Van smart buildings naar smart workplaces

Gepubliceerd op 21/05/2019 in Inspireren

Van smart buildings naar smart workplaces

Een van de meest doeltreffende manieren om te besparen in een bedrijfsgebouw, is de werkplekken optimaler verdelen. Daarom zien we smart buildings vandaag evolueren naar smart workplaces.

Steeds meer bedrijfsgebouwen zijn uitgerust met een vorm van Building Management System, dat onder meer de temperatuur, verlichting, luchtvochtigheid en ventilatie regelt in functie van het gebruik van de ruimtes. Het systeem bewaakt daarnaast vaak ook het interne elektriciteitsnetwerk en het energieverbruik. Zo kan de energie-efficiëntie en de duurzaamheid van het gebouw verhoogd worden.

Ontdek waarom en hoe u van uw bedrijf een digitale werkplek maakt.

Creëer uw digitale werkplek

Aantal werkplekken beperken

Naast technologische middelen om het energieverbruik in te dijken, wordt er echter ook steeds vaker gekeken naar manieren om het aantal werkplekken te beperken. Die werkplekken zijn immers duur, zowel wat betreft het energieverbruik als de vastgoedprijzen. Wie erin slaagt om de beschikbare ruimte in een gebouw optimaal te benutten, doet dan ook een goede zaak. Een doordacht beleid rond thuiswerken kan hierbij helpen. Thuiswerken zorgt er immers voor dat een bedrijf niet langer voor elke medewerker een werkplek moet voorzien. Zo kunnen zes werkplekken soms al volstaan voor tien medewerkers, wat uiteraard een belangrijke besparing oplevert.

Met behulp van IoT-toepassingen kan een Building Management System verder uitgebouwd worden om het comfort en welzijn op kantoor te verbeteren.

Doeltreffend en comfortabel

Met behulp van IoT-toepassingen kan een Building Management System verder uitgebouwd worden om het comfort en welzijn op kantoor te verbeteren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld het aantal aanwezige personen tellen in vergaderzalen. Als er maar vier deelnemers in een zaal voor twintig personen aanwezig zijn, kan het systeem vervolgens adviseren de meeting naar een kleinere vergaderzaal te verplaatsen waardoor er een meetingroom vrijkomt voor een grotere groep. Maar nieuwe technologie kan ook helpen bij videoconferenties, cloud based werken en andere toepassingen die het nieuwe werken doeltreffender en comfortabeler maken.

Smart workplaces

Naast nieuwe technologie maakt men in deze smart workplaces ook gebruik van smart design. Flex desks zijn daar ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van. Daarnaast worden tegenwoordig ook specifieke ruimtes of zelfs hele verdiepingen ontworpen op maat van smart workplaces. Zo zijn er stille ruimtes voor taken die extra concentratie vereisen, ankerzones voor teams waar nauw overleg en samenwerking belangrijk is, plekken om te telefoneren, om te brainstormen, vergaderzalen voor videoconferenties … En waarom geen plaatsen openstellen voor externe gebruikers?

Wilt u het volledige artikel lezen?

Lees verder

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief