Anti-phishing: 11 goede online tips

Gepubliceerd op 18/01/2021 in Gouden tips van…

Anti-phishing is enorm belangrijk. Online kan je namelijk in de val gelokt worden, om zo je persoonlijke gegevens te ontfutselen. En eigenlijk is dat alsof je nietsvermoedend de sleutel van je huis aan een crimineel zou geven. Het concept achter phishing bestaat al lang. In het verleden lichtten criminelen mensen op via fysieke brieven of via de telefoon. Tegenwoordig gebeurt het vooral via e-mail, sms en sociale media. Ga voluit voor anti-phishing, met deze elf tips.

Anti-phishing: 11 goede online tips

1. Kijk naar de professionaliteit van de tekst

Spelfouten of letterlijke vertalingen uit het Frans of Engels: ze verraden al snel dat je te maken hebt met phishing. Bedrijven gebruiken namelijk vaak een communicatiebureau, of hebben een afdeling vol specialisten in het vak. Hackers proberen dit vaak te imiteren, en worden daar steeds beter in. Ziet het bericht er ronduit onprofessioneel uit? Verwijder deze dan meteen.


2. Gebruik een filter voor anti-phishing

Installeer deze op je mailbox én browser. Bij de meeste software zit dit er al standaard in. Controleer in de instellingen of deze geactiveerd zijn. Aparte anti-phishing software installeren is natuurlijk ook een optie. Norton Security is daarbij een absolute aanrader. Denk er wel aan: zo’n filter zal niet alle pogingen tot phishing tegenhouden. Wees dus steeds op je hoede.


3. Controleer het e-mailadres van de afzender

Ken je het emailadres van de afzender niet of is het de eerste keer dat je van een persoon of instantie een e-mail krijgt? Ga dan altijd even na of het niet verdacht is. E-mailadressen van officiële instanties zijn meestal kort, simpel en foutloos. En ze eindigen niet op hotmail.com, gmail.com of andere gratis services.


4. Wees voorzichtig met links

Klik niet zomaar op een link. Als je geïnteresseerd bent, typ je beter zelf het adres in om de site te bezoeken. Zo kom je zeker niet op een kopie ervan terecht.

Sommige links zitten achter een woord of zijn verkort weergegeven. Kijk altijd even naar de URL. Houd je muis over de link zonder erop te klikken. Onderaan het venster, in de statusbalk, zal de volledige link verschijnen. Staat daar een verdacht adres, dan kan het oplichting zijn. En begint deze niet met ‘https’, dan moet er ook al een belletje beginnen rinkelen. De verbinding die je apparaat maakt met een https-website is namelijk beveiligd. Dat wil zeggen dat de gegevens die je ernaartoe stuurt niet onderschept kunnen worden.


5. Sluit pop-upvensters

Wanneer je op het internet surft, kunnen pagina's zonder dat je het wilt worden geopend. Vaak krijg je daarbij een leuk bericht: je hebt een wedstrijd gewonnen, je kunt een iPhone ontvangen, enzovoort. Wat de inhoud ook is: sluit de pagina direct en geef vooral nooit persoonlijke informatie door. Hackers zitten bijna zeker achter deze pop-up.


6. Meld vermoeden van phishing

Is een mail die je van je bank kreeg verdacht? Of weet je honderd procent zeker dat het om phishing gaat? Meld het aan de dienst die beweert je een bericht te hebben gestuurd. Zo voorkom je toekomstige oplichtingen.


7. Geef niet zomaar gevoelige informatie door

Waar men bij phishing op uit is, zijn je persoonlijke gegevens. Vertrouw nooit afzenders die je vragen om deze gevoelige informatie. Een bank zal bijvoorbeeld nooit je inloggegevens vragen via e-mail, telefoon of sms.


8. Open niet zomaar bijlages

Krijg je een ongevraagde mail binnen, met bijvoorbeeld reclame? Open deze dan niet zomaar. Het is een vaak gebruikte manier voor hackers om toegang te krijgen tot je apparaat. Daarvoor wordt spyware gebruikt.

Wil je toch weten wat er in een bijlage zit? Dan open je hem best in je browser. Klik op de bijlage en download hem. Upload het daarna naar Google Drive. Zo kun je alles lezen als preview en eventueel downloaden als pdf- of html-bestand.


9. Update je browser

Bedrijven de je browser maken zijn constant bezig met veiligheid. Daarom is het belangrijk dat je steeds de laatste versie van je browser geïnstalleerd hebt. Je smartphone zo snel mogelijk updaten is ook sterk aangeraden. Installeer een anti-phishing toolbar om nog veiliger te zijn.


10. Blijf op de hoogte over anti-phishing

Zelf up-to-date blijven over de mogelijke gevaren is ook belangrijk. Zo herken je ze nog gemakkelijker. Veel sites bieden regelmatig tips aan, om op de hoogte te blijven. Zo is safeonwebNieuw venster bijvoorbeeld erg interessant. Dit is de cybersecurity-site van de Belgische overheid.


11. Laat je niet verleiden door tijdsdruk

De kans is groot dat je het al bent tegengekomen: een aanmaning tot betaling van telecomkosten. Criminelen zien er hun kans in en gebruiken het om je te misleiden. Deze manier van phishing gebeurt vaak via sms. Geen enkele provider (of andere dienst) zal je enkel via sms vragen om een achterstallige rekening te betalen.

Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie