Het grote transferbal van League of Legends

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lees hier onze samenvatting van de mercato 2021-2022, die drukker lijkt dan ooit tevoren.

Zoals elk jaar is 15 november het begin van de free agency-periode in League of Legends. Voor de niet-kenners, het is de datum waarop teams in de verschillende League of Legends-competities mogen praten met spelers die ze willen aantrekken.

Het is dus het moment waarop de stoelendans begint en waarop de organisaties de samenstelling van hun team voor het komende seizoen bekend beginnen te maken. Dit jaar is geen uitzondering op de regel, en het is een meer dan nerveuze mercato die ons sinds meer dan een week in de ban houdt.

In dit dossier, en gezien de talloze bewegingen van afgelopen week, zullen we ons alleen richten op bepaalde teams en verschillende transfers die het tussenseizoen hebben gekenmerkt. De volledige samenstelling van de verschillende LEC-teams vind je onderaan.

G2 Esports: een veelbelovende wederopbouw

Na het debacle van het seizoen 2021 verwachtte iedereen veranderingen bij G2 Esports. De organisatie heeft ongetwijfeld net haar slechtste seizoen in het Europese kampioenschap achter de rug, waardoor ze een kwalificatie voor de Worlds misliep. Een primeur in de geschiedenis van de ninja’s van Carlos “Ocelote” Rodriguez.

G2 Esports
Top ???? Sergen “BrokenBlade” Çelik
Jungle ???? Marcin “Jankos” Jankowski
Midlane ???? Rasmus “Caps” Winther
ADC ???? Victor “Flakked” Lirola
Support ???? Raphaël “Targamas” Crabbé
Coach ???? Dylan Falco

Zoals we je eerder al hadden gemeld, zal het 2022-roster heropgebouwd worden rond het duo midlaner Rasmus “Caps” Winther en jungler Marcin “Jankos” Jankowski. Ter vervanging van de Zweed Rekkles, die naar de LFL is vertrokken en het shirt van Karmine Corp zal dragen, zal de organisatie blijkbaar rekenen op de diensten van Victor “Flakked” Lirola, voormalig ADC van het academy team van MAD Lions. Naar verluidt heeft de jonge rookie tijdens het tussenseizoen aandacht gekregen van verschillende LEC-teams met het oog op een mogelijke aanwerving.

© G2 Esports

Het roster wordt vervolledigd door de komst van Sergen “BrokenBlade” Çelik en Raphaël “Targamas” Crabbé. De Belg, die een dubbele Europese titel won met Karmine Corp, keert terug naar het hoogste competitieniveau in Europa, drie en een half jaar nadat hij door Giants Gaming op de bank was gezet.

Team Vitality: de terugkeer van de bijenkorf?

Team Vitality heeft zojuist een meesterzet in deze mercato 2021-2022 laten optekenen. Het is geen geheim meer: de enige Franse organisatie die in het LEC aanwezig is, maakt al enkele jaren een moeilijke periode door in de franchise van Riot Games. Maar de bijenkorf heeft recent heel wat steken uitgedeeld. De organisatie heeft inderdaad verschillende spraakmakende transfers verwezenlijkt.

Team Vitality
Top ???? Barney “Alphari” Morris
Jungle ???? Oskar “Selfmade” Boderek
Midlane ???? Luka “Perkz” Perkovic
ADC ???? Matyáš “Carzzy” Orság
Support ???? Labros “Labrov” Papoutsakis
Coach ???? Louis-Victor “Mephisto” Legendre

We beginnen met het duo Barney “Alphari” Morris en Luka “Perkz” Perkovic. Zij hadden hun wens geuit om volgend seizoen naar Europa terug te keren en om er samen te spelen. De twee spelers zetten een domino-effect in gang, waarbij alle organisaties afwachtten welke kant ze zouden opgaan alvorens hun teams vast te leggen. Uiteindelijk is het bij Vitality dat de competitiebeesten zich zouden aansluiten.

Team Vitality heeft het daar echter niet bij gelaten. Het contract van Matyáš “Carzzy” Orság bij MAD Lions loopt af en de Franse organisatie staat naar verluidt op het punt om in 2021 de diensten over te nemen van de ADC en tweevoudig Europees kampioen. Zijn toevoeging aan het roster kan alleen maar als positief beschouwd worden, maar je kan je wel afvragen hoe de verschillende sterke karakters in het team erin zullen slagen samen te leven binnen een organisatie die vaak met de vinger wordt gewezen om zijn beheer. Desondanks zou Team Vitality een team moeten kunnen opstellen dat in staat is om in de top mee te draaien.

Fnatic: het beste roster in het LEC?

Na het fiasco dat de organisatie tijdens de laatste editie van de Worlds beleefde, was de ploeg aan verandering toe. Terwijl het vertrek van Bwipo onvermijdelijk leek, moest het roster opnieuw worden opgebouwd. Er blijft eigenlijk niet veel over van de 2021-versie van Fnatic. Elias “Upset” Lipp en Zdravets “Hyllisang” Iliev Galabov, die gezien worden als de beste Europese botlane, zijn de enige overblijvers in deze mercato. Hun contracten werden verlengd tot 2023.

Op de toplane zal Fnatic naar verwachting Martin “Wunder” Hansen opstellen, de iconische G2 Esports-toplaner die door zijn team op de bank werd gezet nadat het zich niet kon kwalificeren voor de Worlds. Op de midlane zou de zevenvoudige Europese kampioen een van de beste Westerse spelers op die positie onder contract leggen: Marek “Humanoid” Brázda, ook einde contract bij MAD Lions. Dat is slecht nieuws voor onze Belg Nisqy, die in een moeilijk situatie zit voor de komende split.

Fnatic
Top ???? Martin “Wunder” Nordahl Hansen
Jungle ???? Iván “Razork” Martín Díaz
Midlane ???? Marek “Humanoid” Brázda
ADC ???? Elias “Upset” Lipp
Support ???? Zdravets “Hyllisang” Iliev Galabov
Coach ???? Jakob “YamatoCannon” Mebdi

In de jungle zou Razork, ex-Misfits, het stokje overnemen van Bwipo, die op weg is naar Noord-Amerika en Team Liquid.

Team BDS: Klein Duimpje met grote ambities

Door in te zetten op het potentieel van jonge spelers die zichzelf al bewezen hebben, zal Team BDS dit jaar vier voormalige leden van Karmine Corp opstellen. We beginnen met de toplane, waar we de Fransman Adam “Adam” Maanane aan het werk zouden moeten zien na zijn split met Fnatic.

Hij zal herenigd worden met zijn vrienden Cinkrof en xMatty, met wie hij de LFL Spring Split won. En ook de European Masters, waarbij hij de concurrentie letterlijk verpletterde. Niemand twijfelt eraan dat het trio de symbiose zal terugvinden die hen verenigde onder de vlag van KCorp.

Team BDS
Top ???? Adam “Adam” Maanane
Jungle ???? Jakub “Cinkrof” Rokicki
Midlane ???? Ilias “NUCLEARINT” Bizriken
ADC ???? Matthew Charles “xMatty” Coombs
Support ???? Dino “LIMIT” Tot
Coach ???? Fabian “GrabbZ” Lohmann

Ze zullen echter ook goed moeten samenwerken met twee nieuwe teamgenoten: midlaner Ilias “NUCLEARINT” Bizriken, die zich in 2020 ook bij KCorp aansloot, en support Dino “LIMIT” Tot. Zij maakten de overstap van Schalke naar BDS. Zoals Atomium, general manager van de organisatie, ons vertelde, wil de organisatie beetje bij beetje vooruitgang boeken en niets overhaasten. We zijn niet bang voor ons rookieteam dat waarschijnlijk wat tijd nodig zal hebben om zich te ontwikkelen, legde hij uit.

LFL: de gold rush

Het is onmogelijk om een overzicht te geven over de Europese mercato zonder het te hebben over wat ongetwijfeld dé transfer van het jaar is. Zoals je waarschijnlijk al kan vermoeden, gaat het natuurlijk over de overgang van sterspeler Rekkles naar de Franse organisatie Karmine Corp. De transfer van Martin “Rekkles” Larsson is geen verrassing gezien het rampzalige seizoen van G2 Esports, maar dat hij naar een minder grote league zou verhuizen is wel verwonderlijk.

De Zweed heeft één missie dat hem drijft: het WK League of Legends winnen. Dat doel zal hij voor het volgende seizoen in de ijskast moeten bewaren, gezien het gesloten format van de competitie waarin alleen de beste teams uit de grote competities van Riot Games samenkomen.

En het lijkt erop dat de meest populaire van de ERL’s geen moeite heeft gehad om andere spelers van hoog kaliber aan te trekken. Elyandra Esports is van plan de diensten van Liyu “Cody Sun” Sun en Kim “RangJun” Sang-joon over te nemen van respectievelijk TSM’s en DAMWON Kia’s academy team. De Franse organisatie, gepromoveerd naar de LFL na haar succes in het Divisie 2-promotietoernooi, toont grote ambities.

Uit dit soort transfers blijkt dat de teams uit kleinere competities, sommige zijn nog heel jong, zo’n niveau van professionalisme aan de dag leggen dat hun doelstellingen vandaag de dag beantwoorden aan die van legendes uit het milieu, zoals Rekkles.

De verwachte samenstelling van de rest van de LEC-teams:

Team MAD Lions Rogue Misfits Gaming
Top ???? Irfan Berk “Armut” Tükek ???? Andrei “Odoamne” Pascu Adam “Adam” Maanane
Jungle ???? Javier “Elyoya” Prades Batalla ???? Kim “Malrang” Geun-seong Jakub “Cinkrof” Rokicki
Midlane ???? Steven “Reeker” Chen ???? Emil “Larssen” Larsson Ilias “NUCLEARINT” Bizriken
ADC ???? William “UNF0RGIVEN” Nieminen ???? Markos “Comp” Stamkopoulos Matthew Charles “xMatty” Coombs
Support ???? Norman “Kaiser” Kaiser ???? Adrian “Trymbi” Trybus Dino “LIMIT” Tot
     
Team SK Gaming EXCEL Astralis
Top ???? Janik “Jenax” Bartels ???? Finn “Finn” Wiestål ???? Matti “WhiteKnight” Sormunen
Jungle ???? Erberk “Gilius” Demir ???? Mark “Markoon” van Woensel ???? Nikolay “Zanzarah” Akatov
Midlane ???? Daniel “Sertuss” Gamani ???? Erlend “nukeduck” Våtevik ???? Oliver “Dajor” Ryppa
ADC ???? Jean “Jezu” Massol ???? Patrik “Patrik” Jíru ???? Kasper “Kobbe” Kobberup
Support ???? Erik “Treatz” Wessén ???? Henk “Advienne” Reijenga ???? Hampus Mikael “promisq” Abrahamsson

De mercato is trouwens nog niet officieel voorbij, en veel van de geruchten hierboven moeten nog bevestigd worden. De kans is groot dat de grote lijnen ongewijzigd blijven. Veel spelers in het ecosysteem hebben al laten weten dat ze moeite hebben om een team te vinden en veel organisaties hebben hun opstelling al vastgelegd.

Nu is het afwachten wat deze nieuwe formaties zullen laten zien tijdens de Spring Split 2022, die op 14 januari van start gaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top