Samsung Galaxy A, S of Note: wat is het verschil?

Gepubliceerd op 10/08/2020 in Smartphones

Samsung brengt ieder jaar verschillende smartphones uit, maar wat zijn de verschillen tussen deze modellen? Er is de Samsung Galaxy S, maar ook de Samsung Galaxy A. En hoe zit het met de Samsung Galaxy Note? In dit blogartikel vergelijken we deze toestellen en helpen we je beslissen welk model voor jou het meest geschikt is.

Samsung Galaxy A, S of Note: wat is het verschil?

Heb jij een smartphone van Samsung? Dan weet je vast wel dat de Koreaanse fabrikant van smartphones meerdere modellen heeft. Het meest toestel is de Galaxy S, maar wat maakt deze smartphone zo bijzonder? En is de Galaxy A dan een minder apparaat?

1. Samsung Galaxy S

De belangrijkste smartphonelijn van Samsung is al tien jaar de Galaxy S. Dit model luidde het tijdperk van smartphones voor Samsung eigenlijk officieel in. Op dat moment had Apple al enkele modellen van de iPhone uitgebracht, maar al gauw zou de Galaxy S een belangrijke concurrent worden. De allereerste Galaxy S zag in het voorjaar van 2010 het levenslicht. Natuurlijk had Samsung toen al enkele jaren ervaring met het maken van mobiele telefoons, maar het was het eerste echt grote wapenfeit van de Koreanen op de smartphonemarkt.

Vandaag zouden de specs van die eerste Galaxy S vrij lachwekkend zijn, maar in die tijd was de eerste Galaxy eigenlijk al een meer dan behoorlijk toestel. In de jaren die volgden, werd duidelijk dat Samsung steeds meer knowhow en vertrouwen aan de dag kon leggen. Bij de release van nieuwe modellen pakte Samsung vaker en vaker uit met opvallende nieuwtjes. Ook de camera’s werden uiteraard steeds beter.

Vorig jaar bracht Samsung de Galaxy S10 uit, maar in 2020 wordt gebroken met de klassieke nummering. Zo verscheen dit voorjaar de Galaxy S20.

Lees hier onze review van de nieuwste Samsung-smartphone.


2. Samsung Galaxy A

De A in Samsung Galaxy A staat voor ‘Alpha’ en vormt een reeks van mid-range toestellen. Concreet zijn deze smartphones heel vergelijkbaar met de Galaxy S-reeks, maar de specs en features zijn iets minder hoogwaardig. De eerste generatie smartphones van de Galaxy A verscheen in de winter van 2014 op 2015. Al snel werden deze smartphones behoorlijk populair en zo komt er sindsdien jaarlijks een nieuw gamma A-modellen op de markt.

Intussen zitten we alweer aan de zesde generatie van deze A-reeks. Het leuke is dat je zelf een beetje kiest hoe nauw je favoriete toestel bij de duurste S-reeks aansluit. Er zijn verschillende modellen die in prijs en prestaties variëren. Zo is de Galaxy A20e op dit moment een uitstekende smartphone die je voor minder dan 200 euro op de kop kunt tikken. In de loop van 2020 verschijnt ook de Galaxy A21s.

De prijs van de andere modellen – de Galaxy A51 en Galaxy A71 – ligt uiteraard wat hoger. Dat komt omdat beide toestellen over aanzienlijk meer mogelijkheden beschikken. Onder andere de camera’s sluiten veel dichter bij het S-model aan. Soms loont het wel eens de moeite om de duurste A-modellen eens naast de meest recente Galaxy S te leggen. Als de meerprijs geen struikelblok is, kan je ook gewoon voor een S-model gaan.


3. Samsung Galaxy Note

Een jaar na de release van de Galaxy S bracht Samsung de eerste Galaxy Note uit. Wat dit apparaat bijzonder maakte, was het grotere scherm, dat dezelfde kwaliteit geniet als dat van sommige schermen uit de S-reeks. Vooral de mogelijkheid om met een stylus aantekeningen te maken, kreeg veel positieve feedback. Bovendien kan de stylus in de telefoon zelf worden opgeborgen. Het toestel was een groot succes en een jaar later kondigde Samsung dan ook de opvolger aan.

Eigenlijk is de Note een soort kruising tussen smartphones en tablets, ook wel een ‘phablet’ genoemd. De Galaxy S-smartphones zijn geweldige toestellen voor wie werk en plezier aan elkaar wil koppelen, de Note-modellen bieden vooral professioneel extra mogelijkheden. Maar over het algemeen zijn beide modellen stelselmatig naar elkaar toe aan het groeien. Ze behoren allebei tot de meest high-end apparaten die Samsung te bieden heeft. Bijgevolg zijn het ook de duurste modellen uit het gamma.

In de zomer van 2020 verscheen, in navolging van de Galaxy S20, ook de Galaxy Note 20. Ontdek in onze review alles over de meest hoogstaande Galaxy Note tot nu toe.


4. Andere modellen

De Samsung Galaxy A, S en Note vormen samen de belangrijkste reeksen van de Koreaanse fabrikant, maar daarmee hebben we ze nog niet allemaal gehad. Wist je bijvoorbeeld dat Samsung ook een smartphonereeks voor veeleisende omgevingen heeft?

De Galaxy Xcover is een robuust model dat tegen een stootje kan. Het is vooral bedoeld voor iedereen die een smartphone op bijvoorbeeld bouwwerven of industrieterreinen gebruikt. Al is het ook een mooi apparaat waarmee je perfect in de privésfeer kunt uitpakken. Dat toont de Samsung Galaxy Xcover Pro die eerder dit jaar verscheen. Dit toestel is hét bewijs dat een robuust apparaat niet alleen stevig, maar ook knap en prestatiegericht kan zijn.

Bekender zijn natuurlijk de nieuwe vouwbare smartphones waarmee Samsung intussen uitpakt. Denk maar aan de Galaxy Z Flip en de Galaxy Fold. Dat laatste toestel was door een beperkte productie in ons land niet verkrijgbaar.

Lees hier alles over de Galaxy Z Flip!

Fan van de Galaxy-smartphones van Samsung? Wij ook! Neem snel een kijkje in onze webshop en vind de smartphone die het best bij jou past.

Bezoek onze webshop!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim