Proximus lanceert als eerste Belgische operator Wi-Fi 6E

Gepubliceerd op 24/06/2024 in Uit eerste hand

Proximus is de eerste Belgische operator die uitpakt met Wi-Fi 6E. Deze toptechnologie wordt geïntegreerd in de nieuwe Internet Box+ en zal Ultra Fiber-klanten in een eerste fase een nog snellere en krachtigere wifi bieden. Wi-Fi 6E is een enorme stap vooruit door de toevoeging van een derde frequentieband.

Proximus lanceert als eerste Belgische operator Wi-Fi 6E

Wat is Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E is een uitbreiding van de Wi-Fi 6-norm die momenteel in gebruik is. Het belangrijkste verschil tussen de beide technologieën zit in de frequentiebanden die worden gebruikt. Terwijl Wi-Fi 6 werkt in de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden, introduceert Wi-Fi 6E de 6 GHz-frequentieband naast de twee andere.

De 2,4 GHz- en 5 GHz-banden zijn al druk bezet, en deze nieuwe 6 GHz-frequentieband verbetert de prestaties door een breder spectrum te bieden. Verzadiging en interferentie worden zo verminderd, vooral in omgevingen waar veel apparaten tegelijk zijn aangesloten.

Vandaag de dag zijn de meeste huizen gevuld met aangesloten apparaten. Smartphones, tablets, laptops, smart tv's, gameconsoles, huishoudelijke apparaten, domotica-apparaten, enz: de lijst is de afgelopen jaren gestaag gegroeid.

 • Tot nu toe hebben al deze apparaten verbinding gemaakt op de 2,4 GHz- en 5 GHz- banden. Door het beperkte aantal beschikbare kanalen en de (over)belasting kunnen de snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding eronder lijden, vooral wanneer meerdere apparaten intensief gebruik maken van de bandbreedte.
 • Met Wi-Fi 6E worden verschillende apparaten automatisch omgeleid naar de meest geschikte frequentieband op basis van hun compatibiliteit, het type gebruik, de nabijheid van de Internet Box+ en eventuele Wi-Fi Boosters+, en real-time netwerkomstandigheden. Alle apparaten kunnen rekenen op een stabiele en snelle verbinding, zonder interferentie of verzadiging, zelfs wanneer ze allemaal tegelijk werken.

De voordelen van Wi-Fi 6E

De capaciteit van de nieuwe 6 GHz-frequentieband zorgt voor een aantal voordelen:

 • Uitzonderlijke snelheden en ultralage latentie: geniet van snellere wifi en lagere latentie wanneer meerdere apparaten tegelijk zijn aangesloten.
 • Ultra-betrouwbare verbinding: minder interferentie van andere apparaten en netwerken.
 • Optimale beveiliging: een netwerk dat altijd veilig is dankzij WPA3-Personal-Transition-encryptie, waardoor compatibiliteit wordt gegarandeerd met zowel nieuwe apparaten die WPA3 gebruiken als oudere apparaten die WPA2 gebruiken.

Waarom kiest Proximus voor Wi-Fi 6E

Bij Proximus willen we onze klanten de nieuwste technologische ontwikkelingen ter beschikking stellen. In 2023 lanceerden we als eerste onze Internet Box+ en Wi-Fi Booster+ met 10 Gbps-technologie. De lancering van Wi-Fi 6E in deze twee toestellen kadert in het engagement van Proximus om de beste vaste en mobiele internetervaring te bieden. Met Wi-Fi 6E geniet je van de beste prestaties, of het nu gaat om telewerken, digitaal entertainment of afstandsonderwijs, ...

Naar een stapsgewijze uitrol

Klanten met Ultra Fiber kunnen vanaf juli als eerste genieten van deze Wi-Fi 6E, onder bepaalde voorwaarden die hieronder worden beschreven. Andere Ultra Fiber-klanten en Giga Fiber-klanten, die ook een Internet Box+ hebben, zullen in de komende maanden geleidelijk volgen.

Veelgestelde vragen

Klanten met Ultra Fiber kunnen als eerste genieten van Wi-Fi 6E in de nacht van 1 op 2 juli, op voorwaarde dat ze:

 • een Flex Ultra Fiber-pack hebben geïnstalleerd voor het einde van de dag op 23/06/2024;
 • uitgerust te zijn met een Internet Box+ en eventueel Wi-Fi Booster(s)+;
 • de identieke configuratie op alle frequentiebanden en WPA3-Personal-Transition via Proximus+ hebben geactiveerd (zie onderstaande procedure);
 • en hun Internet Box+ en Wi-Fi Booster(s)+ niet uitschakelen tussen 23/06/2024 en 02/07/2024.

Ultra Fiber-klanten die op dit moment niet in aanmerking komen en Giga Fiber-klanten zullen de komende maanden geleidelijk volgen.

Houd er echter rekening mee dat je voor de prestaties van Wi-Fi 6E een pc, smartphone of tablet nodig hebt die compatibel is met deze technologie.

Open de Proximus+ app en ga naar 'MyProximus' > 'Producten' > 'Internet Maxi Fiber' > 'Geavanceerde internetinstellingen' > 'Internet Box+-instellingen':

 • Voor een identieke configuratie moet de optie 'Identieke configuratie op alle frequentiebanden' geactiveerd zijn (groen).
 • Voor WPA3-Personal-Transition klik je op het potloodje en in het dropdownmenu 'Security Protocol' selecteer je 'WPA3-Personal-Transition' en vervolgens klik je op ‘OK’ om je keuze te bevestigen.

Identieke configuratie op alle frequentiebanden betekent dat alle toegangspunten (of routers) in een wifi-netwerk dezelfde netwerknaam (SSID), hetzelfde wachtwoord en hetzelfde beveiligingsprotocol gebruiken. Om optimaal te genieten van Wi-Fi 6E moet deze identieke configuratie worden geactiveerd, omdat apparaten hiermee automatisch kunnen schakelen tussen de 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-banden, afhankelijk van de netwerkverzadiging en het signaalbereik, waardoor een optimale verbinding wordt gegarandeerd.

WPA3-Personal-Transition is een wifi-beveiligingsmodus waarmee een netwerk met twee beveiligingsniveaus tegelijk kan werken: het oude (WPA2) en het nieuwe (WPA3). Dit betekent dat nieuwe apparaten die het veiligere WPA3-protocol ondersteunen, dit ook zullen doen. Oudere apparaten, die alleen WPA2 kunnen gebruiken, kunnen nog steeds verbinding maken. Globaal helpt het netwerken om geleidelijk over te stappen op WPA3 zonder oudere apparaten los te koppelen.

Sommige apparaten kunnen problemen ondervinden met Wi-Fi 6- of Wi-Fi 6E-technologie. Volg ons advies om dit probleem op te lossen.

Team Proximus

Ons team houdt je op de hoogte over onze producten en diensten alsook over de laatste trends en innovaties.

Andere artikels van Team Proximus