig ook veilig gesteld, zodat die kan gebruikt worden indien u juridische stappen wenst te ondernemen tegen de cybercriminelen.

Een menselijke fout is snel gemaakt. Medewerkers binnen een bedrijf zijn de weakest link op vlak van cybersecurity. Hou uw medewerkers alert met deze 7 tips.

Lees de 7 tips

Telewerken: bredere analyse

COVID-19 heeft ons 1 ding geleerd: de new way of working (NWOW) wordt het nieuwe normaal. Het CSIRT analyseert nu ook hoe u het telewerk in uw bedrijf beveiligt. Zijn uw toegangspunten tot uw netwerk en mobiele werkstations up-to-date met de laatste software, updates en patches? Monitort u de zwakke punten in uw netwerk of niet? Het wordt een belangrijk onderdeel van de analyse.

Voordelen CSIRT

  • U hebt toegang tot geavanceerde processen en technologieën en een team beveiligingsexperts met uitgebreide expertise in elk type beveiligingsincident.
  • U bent snel terug up and running na een incident.
  • U krijgt advies over de maatregelen die u moet nemen om herhaling te voorkomen.

Managed Security Services: wij beheren uw beveiliging

Bent u een Managed Security Services-klant? Dan neemt Proximus uw volledige beveiliging via het Security Operations Center (SOC) uit handen en beheren we uw veiligheid vanop afstand. U bent 24/7 gedekt. Het CSIRT komt bij een beveiligingsincident voor u in actie als u dat wenst. Het SOC bevindt zich in Brussel. Zo bent u zeker dat uw oproep niet in het buitenland terechtkomt en dat er altijd snel een beveiligingsspecialist bij u in het bedrijf kan zijn.

Hebt u vragen over cybersecurity? Contacteer ons en praat met een van onze security experts.

Praat met onze expertsNieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts