7 handige apps om aan autodelen te doen

Gepubliceerd op 11/07/2022 in Apps

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen eigen wagen aan te schaffen. Ben jij ook zo iemand of overweeg je om je wagen weg te doen? Dan is autodelen misschien wel een handig en makkelijk alternatief voor jou. Ontdek hier de beste apps voor car sharing en wie weet deel jij binnenkort ook een auto?

7 handige apps om aan autodelen te doen

1. Poppy

Poppy is een van de bekendere namen in de wereld van het autodelen. Het bedrijf ging in 2018 van start en is ondertussen in drie steden actief: Antwerpen, Brussel en Mechelen. Ze bieden niet enkel auto’s aan om te delen, maar ook e-scooters. Bovendien kan je ook gebruikmaken van hun deelwagens op 3 luchthavens, namelijk Zaventem, Charleroi en Antwerpen.

Je download de app, kiest de wagen uit die je wilt en start je rit. Vervolgens betaal je 0,39 euro per minuut dat je de wagen gebruikt voor maximaal 200 kilometer en een ontgrendelkost van 1 euro. Als je bijvoorbeeld ergens een korte stop maakt, kan je de wagen nog steeds voor jou reserveren om nadien weer te gebruiken, aan 0,30 euro per minuut.

Download Poppy voor iOSNieuw venster of AndroidNieuw venster .


2. Greenmobility

Deze app werkt op dezelfde manier als Poppy, maar heeft Antwerpen en Gent als werkingsgebied, samen met specifieke ‘sattelietzones’ in Brussel, aan de luchthavens van Zaventem en Antwerpen en bij winkellocaties zoals IKEA of Wijnegem Shoppingcenter. Ook vind je makkelijk parking dankzij de ‘hotspots’, parkeerplaatsen specifiek voorbehouden voor de wagens van Greenmobility.

Je betaalt 0,35 euro per minuut voor de standaard wagen en 0,42 euro per minuut voor de bestelwagen. Voor een pauze betaal je hetzelfde tarief. Je kan ook prepaidminuten aankopen vanaf 0,25 euro per minuut of kiezen voor pakketten van 3, 5 of 10 uur met een bepaald aantal kilometers.

Met deze app kan je echter ook een auto laten leveren tot bij jou, een beetje zoals een taxi waar je dan nadien zelf mee rijdt. Je betaalt hier wel extra voor en moet je boeking ook minstens 12 uur op voorhand doorgeven in Antwerpen en minstens 24 uur op voorhand in Gent.

Download Greenmobility voor iOSNieuw venster of AndroidNieuw venster .


3. Stapp.in

Bij Stapp.in kan je kiezen tussen stadswagens, gezinswagens en een monovolume of elektrisch voertuig. Hier hanteer je geen prijzen per minuut, maar wel per uur en per kilometer. Zo betaal je 4,5 euro per uur en 0,3 euro per kilometer. Daarnaast kan je kiezen voor een dagprijs vanaf 9 uur. Rijd je dus langer dan 9 uur, dan betaal je niet meer. Ook hier kan je pakketten aankopen waarbij je vervolgens extra rijtegoed cadeau krijgt.

Download Stapp.in voor iOSNieuw venster of AndroidNieuw venster .


4. Cambio

Ook Cambio is een bekende naam in de wereld van het autodelen. Cambio biedt verschillende maandabonnementen aan naargelang jouw behoeften en gewoontes. Vervolgens betaal je per uur en per kilometer. Daarnaast betaal je een eenmalige opstartkost van 35 euro en een verplichte financieringsbijdrage die dienst doet als waarborg. De wagens van Cambio vind je al in zeer veel steden en regio’s in België, ook vlakbij stations. Het handige aan deze app is dat je ook tot wel 9 maanden op voorhand een wagen kan reserveren. Zo ben je zeker dat je de wagen krijgt die je nodig hebt.

Download Cambio voor iOSNieuw venster of AndroidNieuw venster .


5. Partago

De autodeelapp Partago is geen privébedrijf, maar een burgercoöperatie en dus in handen van de gebruikers. Word je lid, dan moet je een deelbewijs aankopen en ben je voor een stuk ook mede-eigenaar van Partago. Je krijgt dus ook inzicht en inspraak in de werking van de app. Je kan tot 5.000 euro investeren door middel van deelbewijzen. Alle mede-eigenaars krijgen inspraak in de winst van het bedrijf, ongeacht hun aandeel en financiële inbreng.

De app focust op duurzaamheid en je kan er dus enkel met elektrische wagens of elektrische bakfietsen rijden. Je betaalt ook eenmalig 250 euro inschrijvingsgeld, maar daarvoor ben je dan wel levenslang lid. Vervolgens download je de app en koop je rijbudget waarmee de kosten voor de gereden tijd en het aantal kilometers betaald worden.

Het basistarief is 3 euro per uur en 0,25 euro per kilometer. De wagens van Partago staan verdeeld over wijken in verschillende steden. Daar staan ook laadpalen ter beschikking die gereserveerd zijn voor de wagens van Partago. In de gemeente waar de auto zijn thuiszone heeft, mag je overal gratis parkeren. Op andere plaatsen moet je wel parking betalen. Je kan de wagens reserveren van 15 minuten tot enkele weken.

Download Partago voor iOSNieuw venster of AndroidNieuw venster .


6. Cozywheels

CozywheelsNieuw venster werkt op een heel andere manier. Hier deel je namelijk een wagen met je eigen buren. Het gaat dus om een particuliere wagen waarvoor je met een aantal mensen de kosten deelt. De prijs die je betaalt om van de wagen gebruik te maken, is dus ook afhankelijk van het soort voertuig en het bedrag dat de eigenaar vraagt.

Voor wagens ligt dat meestal tussen de 0,25 en 0,35 euro per kilometer. Je kan zelfs een elektrische fiets op deze manier delen. Via de organisatie kan je ook een aangepaste verzekering krijgen voor het voertuig, om problemen en discussies met je buren te vermijden!


7. Dégage

Net als Cozywheels, is DégageNieuw venster een platform waarin particulieren of organisaties hun eigen wagens of fietsen delen. Ook hier ligt de focus heel hard op de community van mensen die onderling hun voertuigen willen delen. De werking van het autodelen gaat dus voor een groot stuk over vertrouwen en open communicatie. Je betaalt hier geen uurtarief, enkel een bedrag per gereden kilometer. Bij instap betaal je eenmalig inschrijvingsgeld van 35 euro en een waarborg van 75 euro. Wie in Mechelen woont, hoeft echter geen inschrijvingsgeld te betalen. De prijzen per kilometer worden regelmatig aangepast naargelang de brandstofprijzen.


Om altijd en overal je deelauto te kunnen reserveren en te ontgrendelen, heb je natuurlijk een degelijke mobiele verbinding nodig. Mobilus is perfect voor jou! Er zijn verschillende aanbiedingen mogelijk, dus het is aan jou om te kiezen wat het beste bij je past. Je kan zelfs jouw favoriete app kiezen waarvoor je geen mobiele data verbruikt.

Ontdek Mobilus nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie