Hoe kies ik het beste smart home system?

Gepubliceerd op 03/02/2021 in Gouden tips van…

Klaar om je huis naar de toekomst te brengen? Met behulp van een smart home system koppel je tal van apparaten aan een softwaresysteem om je huis volledig te bedienen vanuit een app. Maar hoe kies je het beste smart home system? Wij zetten de bekendste opties op een rijtje.

Hoe kies ik het beste smart home system?

Hoe handig zou het zijn als je met een klik in een app de verwarming thuis kan aanzetten vanop kantoor, je robotstofzuiger kan laten rijden of als de gordijnen automatisch zouden openen bij zonsopgang? Dat is al lang geen toekomstmuziek meer, dankzij een smart home system. Kies een systeem dat past bij jouw behoeften of de toestellen die je misschien al in huis hebt.

Wat is een smart home system?

Een smart home systeem bestaat eigenlijk uit een smart home platform en een smart home protocol. Dat protocol is eigenlijk de “taal” waarin apparaten met elkaar communiceren, zoals bijvoorbeeld bluetooth of wifi ook een “taal” zijn. De bekendste smart home protocollen zijn ZigBee of Z-Wave. Een smart home platform is dan weer het overkoepelende systeem waarin je verschillende slimme apparaten kan onderbrengen, zowel de software als de hardware. We lijsten de bekendste smart home platformen voor je op.

Nog meer weten over domotica in het algemeen? Check dan snel onze blogberichten over domotica en Smart Home.


Welke smart home systemen bestaan er?

1. Google Home

Een van de populairste smart home systemen is zonder twijfel Google Home. Je kan er tal van toestellen en domotica aan koppelen en vervolgens alles bedienen met je stem. De producten die je met Google Home kan koppelen zijn onder andere slimme thermostaten en schakelaars, maar ook de deurbellen van Nest, de slimme verlichting van Philips Hue en de schakelaars van TP-Link.

Als er op de verpakking “works with the Google Assistent” op de verpakking staat, kan je het koppelen aan Google Home. Daarnaast kan je ook streamingdiensten zoals Youtube en Spotify aansluiten om zo met je stem de apps te bedienen.

2. Alexa van Amazon

Amazon is al langer actief op het gebied van smart home systemen met Alexa en dat merk je aan het aantal producten dat ondersteund wordt. Maar liefst 60.000 verschillende apparaten van 7.400 verschillende merken kunnen bediend worden via je stem en de Alexa-app op je smartphone of de Amazon Echo-speakers. Een greep uit het aanbod van compatibele apparaten: smart tv’s van LG, speakers van Sonos of de beveiligingscamera’s van Ring. Je herkent alle toestellen aan het “works with Alexa”-logo.


3. Siri van Apple

Apple kon als grote speler natuurlijk niet achterblijven en ontwikkelde de Apple HomeKit met stemassistent Siri. Zo kan je je huis bedienen met de Apple HomePod, maar ook gewoon via je iPhone of iPad. Ook hier zijn al heel wat toestellen compatibel met het smart home system, zoals de thermostaten van Tado of Honeywell of de slimme stekkers van Eve Energy. Je herkent alle apparaten aan het “works with Apple HomeKit”-logo.

4. Samsung SmartThings

Het smart home system van Samsung, SmartThings, is minder bekend dan de bovenstaande systemen, maar zeker het vermelden waard. Je controleert de verschillende aangesloten toestellen vanuit de SmartThings-app of met de stemassistent Bixby vanop je Samsung smartphone.


5. IFTTT

De naam “IFTTT” doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar het staat voor “If this then that”. Dat betekent dat dit smart home system allerlei processen in huis automatiseert. Zo kan je programmeren dat de gordijnen of rolluiken automatisch openen wanneer de zon opkomt en weer sluiten bij zonsondergang. Je stelt alles in via de website of de app door daar te zoeken naar de producten die jij bezit.

Via verschillende widgets bedien je je huis eenvoudig via de smartphone. Dit smart home system vergt iets meer inzicht om de boel te programmeren, maar je kan er zeer veel kanten mee uit.

Niet alleen de producten van Ring, Nest of Philips Hue werken met IFTTT, ook de robotstofzuigers van iRobot roomba worden ondersteund. Je herkent de toestellen aan het “works with IFTTT”-logo. Zo, je bent klaar om het smart home system te kiezen dat helemaal bij je past. Kijk zorgvuldig de logo’s na op de producten die je wil aansluiten om je domoticasysteem om te zorgen dat ze zeker compatibel zijn. En geniet van de moderne technologie en alle comfort bij je thuis.

Om voor 100% te genieten van alles wat domotica te bieden heeft, kan je kiezen voor fiber. Met deze technologie geniet je van een ongeëvenaarde internetsnelheid, ideaal om al je slimme apparaten aan te sluiten op het internet.

Ontdek nu of je in aanmerking komt voor fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie