De zendernummers op je tv, nu in een nieuw jasje

Gepubliceerd op 25/06/2019 in Uit eerste hand

De zendernummers op je tv, nu in een nieuw jasje

Tv-kijken vanuit je luie zetel of ergens onderweg: zalig! Inclusief een rondje zappen of net dat ene programma bekijken waar je vandaag goesting in hebt. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je tv gebruiken simpel én logisch is. Wel, daarmee zijn we constant bezig.

Recent hebben we bijvoorbeeld Proximus Pickx op jullie tv-scherm losgelaten, samen met de nieuwe app en bijhorende website. En nu is het tijd voor de vernieuwing van de zenderlijst. Tegen het midden van de maand juni is deze bij ieder van jullie aangepast.

Wil je in detail checken hoe de nieuwe zendernummering er precies uitziet? Bekijk dan even de complete standaard-zenderlijst voor Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Goed om weten: in de regio Brussel (zone 02) heb je de mogelijkheid om voor twee alternatieve tweetalige zenderlijsten te kiezen en ze bovendien eenvoudig te activeren. Bekijk ons andere blogartikel, voor meer info.

Op onze speciale supportpagina kan je ook checken hoe je de zendernummers zelf kan aanpassen, via de pijltjes of de nummers op je afstandsbediening. De video over hernummering kan je trouwens ook bekijken, door op de blauwe knop van je afstandsbediening te drukken tijdens het bekijken van een tv-programma.

Alles wordt hoe dan ook een pak eenvoudiger op je tv. We geven je hieronder alvast antwoord op de drie belangrijkste vragen, die nu wellicht bij je opkomen.


 1. Waarom een nieuwe zenderlijst?

  Het aanpassen van de zendernummering was stilaan hoognodig. Doorheen de jaren kwamen er een pak zenders bij, terwijl andere uit het aanbod verdwenen. Aan sommige themablokken kon de laatste tijd zelfs geen extra zender meer worden toegevoegd. Bovendien stonden de Nederlandstalige en Franstalige zenders door elkaar. Hetzelfde was het geval voor de sd- en hd-kanalen.

  Het resultaat: een lijst die niet meer logisch in elkaar zat. Tijd dus voor een make-over!


 2. Concreet: wat verandert er precies?

  We zorgen ervoor dat zappen eens zo vlot en plezant zal zijn. En vooral: dat je meteen het programma vindt dat je écht wil zien. Goesting in een avondje voetbal? Wil je een goede serie of documentaire zien? Of even iets opzetten voor de kids? Je vindt het vanaf nu allemaal snel terug op je Proximus TV.

  Wat overigens niet verandert, zijn de zenders op de nummers 1 tot 13. Dat zijn trouwens ook de 13 meest bekeken tv-zenders in jouw regio. Voor de rest herschikken we alles als volgt:

  • Om te beginnen zetten we de hd-zenders helemaal vooraan én bij elkaar. Vanaf kanaal 401 vind je deze ook in standaard-kwaliteit terug (indien deze versie voor de zender in kwestie bestaat).
  • De zenders worden nu bovendien per taal gebundeld. Zo krijg je in Vlaanderen eerst alle Nederlandstalige zenders in hd. Vanaf nummer 251 vind je dan de belangrijkste Franstalige hd-zenders terug. In Brussel is dit andersom.
  • Alle zenders staan ook netjes bij elkaar qua thema. Vanaf nummer 30 vind je bijvoorbeeld de kinderzenders terug, vanaf nummer 50 de entertainmentzenders, vanaf nummer 100 de sportzenders en vanaf nummer 140 de muziekzenders. Daarbij zap je per thema telkens eerst doorheen de zenders van het basisaanbod van Proximus TV, gevolgd door de extra zenders in een tv-bundel. Die laatste worden in het grijs in je tv-gids aangeduid.
  • Daarnaast verdwijnen ook een aantal oude versies van de regionale zenders, die ondertussen niet meer bestaan. Concreet gaat het om AVS-Eeklo, AVS-Oudenaarde, RTV Kempen Noord, RTV Kempen West, TV Limburg midden, TV Limburg noord, TV Limburg oost, TV Limburg west, TV Limburg zuid-oost en TV Limburg zuid-west. Natuurlijk kan je nog altijd terecht bij AVS-Gent, RTV Kempen, RTV Mechelen en TV Limburg.
  • Verder geven we de zender Extreme Sports in de nieuwe lijst één kanaalnummer. Tot nu vond je dit zowel terug op nummer 664 (voor de Nederlandstalige tv-optie International Sports) en 764 (voor de Franstalige variant).

  Heb je programma’s opgenomen, op een van de zenders die volledig verdwijnen? Dan zal je die niet meer kunnen bekijken. Wij wissen de opnames automatisch voor jou. Als de zender enkel wordt verplaatst, blijven de opnames nadien wel gewoon beschikbaar.

  Tip: Klopt de nummering op je tv nog niet, als je deze vergelijkt met de zenderlijst? Herstart dan even je decoder. Normaal gezien is alles nu ook bij jou in orde!

  Ook goed om weten: deze zenderlijst vind je niet alleen terug op je decoder thuis, maar ook via de app van Proximus Pickx en de website. Tv-kijken wordt dus altijd eenvoudiger, waar je ook zit!

  Heb je de Proximus Pickx-app nog niet op je smartphone of tablet staan? Probeer het zeker eens uit! Je kan onderweg naar meer dan 100 zenders kijken, in België en de rest van de Europese Unie. Inclusief TV Replay tot 36 uur na uitzending voor de belangrijkste zenders én opnemen op afstand.


 3. Wat met je persoonlijke nummering?

  Heb je de nummers van een of meerdere kanalen in het verleden aangepast? Om technische redenen zullen ook deze automatisch worden vervangen door de nieuwe zenderindeling. We hopen alleszins dat je de nieuwe zendervolgorde uitprobeert.

  Na de verandering naar deze nieuwe zenderindeling, kan je deze heel makkelijk terug aanpassen naar jouw persoonlijke smaak. Bekijk daarvoor even de video op onze speciale support-pagina, die uitlegt hoe je hernummert via de pijltjes of door de zendernummers in te geven. Je kan deze video ook herbekijken, door op de blauwe knop van je afstandsbediening te drukken als je naar een tv-programma kijkt. De video vind je dan onder de categorie ‘hernummering’. Een tip: bewaar nu alvast ergens je huidige persoonlijke volgorde. Zo ben je er sneller mee klaar.

  Denk er ook aan dat alle zenders die volgen op het zendernummer dat je hebt aangepast, automatisch een plaatsje naar onderen opschuiven. Heb je bijvoorbeeld de tv-optie All Sports en verplaats je de zenders van Proximus 11 naar nummer 1 tot en met 6? Dan verschuiven de zenders die daarvoor op nummer 1 tot en met 6 stonden naar 7 tot en met 12. En komt er nadien bijvoorbeeld een nieuwe kidszender bij op nummer 39? Dan zal deze het eerste vrije kanaalnummer vanaf 39 innemen. Het kan dan zijn dat de nieuwe kidszender bij jou niet tussen de overige kidszenders staat.

  Tot slot nog dit: wij communiceren altijd met de officiële zendernummers. Die kunnen in jouw geval natuurlijk anders zijn wanneer je zelf hernummert.


Zit je toch nog met vragen over de nieuwe zendernummering op je tv? Geen nood: je kan steeds terecht op onze aparte pagina over de zenderlijst op je tv en in de Proximus Pickx-app.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën