Hoe 5G bijdraagt tot co-creatie en applicaties

Gepubliceerd op 09/11/2023 in Innoveren

5G wordt uitgerold en wordt steeds toegankelijker: dat was een van de boodschappen van het Proximus NXT-evenement dat op 12 oktober 2023 werd gehouden in samenwerking met A6K. Dat multidisciplinaire centrum werd in 2020 in Charleroi opgericht om innovatie en waardecreatie op het gebied van engineering te stimuleren. Op het menu: getuigenissen, casestudies en demo's van opkomende toepassingen voor onze ondernemingen.

Hoe 5G bijdraagt tot co-creatie en applicaties

Een ecosysteem met meer dan 50 partners

In zijn vierjarige bestaan heeft A6K al veel projecten zien komen en gaan. Dat komt omdat het multidisciplinaire centrum altijd al een duidelijke missie heeft gehad: het co-creëren van de producten en diensten van morgen dankzij de uitwisseling van ervaring en toegewijde partners. “We willen uitgroeien tot een echt ecosysteem dat innovatie versnelt en een leiderspositie in Europa opeist,” legt Abd-Samad Habbachi, CEO van A6K, uit. Die aanpak valt bij veel ondernemingen in de smaak en A6K is intussen gegroeid van ongeveer vijftien partners bij zijn oprichting tot een vijftigtal nu.

Door middel van co-creatie en de combinatie van 5G-toepassingen creëren we waarde voor ondernemingen.

Frédéric Renette, 5G Business Development Lead bij Proximus NXT

author

Proximus als speerpunt

In die visie heeft 5G een bijzondere plaats en Proximus NXT een faciliterende rol. “5G stelt ons in staat onze activiteiten te transformeren om concurrentieel te blijven,” vervolgt de CEO van A6K. De technologie steunt op vier pijlers: een grotere bandbreedte (omdat het datavolume blijft toenemen), een lagere latentie (tot 10 milliseconden), de verbinding (om het aantal apparaten te verhogen) en network slicing. “Door middel van co-creatie en de combinatie van 5G-toepassingen creëren we waarde voor ondernemingen,” vervolgt Frédéric Renette, 5G Business Development Lead bij Proximus NXT.

Defecte machines behoren definitief tot het verleden

Een goed voorbeeld daarvan zien we bij I-Care Group, een onderneming die gespecialiseerd is in voorspellend onderhoud voor HVAC-systemen (verwarming, verluchting, airconditioning). Dankzij 5G-sensoren kan ze gegevens voortaan op een performantere manier beheren en analyseren. “Dat is in het bijzonder te danken aan het feit dat we vandaag honderd keer meer 5G-sensoren kunnen inzetten in de industriesector,” aldus Thomas Di Pietro, R&D Director.

Voorraad in ‘Tetris-modus’ dankzij drones

ID2MOVE heeft de kracht van de technologie getest in industrieel voorraadbeheer met behulp van drones en AI. De onderneming is erin geslaagd de bezettingsgraad van de voorraden vast te leggen, te identificeren, te scannen en te meten, en die kolossale informatiemassa in realtime te versturen dankzij een efficiënte verbinding. De oplossing omvat een privaat 5G-netwerk om een uitzonderlijk beveiligings- en prestatieniveau te verzekeren.

In het hart van de data

Deze private 5G-verbinding trok ook de aandacht van de RTBF, om de kwaliteit en stabiliteit van zijn live audio- en videostreams te garanderen, of het nu gaat om nieuwsuitzendingen of evenementen zoals Viva For Life, “De 5G-technologie biedt ons de nodige stabiliteit en bespaart bovendien middelen (bekabeling en technische installatie),” aldus Cécile Gonfroid, General Manager of Technologies and Operations bij de RTBF.

Verbeterde communicatie

De technologie vereenvoudigt ook de communicatie op afstand in al zijn vormen. Zowel voor de dienst expertise op afstand met behulp van een assisted reality-headset bij Contraste Digital als voor missiekritieke communicatie bij Airbus. 5G zal nieuwe horizonten openen, de functionaliteit verhogen en het werk op het terrein optimaliseren.

Het alziende oog

Met 5G gaan intelligente camera's in openbare ruimtes een nieuw tijdperk in. “We hoeven de beelden niet langer in realtime te bekijken. De camera's worden echte IoT-sensoren die metadata analyseren en ons meldingen sturen", legt Joost Bergmans, Solution Manager bij Proximus NXT, uit. Met behulp van AI en 5G is het nu mogelijk om de bezettingsgraad, het gedrag van voorbijgangers en de toestand van de weg in realtime te analyseren.

Een privaat 5G-netwerk is een specifiek gesloten netwerk om aan de behoeften van een bepaalde organisatie te voldoen. Het onderscheidt zich van openbare netwerken door een hogere bandbreedte, een lagere latentie en een betere beveiliging, en dat komt de prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie ten goede. Daardoor is het de ideale keuze voor ondernemingen die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts