Welke nieuwe mogelijkheden biedt 5G?

Gepubliceerd op 18/11/2019 in Inspireren

Welke nieuwe mogelijkheden biedt 5G?

Nieuwe netwerktechnologie 5G vormt de infrastructuur waarop digitale transformatie vorm krijgt. Geert Standaert, CTO van Proximus over 5G.

Geert Standaert, CTO van Proximus: “5G komt eraan. Maar dat betekent niet het einde van 4G. Meer nog, we blijven ook investeren in 4G en blijven dat netwerk verder uitbreiden. Tegelijk is er nood aan mobiele connectiviteit die niet alleen extra capaciteit biedt, maar ook de weg vrijmaakt naar een compleet nieuw gebruik van het mobiele netwerk. Dat is precies wat 5G binnen handbereik brengt.”

“Bij 5G is er praktisch geen latency. Dat maakt 5G uiterst geschikt voor zelfrijdende auto’s, automatische drones en massale IoT-toepassingen, zoals slimme meters, wearables en voertuigtracking. Door de hoge capaciteit is 5G ook geschikt voor video in hoge definitie en voor toepassingen op basis van virtual reality.”

Er komt een moment dat 4G niet meer volstaat. Met 5G kunnen we de groei van het dataverbruik opvangen en tegelijk de mobiele ervaring blijven verbeteren.

Geert Standaert, CTO bij Proximus

author

5G-technologie brengt digitalisering in de praktijk

“5G is een compleet nieuwe mobiele radiotechnologie, met nieuwe frequenties en nieuwe zend- en ontvangstapparatuur. Belangrijk is daarbij dat 5G steunt op een nieuwe netwerkinfrastructuur met eigenschappen die eerder, bijvoorbeeld bij 4G, niet mogelijk waren. Zo laat 5G onder meer toe om op een specifieke locatie – bijvoorbeeld op de site van een bedrijf – een apart, lokaal virtueel mobiel netwerk te installeren, dat dan enkel bruikbaar is voor de medewerkers of de IoT-toepassingen van dat bedrijf.”

“Een van de belangrijke kenmerken van 5G is wellicht de mogelijkheid om met network slicing te werken. Dat principe laat toe om op hetzelfde fysieke netwerk verschillende toepassingen virtueel van elkaar te scheiden. Elke toepassing krijgt daarbij een slice van het netwerk, met specifieke instellingen op het vlak van onder meer capaciteit en prioriteit. Nooddiensten krijgen dan bijvoorbeeld een hogere prioriteit.”

Tijdwinst en efficiëntie

U noemde het gebruik van drones als een toepassingsgebied voor 5G. Op welke behoefte biedt de drone een antwoord?

“Drones zullen vooral tijd besparen. Er bestaan al voorbeelden van, ook in ons land. Ik denk onder meer aan het Helicus Aero Initiatief dat dronetransport aanbiedt aan de ziekenhuisnetwerken. In oktober vond de eerste medische dronevlucht plaats tussen het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem (lees meer op p.37). De bedoeling is om met een drone snel en efficiënt onder meer bloedstalen en apotheekbereidingen te vervoeren. Dat gaat veel sneller en goedkoper dan met de auto.”

Wanneer zullen we 5G kunnen gebruiken?

“Dat is nog niet duidelijk. De verschillende regeringen in ons land hebben nog geen akkoord bereikt over de veiling van de 5G-licenties. Dat maakt de zaken uiteraard niet eenvoudiger. We staan klaar om in 5G te investeren, maar moeten vandaag beslissingen nemen over iets waarvoor het officiële startschot eigenlijk nog niet is gegeven. Tegelijk voelen we de vraag in de markt. Bedrijven willen 5G gebruiken om hun digitale transformatie te versnellen. We hebben trouwens al diverse testprojecten lopen bij klanten, waarbij we gebruikmaken van testfrequenties.”

“Algemeen bestaat er weinig twijfel over het potentiële succes van 5G. Het volstaat daarvoor te kijken naar de evolutie in het gebruik van mobiele data. Vandaag ligt dat duizend keer hoger dan tien jaar geleden. Die tendens zet zich door. De resolutie van video, bijvoorbeeld, blijft toenemen.”

Geert Standaert behaalde het diploma burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Gent. Sinds 1994 doorliep hij diverse functies bij Proximus. Sinds 2012 is hij als CTO verantwoordelijk voor IT-ontwikkeling, service engineering en technische infrastructuur.

De Belgische drone-industrie is in opmars. Yves Schellekens van Agoria vertelt hoe dit komt.

Drone-economie in België

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One