Tips om goedkoper te surfen

U surft met uw gsm of tablet op het internet en gebruikt apps zoals Facebook, YouTube of WhatsApp? Dit verbruikt data van uw internetvolume. We helpen u graag om dit verbruik onder controle te houden.

Een gemiddeld maandelijks verbruik via mobiel internet bedraagt 1GB of 1000 MB. Vooral applicaties downloaden, muziek streamen en video’s bekijken verbruiken veel MB.

Overzicht van gemiddeld verbruik: 100 e-mails zonder bijlage (50 MB), 300 webpagina's (120 MB), 500 bezoekjes aan sociale media (80 MB), 5 app-downloads (200 MB), 3 uur muziek streamen (108 MB) en 1 uur video's bekijken in standaardkwaliteit (210 MB)

Waar u zeker op moet letten…

Surf liever via wifi of een Wi-Fi Hotspot dan via mobiel internet.

Dat is goedkoper maar er zijn nog andere verschillen tussen wifi en mobiel internet.

Gebruik apps offline.

Maak, terwijl u verbonden bent via wifi, uw streamingdiensten (zoals YouTube, Spotify of Apple Music) en cloudapplicaties (zoals OneDrive, Dropbox of iCloud) offline beschikbaar. Zo verbruikt u onderweg voor deze apps geen data.

Speel video’s of muziek niet af in de hoogste kwaliteit.

Als u onderweg toch video’s of muziek wilt afspelen via het mobiele netwerk, pas de afspeelkwaliteit dan aan in de instellingen van uw app. Laat apps zoals Facebook, Instagram of WhatsApp video’s niet automatisch afspelen of downloaden.

Sluit applicaties af wanneer u ze niet gebruikt.

Zo vermijdt u dat ze veel data op de achtergrond verbruiken.

Raadpleeg uw verbruik regelmatig en kies een geschikt tariefplan.

Volg uw verbruik op met MyProximus en ontvang sms’en over uw verbruik. Uw dataverbruik wordt elke 4 uur geactualiseerd (uitzonderlijk 24 uur). Internetvolume overschreden? Koop éénmalig meer data aan of kies een ander tariefplan.

Gaat u naar het buitenland? U betaalt geen extra kosten meer om te bellen, sms’en en surfen in de EU. Vind een antwoord op uw vragen over roaming in Europa.

Pas de instellingen van uw gsm of tablet aan

Uw gsm of tablet verbruikt regelmatig mobiele data terwijl u hem niet gebruikt? Dan is dit waarschijnlijk te wijten aan een instelling op uw gsm of tablet die u eenvoudig kunt aanpassen.

Wij proberen correcte instructies voor zoveel mogelijk gebruikers te geven. De opties kunnen soms echter variëren afhankelijk van de versie of fabrikant van uw toestel.

Android

Android

Verbruik minder data met uw Android-smartphone of tablet:

Automatische updates enkel via wifi downloaden

Laat uw toestel alleen apps updaten wanneer u verbonden bent via wifi:

1. Open de Play Store-app. Druk op de menuknop links bovenaan of swipe naar rechts.
  2. Kies Instellingen en selecteer Apps automatisch updaten.
  3. Kies Apps alleen via wifi automatisch updaten.
Achtergrondgegevens beperken voor apps die u niet gebruikt

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: u ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Datagebruik (of Gegevensverbruik).
  2. U hebt nu 2 opties:
    1. Om de achtergrondgegevens voor een specifieke app te beperken, tikt u onderaan op de naam van de app en beweegt u de slider naast Achtergrondgegevens beperken naar rechts.
    2. Om de achtergrondgegevens te beperken voor alle apps, kies Meer (of de knop met 3 bolletjes) rechts bovenaan en selecteer Achtergrondgegevens beperken.
Geen synchronisatie op de achtergrond

Laat updates van uw mail, kalender, contacten, uw Facebookberichten, uw OneDrive-, Dropbox- of iCloud-bestanden niet meer op de achtergrond synchroniseren:

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Accounts (& synchroniseren).
  2. Tik op de app waarvoor u de synchronisatie-instellingen wilt aanpassen. De opties die u te zien krijgt zijn afhankelijk van uw app.

iOS

iOS

Verbruik minder data met uw iPhone of iPad:

Wi-Fi Assistentie uitschakelen

WiFi Assistentie schakelt naadloos naar het sterkste netwerksignaal (van wifi naar 4G), met vaak een hoger dataverbruik tot gevolg. Laat uw toestel niet meer automatisch naar het mobiele netwerk overschakelen:

1. Stel uw gsm of tablet in.
  2. Kies uw toestel en, indien gevraagd, uw besturingssysteem.
  3. Kies bij Internet voor Wi-Fi Assistentie uitzetten.
Automatische updates enkel via wifi downloaden

Laat uw toestel alleen apps updaten wanneer u verbonden bent via wifi:

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer iTunes en App Store.
  2. Ga naar de categorie Automatisch downloaden en beweeg de slider naast Gebruik mobiele data naar links.
Achtergrondgegevens beperken voor apps die u niet gebruikt

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: u ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Algemeen.
  2. Kies Ververs apps op achtergrond.
  3. U heeft nu 2 opties:
    1. Om de achtergrondgegevens voor een specifieke app te beperken, beweeg de slider naast de naam van de app naar links.
    2. Om de achtergrondgegevens te beperken voor alle apps, beweeg de slider naast Ververs apps op achtergrond naar links.
Geen synchronisatie op de achtergrond

Laat updates van uw mail, kalender, contacten, uw Facebookberichten, uw OneDrive-, Dropbox- of iCloud-bestanden niet meer op de achtergrond synchroniseren.

Voor iCloud:
  1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer iCloud.
  2. Beweeg de slider naast Gebruik mobiele data naar links om deze optie uit te schakelen.

Als u deze optie niet ziet, dan kunt u het gebruik van mobiele data voor iCloud (of andere apps) volledig uitschakelen. Ga dan terug naar Instellingen en kies Mobiele data of Mobiel Netwerk. Beweeg de slider naast iCloud naar links om deze optie uit te schakelen.

iCloud synchroniseert nu alleen wanneer u verbonden bent via wifi.

Voor uw e-mailaccounts, agenda’s en contacten:
  1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer (E-)Mail, Contacten, Agenda.
  2. Kies Nieuwe gegevens.
  3. Beweeg de slider naast Push naar links om deze optie uit te schakelen.
  4. Tik onderaan op elk van uw accounts en selecteer Handmatig.

Windows Phone

Windows Phone

Verbruik minder data met uw Windows-smartphone of tablet:

Automatische updates enkel via wifi downloaden

Laat uw toestel alleen apps updaten wanneer u verbonden bent via wifi:

1. Open de Windows Phone Store-app.
  2. Kies rechts onderaan en selecteer Instellingen.
  3. Schakel Updates alleen via wifi in.
Achtergrondgegevens beperken voor apps die u niet gebruikt

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: u ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Data-inzicht.
  2. Beweeg de slider naast Achtergrondgegevens beperken naar rechts om deze optie in te schakelen.