Roaming in het VK: waar moet ik op letten?

Gepubliceerd op 08/04/2024 in Uit eerste hand

Sinds de Brexit behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie. Dat had heel wat gevolgen, maar hoe zit het nu juist met roaming? Welke kosten betaal je om vanuit het VK te bellen of te surfen? We zetten de belangrijkste feiten op een rijtje.

Roaming in het VK: waar moet ik op letten?

We kunnen je meteen geruststellen: ook sinds de Brexit is er niets veranderd aan je roamingkosten. Doe dus ook na de Brexit gewoon verder met je smartphone wat je wil, in het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar. Wij blijven je belminuten, MB’s en sms’jes aanrekenen, alsof het Verenigd Koninkrijk nog steeds in de EU zit. En dat zowel voor roaming (bellen vanuit het Verenigd Koninkrijk) als internationaal bellen (bellen naar het Verenigd Koninkrijk).

Op reis buiten de Europese Unie zijn we vaak terughoudend om onze gsm te gebruiken. Veel globetrotters hebben de neiging hun smartphone minder te gebruiken op reis, vooral omdat ze bang zijn voor een onaangename verrassing bij het betalen van hun rekening. Maar meestal zijn ze niet op de hoogte van de tarieven die op hun bestemming of voor hun gebruik gelden.

Welke roamingkosten gelden in het Verenigd Koninkrijk?

  • Roaming: sinds juni 2017 is je Belgische tariefplan in de hele EU geldig, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dat is zowel het geval voor bellen, surfen als sms’en. En dat zonder extra kosten, dus. Aan deze landen werden na de Brexit het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar toegevoegd.
  • Internationaal bellen: sinds mei 2019 is er maximumprijs van 22,99 eurocent per minuut vanop een vaste of mobiele lijn en 7,26 eurocent per sms (beide inclusief btw), vanuit België naar de EU en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Ook hier worden het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar aan de reeks toegevoegd, na de Brexit.

Om het makkelijk te houden, lees je op onze website en je factuur ‘EU’. Maar eigenlijk mag je dit sinds de Brexit dus lezen als ‘EU + het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Gibraltar’.

Voordeliger surfen in het buitenland met de Daily Roaming Pass

Met de Daily Roaming Pass geniet je steeds van het meest voordelige roamingtarief. De pass wordt automatisch geactiveerd zodra je belt, een mobiele datasessie uitvoert of meer dan twee sms'jes of mms'jes verstuurt in het buitenland (buiten de EU). De pass kost 5,95 euro in zone A, die landen als Canada, Zwitserland, Marokko, Turkije of de VS bestrijkt. Hij kost 11,95 euro in zone B, die minder populaire landen omvat zoals Laos, Vietnam, Peru of Congo. Deze tarieven gelden per periode van 24 uur.

Bovendien rekent Proximus maximaal 10 passen per maand aan. Vanaf de 11e dag blijft je pass actief zonder extra kosten voor de rest van de maand. Klanten van wie de Daily Roaming Pass nog niet geactiveerd is krijgen twee sms'jes en twee mms'jes per dag, naar België en het bezochte land, zodat zij zonder extra kosten contact kunnen houden met hun dierbaren wanneer zij buiten de EU reizen.

Vergeet in elk geval niet dat je steeds de status van je mobiel verbruik in het buitenland op elk moment kan controleren via de MyProximus-app. Als je buiten de Europese Unie reist, blijf je ook sms-berichten ontvangen die je vertellen wanneer elke mobiele sessie begint.

Klaar om ook in het buitenland altijd vlot bereikbaar te zijn? Controleer dan nu meteen of je Daily Roaming Pass geactiveerd is voor je op reis vertrekt! En om altijd en overal te genieten van het snelste mobiele netwerk, kan je ons Proximus Mobile-abonnement kiezen. Selecteer het abonnement dat bij je surfgedrag past en geniet meteen van supersnel mobiel internet.

Ontdek Proximus Mobile!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik