Je ecologische voetafdruk verkleinen? Deze apps helpen je!

Gepubliceerd op 24/07/2019 in Apps

Je ecologische voetafdruk verkleinen? Deze apps helpen je!

Het is hoog tijd om met in actie te schieten en iets te doen aan de klimaatverandering. Maar ook daar begint alles met jezelf. En iets te doen aan die ecologische voetafdruk, richting een duurzamer leven. Iets wat trouwens op vele manier te doen valt: van afval verminderen en beter sorteren, tot minder vlees en meer lokale ingrediënten te eten en je op andere manieren te verplaatsen. Er valt genoeg te doen!

Ben je klaar om mee op de duurzame trein te springen? Super! Maar waar begin je aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Wel: er zijn een pak apps voor op je smartphone, die focussen op milieubewuster en duurzamer leven. Dit zijn alvast onze favorieten:

1. For Good

Om te beginnen is het natuurlijk interessant om te weten hoe goed je vandaag al bezig bent. De app For Good geeft je een gedetailleerde kijk op je ecologische voetafdruk. In de eerste plaats als het over je verplaatsingen gaat, maar ook rond je voeding en energieverbruik.

Elke week en maand krijg je goede feedback voorgeschoteld. Maar er is meer: met meer dan 200 tips heeft For Good genoeg achter de hand om je ecologische voetafdruk een paar maten te doen krimpen.

De app For Good is gratis en beschikbaar voor Android en iOS.


2. Zero Waste Objective

Een eerste manier om het heft in eigen handen te nemen tegen de klimaatveranderingen, is iets aan de afvalberg te doen. Inclusief al het plastic voor éénmalig gebruik. Een mooi doel is om richting zero waste te gaan. Maar dat vraagt flink wat gewoontes om te kweken.

Zero Waste Objective is de perfecte coach om dit alles waar te maken. Je krijgt in de app verschillende missies voorgeschoteld. Hoe meer je er voor elkaar krijgt, hoe kleiner de hoeveelheid afval die je dagelijks produceert.

De app Zero Waste Objective is gratis en beschikbaar voor Android.


3. TooGoodToGo

De afvalberg verkleinen, betekent ook dat we er samen moeten voor zorgen dat er zo weinig mogelijk eten weggegooid wordt. Niet alleen in onze eigen ijskast is dat een uitdaging. Ook restaurants en winkels worstelen er elke dag mee.

Gelukkig kunnen we daarbij helpen én zelf een goede deal doen! De app TooGoodToGo zorgt ervoor dat je lekker eten in huis haalt, dat bijna tegen de vervaldatum aanzit maar nog perfect in orde is. En dat voor een lage prijs. Kijk op de kaart en vind een locatie in je buurt.

De app TooGoodToGo is gratis (met betalende opties) en beschikbaar voor Android en iOS.


4. Ethical Barcode

Naast letten op het soort producten dat je in huis haalt, is het net zo goed belangrijk om even te checken hoe elke fabrikant specifiek scoort op milieuvriendelijkheid. En als het even kan, ban je meteen ook de spelers die niet zo ethisch verantwoord bezig zijn.

Met de Ethical Barcode op je smartphone word je een verantwoorde consument. Het principe is simpel. Open de app en scan de barcode van het product in kwestie. Je krijgt een handig overzicht te zien, waarmee je keuze grondig af te wegen valt.

De app Ethical Barcode is gratis en beschikbaar voor Android en iOS.


5. Vinted

Milieuvriendelijker leven betekent ook eens even stilstaan bij alle kleding die je in huis hebt. De jouwe verkopen als je erop bent uitgekeken én nieuwe stukken tweedehands kopen, is een prima plan voor zowel de planeet als je portemonnee!

Hoe werkt het? Wel, op de app Vinted voeg je foto’s toe van de stukken die je niet langer draagt. Die verkoop je vervolgens of ruil je voor een paar schoenen, jurkje of iets anders. Trouwens: op Vinted deel je net zo goed stijlideeën of vraag je kledingadvies aan anderen.

De app Vinted is gratis (met betalende opties) en beschikbaar voor Android en iOS.


Voilà: met deze apps zet je sowieso al een serieuze stap richting een duurzamer leven. En over de mobiele data moet je niet stressen: met Mobilus XL Unlimited is alles onbeperkt. Da’s dus ook alle zalige momenten sharen op sociale media! Of uren en uren bellen met vrienden en familie.

Kies nu de Mobilus naar jouw goesting

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën