5 tips voor iedere starter die van thuis werkt

Gepubliceerd op 03/06/2020 in Start Like A Pro

Als ondernemer of zelfstandige heb je gelukkig niet veel nodig om te kunnen werken. De kans is groot dat je regelmatig van thuis werkt of naar een coworking space gaat. Of misschien ben je nog maar pas gestart en is telewerk nieuw voor jou? In dat geval helpen we je in deze blog op weg om het perfecte kantoor in te richten met vijf zaken die zeker niet mogen ontbreken.

5 tips voor iedere starter die van thuis werkt

Vanaf de keukentafel telefoneren met een klant, terwijl je van een heerlijk kopje verse koffie geniet? Of even in je luie zetel gaan zitten om een stapel documenten door te nemen? Dat moet allemaal kunnen als je van thuis werkt. Daarnaast richt je toch ook best een specifieke werkruimte in. Hiermee zal je productiviteit verhogen en het oogt ook professioneler als je bijvoorbeeld klanten moet ontvangen.

Hoe begin je daaraan? Hieronder ontdek je vijf essentiële dingen voor je thuiskantoor:

1. Een bureau dat enkel dient voor jouw professionele activiteiten

In eerste instantie loont het dus de moeite om een apart bureau voor jouw professionele activiteiten te installeren. Op die manier word je niet afgeleid als er bijvoorbeeld nog iemand anders thuis is. Je wil immers niet dat je kinderen op de meest ongepaste momenten met het toetsenbord van je laptop komen spelen. Zeker als je nog maar net van start bent gegaan, moet je jezelf kunnen concentreren om productief te zijn. Na de werkuren trek je gewoon de deur van je kantoor achter je dicht om jezelf op andere dingen te focussen.

Nog een voordeel van een eigen kantoor thuis: je hoeft na je werk helemaal niet op te ruimen. Natuurlijk zal het de volgende ochtend veel aangenamer zijn als je je bureau netjes hebt achtergelaten, maar je mag gerust eens een document laten liggen. Dat zou helemaal niet kunnen wanneer je plots de keukentafel moet vrijmaken, omdat de kinderen meteen moeten eten.

Hoe kies je de juiste bureautafel?

  • Heb je een computer nodig of doe je vooral papier- of handwerk? Kies een bureau dat het best bij je activiteiten past.
  • Ga na of je genoeg ruimte voor je benen hebt. Je bureau moet uiteraard comfortabel genoeg zijn.
  • Heb je soms last van je rug? Dan loont het zeker de moeite om in een verstelbare bureautafel te investeren.

2. Een ergonomische bureaustoel

Je bureaustoel is een cruciaal onderdeel van je kantoor thuis. Aangezien je soms urenlang met je pc moet werken, heb je een bureaustoel nodig die je helpt om een goede houding aan te nemen. Zo verminder je de spanning voor je spieren, en vooral je rug zal je heel dankbaar zijn. Het is ook logisch dat je bij het opstarten van je activiteiten al eens wat stress zult ervaren. Je moet er dus alles aan doen om je lichaam en geest zoveel mogelijk te sparen. Bovendien bevordert een goede zithouding de concentratie.

Hoe vind je de perfecte bureaustoel?

  • Test een bureaustoel voor je hem koopt: ga met je rug tegen de leuning zitten en controleer of je voldoende steun voelt. Verder moet ook het zitvlak van je stoel aangenaam lijken.
  • Pas de hoogte van de rug- en armleuningen aan. En verstel ook de hoogte van de stoel zelf tot je houding goed aanvoelt.
  • Je moet je voeten plat op de grond kunnen zetten.
  • Je wil je parket of tapijt natuurlijk niet beschadigen, dus kijk zeker ook eens naar de wieltjes die onder je stoel staan.

3. Een betrouwbare internetverbinding

Wie vaak of altijd van thuis werkt, doet een hele dag beroep op z’n eigen internetverbinding. Ga dus zeker na of de connectie die je vroeger al gebruikte, ook sterk genoeg is voor je professionele activiteiten. Anders valt een upgrade zeker aan te raden. Een professionele internetverbinding is stabiel, kent geen onderbrekingen en werkt met een onbeperkt volume. Niets is frustrerender dan niet meer kunnen werken omdat het internet uitvalt.

Lanceer je zaak als een pro dankzij ons aanbod voor Starters.

Dat interesseert me!

4. Een krachtige computer

Een Mac of een andere pc? De keuze voor je computer is heel persoonlijk, maar wel echt essentieel als je een eigen zaak opstart. Wil je bijvoorbeeld een vaste pc of liever een laptop die je gemakkelijk meeneemt? Moet die pc vooral dienen om teksten te schrijven of moet je er ook programma’s voor het bewerken van foto’s en video’s op installeren?

Zorg er in elk geval voor dat je computer voldoende werkgeheugen en opslagruimte heeft. Nu heb je misschien nog niet veel nodig, maar je pc moet zeker enkele jaren meegaan. Uiteraard reken je ook op opslagruimte in de cloud.

Deze 10 applicaties voor op je pc helpen trouwens om je productiviteit te verhogen. Zeker voor wie nog maar net een zaak heeft opgericht, zijn dit erg handige hulpmiddelen.


5. Een professionele smartphone

Heb je al eens gedacht aan alle dingen waarvoor je je smartphone gebruikt? Telefoneren, mails lezen, berichten sturen, … Je smartphone is als het ware een extensie van jezelf geworden, zeker als je ook regelmatig klanten bezoekt. Met andere woorden: het is een onmisbare tool voor iedereen die z’n eigen zaak opricht.

Met een degelijk toestel kom je heel ver, maar er bestaan ook heel wat apparaten met specifieke eigenschappen die jou kunnen ondersteunen. Ga dus zeker na welk toestel het best bij je behoeften past. Dit zijn enkele van onze persoonlijke suggesties:


Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar