Het privaat 5G-netwerk: een gegarandeerde verbinding voor de media

Gepubliceerd op 31/01/2024 in Innoveren

Voor zijn elfjarig bestaan testte Viva for Life voor het eerst een privaat 5G-netwerk dat door Proximus NXT wordt ingezet voor de live uitzending van het programma. Een complementair systeem en een mix van ecosystemen leggen de basis voor een netwerk met gegarandeerde verbinding.

Het privaat 5G-netwerk: een gegarandeerde verbinding voor de media

Na 11 edities Viva for Life is RTBF’s liefdadigheidsactie op kerstavond een vaste waarde geworden. Het principe is eenvoudig: opgesloten in een kubus in het volle zicht van iedereen in een stad in de Federatie Wallonië-Brussel, geven drie presentatoren om de beurt gedurende 144 uur een non-stop uitzending. Dit jaar is Bertrix aan de beurt! Het doel van het initiatief? Geld inzamelen om kinderarmoede te bestrijden door zoveel mogelijk mensen te bereiken via multimediacontent (radio, tv, Auvio, internet en sociale netwerken). Het is een redactionele, logistieke en ook technologische uitdaging, met de implementatie van een privaat 5G-netwerk dit jaar.

Het systeem stroomlijnen

"Sinds het begin van Viva for Life is er altijd de wens geweest om de technische middelen te stroomlijnen om zo de impact van de technologische uitrol beter te beheren", vertelt Pascal Cardoen, Site Management Advisor verantwoordelijk voor de relaties tussen Charleroi, Bergen en Namen bij de RTBF. "Tegelijkertijd moet de kwaliteit van de dienstverlening voor een live-evenement of een opname van content voor postproductie gewaarborgd blijven." Kortom, het systeem moest flexibel blijven en tegelijkertijd de technische ondersteuning bieden die nodig zijn voor de productie van content. Een hele onderneming!

Sinds het begin van Viva for Life is er altijd de wens geweest om de technische middelen te stroomlijnen om zo het evenement beter te beheren.

Pascal Cardoen, Site Management Advisor verantwoordelijk voor de relaties tussen Charleroi, Bergen en Namen bij de RTBF

Een hybride oplossing

Om dit te bereiken koos Viva for Life 2023 voor een oplossing die kabelinstallaties combineert met 5G-technologie om live-uitzendingen vast te leggen. "Het privaat 5G-netwerk vormde een aanvulling op de infrastructuur van de RTBF", vervolgt Pascal Cardoen. De private 5G-antenne, die speciaal voor het evenement werd geïnstalleerd, garandeerde een constante bandbreedte en doorstroming, met downstreamsnelheden tot 1 Gbps en upstreamsnelheden van meer dan 100 Mbps.

"Het privaat 5G-netwerk vermijdt verzadiging omdat het geïsoleerd en onzichtbaar is met een klassieke simkaart en onafhankelijk van het publieke netwerk", benadrukt Eric Van Wettere, Pre-Sales Expert voor het privaat 5G-netwerk bij Proximus NXT. In het kader van dit ‘Proof of Concept’, is dit een groot voordeel voor de aansluiting van twee PTZ-camera's (pan-tilt-zoom) en een reusachtig scherm voor live-uitzendingen op het Bertrixplein.

Duidelijke voordelen

Het privaat 5G-netwerk werd voor het eerst ingezet tijdens zo’n grootschalig evenement en gedurende zo'n lange periode (144 uur live-verslaggeving) en kon zijn doeltreffendheid aantonen. “Deze technologie beperkt het aantal kilometers kabel en maakt het mogelijk om tijdens een speciaal evenement een prioritair netwerk te gebruiken.”, benadrukt Pascal Cardoen. Of het nu gaat om concerten of grote sportwedstrijden: het privaat 5G-netwerk speelt nu een belangrijke rol.

Het privaat 5G-netwerk vermijdt verzadiging omdat het geïsoleerd en onzichtbaar is en onafhankelijk werkt van het publieke netwerk

Eric Van Wettere, Pre-Sales Expert voor het privaat 5G-netwerk bij Proximus NXT

Network slicing: een flexibele oplossing voor mediaprofessionals

Naast de specifieke oplossing met een private antenne biedt het publieke 5G-netwerk de optie van network slicing. "Hierbij wordt een deel van de bandbreedte van het publieke netwerk gereserveerd voor privaat gebruik", legt Eric Van Wettere uit. Network slicing vereist geen installatie ter plaatse en maakt het leven van mediaprofessionals ongetwijfeld gemakkelijker door hen een constante verbinding te garanderen.

"Het uiteindelijke doel is om videostromen te kunnen opnemen en doorsturen naar een remote control room dankzij de 5G-technologie en via bijvoorbeeld het uitgebreide fibernetwerk van Proximus. Dit soort opnames zal ons in staat stellen om efficiënter om te gaan met de apparatuur en het personeel dat ter plaatse wordt ingezet.”

Cohesie en cocreatie

Viva for Life’s ervaring met het privaat 5G-netwerk kwam tot stand dankzij een samenwerkingsproces dat meer dan een jaar geleden begon. "Bertrix is de full-scale test van alle proeven die upstream zijn uitgevoerd", legt Pascal Cardoen uit. "Hierdoor konden we zien dat het gepast was om samen te co-creëren om onze apparatuur en technische protocollen, waarvan sommige zeer specifiek zijn voor de media, end-to-end compatibel te maken, zodat we het privaat 5G-netwerk op een vlotte manier kunnen gebruiken.

Zo hebben we een oplossing op maat kunnen bouwen die we nu kunnen kopiëren voor andere live-evenementen." Een belangrijke doelstelling van de Proximus NXT-aanpak.

Natuurlijk vergt deze co-creatie-aanpak een grote investering van beide partijen, waarbij onvermijdelijk mislukkingen moeten worden aangepakt, lessen moeten worden getrokken, obstakels moeten worden overwonnen of omzeild, altijd samen met de klant en de partners die bij het project betrokken zijn. "We hebben twee engineeringafdelingen en twee soorten bedrijven gecombineerd", vervolgt Eric Van Wettere. "Net daardoor konden we beter begrijpen hoe onze twee ecosystemen werken. Zo zijn we gegroeid en hebben we elkaar verrijkt met een unieke ervaring, zowel menselijk als technologisch. Een dubbel succes!”

In december 2023 testten RTBF en Proximus NXT voor het eerst een privé 5G-netwerk om het Viva For Life-evenement en de 144 uur durende liveverslaggeving ervan vast te leggen. Deze veelbelovende resultaten maken de weg vrij voor andere mogelijke toepassingen van 5G door de RTBF in de toekomst.

Een privaat 5G-netwerk is een specifiek mobiel netwerk om te voldoen aan de behoeften van een bepaalde organisatie. Het garandeert hogere bandbreedtes, een lagere latentie en een betere beveiliging dan de openbare netwerken, wat resulteert in betere prestaties, een grotere betrouwbaarheid en meer efficiëntie. Dat maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering, autonome voertuigen en vele andere.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Wil u een 5G-project ontwikkelen en implementeren voor uw onderneming? Onze 5G-experts ondersteunen u van projectdefinitie tot implementatie.

Contacteer ons Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One