×
×

Met huddle room een nieuwe vorm van videoconferencing

Gepubliceerd op 23/11/2016 in Oplossingen & diensten

Met huddle room een nieuwe vorm van videoconferencing

Een kleine, creatieve vergaderruimte waar u in uitstekende kwaliteit kunt vergaderen. Dat is een ‘huddle room’. Vaak zijn deze zaaltjes dan ook uitgerust met communicatietechnologie om videoconferenties te organiseren met (inter)nationale collega’s of partners. Tegen 2019 zal het gebruik van videoconferentie met 400% gestegen zijn.

To huddle’ of ‘dicht bij mekaar in groep samenkomen om iets te bespreken’: die definitie omschrijft perfect waarvoor de ‘huddle rooms’ bedoeld zijn. Steeds meer bedrijven gebruiken kleine vergaderzaaltjes voor vier of vijf mensen die uitgerust zijn met videoconferencingapparatuur om vanop afstand vlot met elkaar te communiceren. Het afgelopen jaar is het aantal huddle rooms met vaste installaties voor videoconferentie zelfs verdubbeld van 10 naar 20%.

Budgetvriendelijk

Verwar een huddle room niet met de traditionele grote vergaderzaal die uitgerust is met een audiovisuele installatie. Een huddle room is veel kleinschaliger en budgetvriendelijker. Gemotoriseerde rolluiken, oprolbare schermen of dure geluids- of domotica-installaties hebben in de huddle room geen plek. In deze ruimte wordt bovendien veel meer aan videoconferencing gedaan dan aan webconferencing. En dat is meer dan een semantische nuance. Webconferencinggaat over het samenwerken aan eenzelfde project, waarbij u gemakkelijk bijvoorbeeld documenten en bestanden kunt delen tussen de deelnemers. Bij videoconferencing ligt de nadruk op een zeer hoge videokwaliteit, voor een zo realistisch mogelijke ervaring en een intieme sfeer, ideaal om efficiënt met elkaar te vergaderen en om eventueel documenten te delen.

Lichaamstaal

In een huddle room verlopen de besprekingen met slechts een handvol mensen, wat de productiviteit ten goede komt. Verder biedt de huddle room ook alle andere voordelen van virtueel vergaderen: u kunt zeer snel contact leggen met mensen zonder dat u moet reizen, wat budgettair een stuk voordeliger is en het milieu minder belast. Verder helpt kwalitatieve videoconferencing ook bij de communicatie tussen mensen van verschillende nationaliteiten. Slechts dankzij zeer hoge videokwaliteit is het mogelijk de lichaamstaal van de deelnemers af te lezen en in te schatten of de boodschap goed begrepen wordt. Om deze redenen heeft bijvoorbeeld het NCI Agency, het NATO Communications and Information Agency en interne agentschap van de NAVO, volop ingezet op videoconferenties voor de medewerkers.

Hybride oplossing

Ook Proximus voelt de vraag naar huddle rooms toenemen. Op het vlak van verbinding (connectiviteit) verschilt de huddle room niet zoveel van de klassieke videovergaderzaal. Ofwel gaat de videoverbinding via het interne netwerk van het bedrijf (bijvoorbeeld naar een buitenlandse vestiging), ofwel verloopt alles via het internet (wanneer er vergaderd wordt met een klant of leverancier). Natuurlijk is een hybride oplossing ook mogelijk: een eigen privénetwerk, waarop een klant kan inbellen via het internet.

Toegankelijk 

Dankzij het gebruik van huddle rooms, wordt videoconferencing meteen ook toegankelijker voor meerdere medewerkers. Videoconferencing is niet enkel bruikbaar voor het management, maar al het personeel kan er gebruik van maken.

Pluspunten
  • Kleinschalig vergaderen in hoge videokwaliteit met beperkt budget
  • Vanop afstand vlot en voordelig met elkaar communiceren
  • Verhoogde productiviteit en betrokkenheid
  • Optimale visuele communicatie via lichaamstaal
Meer info?

Neem contact op met uw accountmanager, surf naar www.proximus.be/videoconferencing 

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!