3G verdwijnt, wat betekent dit voor mij?

Tegen eind 2024 zal het verouderde 3G-netwerk verdwijnen om volop in te zetten op nieuwe technologieën van het mobiele netwerk.

Met de stopzetting van 3G maken we ruimte vrij voor het versterken en uitbreiden van het snellere 4G- en 5G-netwerk.
Zo gebruik jij binnenkort het meest performante, veilige én energiezuinige mobiele netwerk.

De overgrote meerderheid van de klanten gebruikt reeds het 4G- of 5G-netwerk. De kans is dus groot dat je vandaag al belt en surft via 4G of 5G.
Is dat nog niet het geval? Ook dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Terwijl wij ons voorbereiden op de toekomst, blijft bellen, sms’en en surfen via 3G voorlopig mogelijk.

De belangrijkste reden hiervoor is dat er nog steeds een groot aantal toestellen uitsluitend 2G gebruiken. Het gaat voornamelijk om M2M of telemetrie diensten. Het is belangrijk dat deze blijven functioneren omdat ze worden ingezet bij het op afstand monitoren en aansturen van machines en processen. Zoals bijvoorbeeld het verzamelen van gegevens voor tol rijden van vrachtwagens, op afstand monitoren en besturen van nutsinfrastructuur (vb. water, gas, elektriciteit) en vele andere bedrijfstoepassingen.

Voor mobiele toestellen die geen spraak ondersteunen via een 4G-netwerk, zullen spraakdiensten minstens tot eind 2027 ondersteund worden door het 2G-netwerk. Mobiele data toepassingen die slechts nood hebben aan lage snelheden (< 100kilo-bit-per-seconde) kunnen nog steeds worden ondersteund door 2G. Voor mobiele data toepassingen die meer snelheid vereisen, raden we je na stopzetting van het 3G-netwerk aan om over te schakelen naar een 4G- of 5G-compatibel toestel.

Als je over een recent toestel beschikt en je abonnement het toelaat, is de kans groot dat je vandaag al gebruik maakt van het 4G- of 5G-netwerk. Je toestel ondersteunt deze netwerken en kiest automatisch het beste beschikbare netwerk door over te schakelen van het ene naar het andere zonder dat jij dit opmerkt.
Als je abonnement mobiel surfen toelaat, kun je ook overal surfen waar je met jouw gsm kunt bellen. Dankzij onze netwerkkaarten kun je het 3G- en 4G-bereikNieuw venster of 5G-bereikNieuw venster in je buurt bekijken.

Maak je toch nog gebruik van een verouderd gsm-toestel? Het 2G-netwerk ondersteunt wel enkele datadiensten met lage snelheid, toch zal je de impact voelen eens het 3G-netwerk wordt stopgezet. Als je even snel of nog sneller wilt blijven surfen, raden we je aan om over te schakelen naar een 4G- of 5G-compatibel toestel.

Je kunt dit in de instellingen van je gsm nakijken. Let op, niet elke fabrikant gebruikt hetzelfde instellingenmenu.
Ga als volgt te werk om na te kijken of je gsm 4G-compatibel is:

• iOS (Apple):
    1. Ga naar Instellingen > Mobiele data - Opties mobiele data > Gesprekken & data. Als je hier de optie 4G/LTE of 5G ziet, is je gsm 4G- en 5G-compatibel.
  • Android (overige merken):
    1. Ga naar Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerkmodus. Hier zie je of je gsm de mogelijkheid heeft om een 5G/4G/LTE-modus te selecteren. Als de modus 5G/LTE/3G/2G is, is je telefoon 4G- en 5G-compatibel.
    2. Ga naar Instellingen > Mobiele netwerk > SIM1 > Voorkeursnetwerktype. Hier zie je of je gsm de mogelijkheid heeft om een 5G/4G/LTE-modus te selecteren. Als de modus 5G/4G/3G/2G is, is je telefoon 4G- en 5G-compatibel.

LTE staat voor Long Term Evolution, ook wel bekend als 4G. Je mobiele toestel ondersteunt dus 4G.

Als bedrijf kan het dat je gebruik maakt van het 3G-netwerk voor data-applicaties, M2M-toepassingen of Internet of Things applicaties (IoT). We lichten je in de komende maanden persoonlijk in over deze wijzigingen. Zo kun jij de apparaten die enkel op 3G-technologie functioneren tijdig vervangen.

Proximus zamelt oude smartphones en toestellen (zowel telefoons als M2M-toestellen) in en recycleert die op een milieuvriendelijke manier want 90% van de materialen kunnen hergebruikt worden. We werken hiervoor samen met diverse partners zoals Out of Use, Brainscape en Umicore.

Wil je graag meer informatie?

Binnenkort delen we op deze pagina meer informatie over de stopzetting van 3G.