Xbox Series X en Xbox Series S: wat is het verschil?

Gepubliceerd op 05/04/2021 in Bits & Bytes

Xbox Series X en Xbox Series S: wat is het verschil?

Het jaar 2020 stond in het teken van de komst van een nieuwe generatie consoles, zoals de PS5 en de Xbox Series X. Xbox biedt zelfs twee modellen aan: de Xbox Series X en de Xbox Series S. Wil je een van deze nieuwe consoles kopen? Ontdek hieronder dan eerst de verschillen tussen beide modellen.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Bekijk dan deze video over de Xbox Series S. In één minuutje ben je helemaal mee!

Eind 2020 lanceerde Microsoft zijn volgende generatie gameconsoles. Om hun gamers een keuze te geven, besloot het bedrijf twee modellen te ontwikkelen en uit te brengen: de Xbox Series X en de Xbox Series S.

Uiteraard hebben beide modellen bepaalde verschillen die je spelervaring zullen beïnvloeden. Om je te helpen beslissen welke console bij je past, zetten we hieronder alle verschillen tussen deze twee Xbox-modellen op een rijtje.

Twee verschillende designs

Laten we beginnen met het visuele aspect van de twee consoles. De Xbox Series S is een stuk compacter dan de Xbox Series X. Om precies te zijn, de Series S is 60% kleiner dan de Series X. De Xbox Series S is daarmee de kleinste Xbox ooit gemaakt. Hij kan dus overal worden geïnstalleerd, in de woonkamer of slaapkamer en hij past in om het even welk meubelstuk. In tegenstelling tot de Xbox Series X, heeft de Xbox Series S een horizontaal ontwerp. Anderzijds heeft de Xbox Series S geen Blu-Ray drive.


Een verschil in kracht

Naast het visuele aspect, zijn de grootste verschillen te vinden in de prestaties van de twee consoles. Zonder in te gaan op de technische details, kunnen we zeggen dat de Xbox Series X krachtiger is dan de Series S. In termen van RAM-geheugen hebben we het bijvoorbeeld over 16 GB op de X en 10 GB op de S.

Daarnaast biedt de Xbox Series X 12,5 teraflops tegenover 4 teraflops op de Series S. Als je niet weet wat dat betekent, het wil zeggen dat games er beter uitzien en vloeiender weergegeven worden op de Series X. Die is zelfs in staat 4K te tonen met 120 beelden per seconde. Op de S-serie hebben we 120 frames per seconde, maar we gaan slechts naar 1440p. Dat wil wel zeggen dat we nog steeds kunnen genieten van prachtige graphics. Het is trouwens niet altijd gemakkelijk om met het blote oog 4K van 1440p te onderscheiden.

Daar staat tegenover dat beide consoles dezelfde processor en dezelfde grafische chip hebben en beide zijn uitgerust met een SSD en de Xbox Velocity Architecture, die eindeloze laadtijden bij games helpt voorkomen. Je kunt je dus afvragen of de Xbox Series S wel echt een next-generation console is, omdat er toch wel wat verschillen zijn met de Series X. Dat is hij wel, dankzij de SSD-schijf, krachtige grafische chip en processor.


Opslagruimte

Laten we eens kijken naar de beschikbare opslagruimte op beide modellen. De X-serie is krachtiger en biedt 1 TB opslagruimte in vergelijking met 512 GB op de S-serie. Met 512 GB kan je al wel 5 of 6 zeer grote games op kunt opslaan. Verder is het mogelijk om op de consoles een externe harde SSD-schijf van 1 TB aan te sluiten om de interne harde schijf te ontlasten. Je kan er dan je games en andere gegevens op bewaren.


Verschil op vlak van gaming?

Het is waarschijnlijk de belangrijkste vraag voor elke spelconsole: is er een verschil in de beschikbare games? Het antwoord is nee. Alle games die zijn uitgebracht en nog zullen verschijnen, zijn op beide consoles beschikbaar. Bedenk echter wel dat de Xbox Series S geen disk drive heeft. Je moet dus al je games downloaden en kan ze niet delen met je vrienden. Ook zijn beide consoles compatibel met eerdere games. Je kunt je Xbox 360- of Xbox One-games dus spelen op je nieuwe console.

Bovendien kan je genieten van de Xbox Game Pass Ultimate op je Xbox Series S. Dat is een dienst waarmee je voor een maandelijks of jaarlijks bedrag geniet van meer dan 100 geweldige games. Ook inbegrepen is toegang tot de online multiplayer en de mogelijkheid om op je PC of Androidtoestel te spelen.


Een belangrijk argument: de prijs

De prijs is waarschijnlijk het belangrijkste verschil tussen de twee Xbox-modellen. De Xbox Series S is een stuk goedkoper dan de Xbox Series X. De Series S kost "slechts" 299,99 euro, tegenover 499,99 euro voor de Series X. Met andere woorden, je kan tot 200 euro besparen voor een next-gen console die 120 frames per seconde en 1440p biedt. Dat is een enorm prijsverschil voor degelijke kwaliteit.

Om alles uit je Xbox Series S of X te halen, heb je natuurlijk wel een fatsoenlijke internetverbinding nodig om online met je vrienden te spelen. Met ons Flex-pack heb je alles in huis wat je nodig hebt: onbeperkt en supersnel internet, een mobiel abonnement naar keuze en toegang tot de Proximus TV-zenders en de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Bovendien krijg je momenteel een gratis jaarabonnement op Disney+ om met het hele gezin te genieten van kwaliteitsfilms en -series.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën