Een ondernemingsnummer en domeinnaam: zo komt u er aan

Gepubliceerd op 08/10/2018 in Start Like A Pro

Voor elke beginnende ondernemer zijn twee zaken onmisbaar om echt van start te kunnen gaan: een ondernemingsnummer en een eigen domeinnaam voor de website. Wij leggen uit hoe je daar aan komt.

Een ondernemingsnummer en domeinnaam: zo komt u er aan

Ondernemingsnummer

Wat is een ondernemingsnummer?
Elk zelfstandige ondernemer heeft een ondernemingsnummer nodig, dat is de wet. Dat nummer, 10 cijfers lang, is meteen ook je btw-nummer als je btw-plichtig bent. In dat geval wordt het nummer vaak voorafgegaan door “BTW”. Doet u ook intracommunautaire verrichtingen, dan is dat “BTW BE”.

Het ondernemingsnummer moet vermeld worden op handelsdocumenten zoals akten, facturen, brieven, bestelnota’s en je website. Je dient het nummer ook aan te brengen op het uitstalraam of marktkramen. Nadat je je ondernemingsnummer hebt gekregen, mag je facturen beginnen uitschrijven.

Inschrijven bij ondernemingsloket
Hoe kom je nu aan zo’n nummer? Eenvoudig uitgelegd door je in te schrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Dat hoef je niet bij die Kruispuntbank zelf te doen, de inschrijving kun je het makkelijkst regelen bij een ondernemingsloket zoals bijvoorbeeld Liantis, het vroegere Zenito. Zij brengen dan meteen ook de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds in orde, net als de aanvraag van vergunningen en pensioenformaliteiten.

Met het ondernemingsnummer kan je trouwens ook allerlei gegevens opzoeken van klanten en handelspartners.

Domeinnaam

Welke domeinnaam?
Naast een ondernemingsnummer heeft elke zichzelf respecterende ondernemer tegenwoordig uiteraard ook een domeinnaam voor zijn website nodig. Wat is belangrijk bij de keuze van zo’n naam en welke extensie neem je best: .com? .be? .eu?  

Registratie van je domeinnaam
Voor de registratie zelf hangt het er een beetje vanaf welke extensie je kiest:

  • Is dat .be, .vlaanderen of .brussels, dan moet je je wenden tot DNS.be dat samenwerkt met tientallen ‘registrars’, bedrijven die in opdracht van andere bedrijven, instellingen of personen een domeinnaam registreren.
  • Voor .com-, .org- en .net-adressen is er een min of meer vergelijkbare procedure bij Internic, zij hebben voor België twee ‘registrars’ aangesteld.
  • Wens je een .eu-adres dan is Eurid.eu de instantie die de adressen uitdeelt.

Inbegrepen bij Bizz online
Met Bizz online helpen we je een goede website te bouwen. We zorgen gratis voor de registratie van je domeinnaam. Het enige wat jij moet doen is een leuke naam bedenken.

Ontdek Bizz Online

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar