Ouderlijk toezicht: 6 apps om je kind te beschermen

Gepubliceerd op 21/09/2022 in Apps

Kinderen beginnen de wondere wereld van het internet op steeds jongere leeftijd te ontdekken. Dat heeft veel voordelen voor hun ontwikkeling, maar het houdt natuurlijk ook een paar risico’s in. Als ouder wil je toch in de eerste plaats zeker zijn dat je kind veilig op het internet kan surfen. Daarom geven wij je enkele tips en tools om de online activiteiten van je kids optimaal te beschermen.

Ouderlijk toezicht: 6 apps om je kind te beschermen

Wie weinig ervaring met het internet heeft, trapt nogal snel in een van de vele valkuilen. Van het binnenhalen van een virus tot het delen van persoonlijke informatie met onbekenden, of het slachtoffer worden van fraudeurs … Het internet is soms zoals een jungle waarin gevaar om iedere hoek loert. Zetten je kids hun eerste online stappen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.

Alles begint bij het maken van goede afspraken rond schermtijd. Om te ontdekken hoe je dat op een goede manier aanpakt, kan je inspiratie opdoen in ons artikel rond de gevolgen van schermtijd bij kinderen. Lees er alles over de schadelijke gevolgen van schermen en ontdek onze tips om de schermtijd van kinderen te beperken.

Ouderlijk toezicht: werp een blik op het scherm

Onze eerste tip valt eenvoudig toe te passen. Zorg dat je altijd in de buurt bent van de computer, tablet of smartphone wanneer je kind er gebruik van maakt. Op die manier kan je regelmatig eens naar het scherm kijken om te checken of er geen gevaarlijke sites of apps geopend zijn. Het is natuurlijk niet per se de bedoeling dat je hun doen en laten nauwgezet gaat opvolgen, maar als het dan toch mis gaat, ben je wel in staat om snel en gepast te reageren.


Maak een apart gebruikersprofiel voor je kinderen op Windows of Mac

Als je denkt dat je kind nog te jong is voor sociale netwerken en andere fora, kan je hun surfgedrag onder controle houden via het besturingssysteem van je toestel. Of het nu op een computer of tablet is, je kan een gebruikersprofiel aanmaken speciaal voor je kinderen met bepaalde instellingen.

In hun profiel zijn de kinderen slechts gebruikers en geen admins van de computer of tablet. Dat betekent dat zij de instellingen van het toestel niet kunnen wijzigen. Maar daar houdt het niet op!

Je kan ook ouderlijk toezicht activeren door bepaalde toepassingen of spelletjes te blokkeren die je als ongepast beschouwt. Zo voorkom je dat je kind een webbrowser of sociale media opent. En ten slotte kan je ook tijdslimieten instellen, zodat je kind bijvoorbeeld 's nachts niet kan surfen.

Het maken en opzetten van zo’n gebruikersprofiel duurt slechts een paar minuten. Hier is hoe je dat doet voor Windows:

  1. Open "Start" en klik op "Instellingen". Zoek dan naar de 'accounts'-sectie.
  2. In het menu zie je de knop "Gezin en andere gebruikers". Klik erop en kies voor “Andere gebruiker toevoegen”.
  3. Voeg een gebruikersnaam, wachtwoord en emailadres toe. Je kan de gegevens van jezelf of van je kind invoeren. Je krijgt nu een mail om te bevestigen. Je kan ook doorgaan zonder mailadres.
  4. Zodra de nieuwe gebruiker is toegevoegd, kan je het ouderlijk toezicht instellen door op de knop "Online gezinsinstellingen beheren" te klikken.

Bij Mac werkt het gelijkaardig:

  1. Klik op het appeltje linksboven in het scherm en ga naar "Systeemvoorkeuren".
  2. Zoek dan naar het menu "Gebruikers en Groepen". Klik op het hangslotje om de instellingen te wijzigen en klik op "+" om een gebruiker toe te voegen.
  3. Kies nu het soort account. Je kan kiezen voor "Beheerd met ouderlijk toezicht".
  4. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in en maak het profiel aan.

Surf incognito of gebruik een VPN

Door de indrukwekkende populariteit van sociale netwerken is het meer dan waarschijnlijk dat je kind zich wil aanmelden om contact te houden met vrienden of om nieuwe vrienden te maken. Het kan echter gevaarlijk zijn om je privéleven op sociale media te verspreiden als je nog heel jong bent. Persoonlijke informatie kan verspreid raken, je kind kan dingen posten waarvan hij of zij later spijt krijgt of mensen met kwade bedoelingen kunnen je kind contacteren.

Daarom is het belangrijk dat je met je kind praat en de risico's van sociale netwerken uitlegt. Dat is info die de vorige generatie niet had toen sociale media voor het eerst verschenen. Het is belangrijk dat je je kind duidelijk maakt dat het internet niets vergeet en dat niets volledig kan worden gewist. Een schermafbeelding wordt zo snel gemaakt dat de minste fout wordt geregistreerd en uitgebuit op het slechtst mogelijke moment, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.

Om je kind bewust te maken van dit aspect van het internet, kan je leren om incognito te surfen. Door incognito of privé te surfen blijft je kind anoniem op het internet. Toch is het ook belangrijk dat je kind leert om discreet te zijn op sociale netwerken en het internet in het algemeen. Dat geldt vooral wanneer kinderen surfen op een apparaat dat niet van hen is, bijvoorbeeld bij een vriend thuis of op school. Door incognito te surfen worden hun accounts, wachtwoorden en persoonlijke informatie niet op een onbekende computer bewaard.

En als je echt gevoelig bent voor anonimiteit, kan je een VPN of een ‘virtual private network’ gebruiken. Dat is een beveiligde verbinding tussen een onbekend netwerk en jouw internet thuis. Zo blijven je gegeven steeds enkel op je eigen toestellen bewaard. Dat is echter meestal niet gratis en voor het surfgedrag van kinderen is het misschien een beetje overbodig.


Enkele apps voor ouderlijk toezicht voor Android en iOS

Geen zin om je kind constant te zeggen wat mag en wat niet mag? Er zijn ook heel wat apps die ouders helpen om het surfgedrag van hun kinderen te monitoren zonder dat ze zich al te opvallend moeten gaan moeien. Hieronder enkele voorbeelden van apps voor ouderlijk toezicht die je meteen kan uitproberen:

1. Norton Family Premier

Norton is een naam die bij iedereen een belletje doet rinkelen. De antivirussoftware van het bedrijf is op heel wat computers geïnstalleerd. Niet alleen virussen worden goed opgevolgd, ook het digitale doen en laten van je kinderen kan je met Norton bijhouden. Er zitten heel wat features in het programma ‘Family Premier’, waarmee je bijvoorbeeld ook websites kan blokkeren of waarmee jij bepaalt hoeveel tijd je kids maximaal op een site mogen doorbrengen.

Norton stuurt je verder meldingen wanneer je een website niet noodzakelijk wil blokkeren, maar toch graag zou weten wat je kinderen er allemaal op uitspoken. De software kan een programma ook op bepaalde tijdstippen uitschakelen.

Wil je zeker zijn dat je kinderen veilig surfen? Zorg dan zeker voor goede antivirussoftware mét ouderlijk toezicht. Norton Security met Family Premier is daarbij een aanrader voor zowel Windows, Mac, smartphone als tablet. Zo ben ook jij zelf trouwens ook prima beschermd tijdens het surfen.

Kies nu jouw Norton-abonnement

Norton activeren op je toestellen doe je trouwens gemakkelijk zelf, via MyProximus.

2. FamilyTime

Met FamilyTimeNieuw venster beheer je zowat alles in één app. Je kiest tot welke sites je kinderen toegang hebben, je stelt tijdslimieten in, je bepaalt met deze tool wanneer je kids hun huiswerk moeten maken of wanneer ze moeten gaan slapen. Het is ook mogelijk om gewoon een limiet op het gebruik van hun smartphone te zetten. Je kan zelfs met de geolocatie werken en een bericht ontvangen wanneer hun smartphone een bepaald gebied verlaat of betreedt. Je kinderen kunnen ook een SOS-berichtje sturen in geval van nood.

Met de gratis versie van deze app heb je maar een beperkt aantal features. Voor het volledige pakket bestaan er verschillende betalende formulesNieuw venster.

Deze app is beschikbaar voor AndroidNieuw venster & iOSNieuw venster!


3. Kaspersky SafeKids

Nog een andere specialist in antivirussoftware die ouderlijk toezicht op al je apparaten wil mogelijk maken. Kaspersky heeft alle nodige features in z’n programma verwerkt: tools om de schermtijd te monitoren, de mogelijkheid om de locatie van je kids te traceren, het blokkeren van websites die je niet geschikt vindt, etc. De app voorziet zelfs advies van kinderpsychologen. In iOS zijn de opties wel eerder beperkt, waardoor je dus niet van alle functionaliteiten geniet.

Je gebruikt deze softwareNieuw venster al voor 13,99 euro per jaar, waardoor het zeker een van de meest voordelige tools in deze lijst is.

Deze app is beschikbaar voor AndroidNieuw venster & iOSNieuw venster


4. Kids Place

Kids PlaceNieuw venster is een applicatie voor de allerkleinsten, want zelfs peuters kunnen tegenwoordig niet aan je smartphone of tablet weerstaan. De app maakt het mogelijk om je scherm, het telefoonboek en je gesprekken te vergrendelen. Zo vermijd je dus alvast dat je vrienden plots hele vreemde berichten zouden ontvangen.

Je zorgt er met deze app ook voor dat je kind enkel de applicaties gebruikt waarvoor jij toegang hebt verschaft. Je blokkeert dus het volledige toestel, behalve voor enkele apps zoals bijvoorbeeld leuke spelletjes. Ook inkomende oproepen en berichten worden geblokkeerd terwijl je kind zich zorgeloos amuseert. Op die manier wordt het niet afgeleid en kan het niets verkeerd doen.

Het mooie aan de app? Kids Place is volledig gratis. Toch is er ook één nadeel, want de app is enkel beschikbaar voor AndroidNieuw venster.


5. Spyzie

De speelse naam van deze app laat het uitschijnen alsof je je kinderen bespioneert en met Spyzie mag je dat vrij letterlijk nemen. Zo waak je over de berichten die je kids sturen en ontvangen, lees je hun gesprekken op WhatsApp, zie je met wie ze getelefoneerd hebben, naar welke websites ze gesurft hebben, en dankzij de GPS-functie zie je ook waar je zoon of dochter zich bevindt. Een vrij stevige versie van ouderlijk toezicht dus, maar wel heel efficiënt voor de meest ongeruste ouders.

Helaas moet je er wel wat voor over hebben, want per maand kost deze service je 29,99 euro. Het is goedkoper om je meteen voor een langere periode te abonneren: 39,99 euro voor een trimester of 89,99 euro voor een jaarabonnement.

Deze app is beschikbaar voor AndroidNieuw venster & iOSNieuw venster !


6. Webwatcher

Webwatcher ligt een beetje in dezelfde lijn als Spyzie. Je kunt er je kinderen heel nauwgezet mee volgen. Zelf zullen ze niet eens merken dat je hen eigenlijk aan het bespieden bent. Je ontvangt bijvoorbeeld meldingen wanneer je kids een gevaarlijke website bezoeken of in gevallen van nood. Je krijgt zelfs toegang tot de fotogalerij van hun smartphone, net zoals tot alle berichten die ze verzonden of ontvangen hebben.

Als kers op de taart maakt deze app het zelfs mogelijk om in realtime te zien wat je kinderen aan het doen zijn op sociale media of chatdiensten. Webwatcher is beschikbaar voor je pcNieuw venster, maar ook voor mobiele apparaten die draaien op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


Willen jullie met het hele gezin zorgeloos genieten van tal van online toepassingen? Kies dan voor Flex, het pack dat je zelf samenstelt op maat van elk gezinslid. Onbeperkt surfen thuis en een mobiel volume naar keuze waarmee je bovendien onbeperkt belt en sms’t. Je hebt ook toegang tot meer dan 80 tv-zenders en de Proximus Pickx-app.

Stel nu jouw Flex samen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie