Proximus maakt van Tour & Taxis slimme stadshub

Gepubliceerd op 17/01/2023 in Inspireren

Projectontwikkelaar Nextensa ontwikkelt de site Tour & Taxis in Brussel tot een bruisende stadshub om te wonen, te werken en te ontspannen. De 3 pijlers van het herontwikkelingsproject: slimme gebouwen, slimme veiligheid en slimme mobiliteit.

Proximus maakt van Tour & Taxis slimme stadshub

Tour & Taxis fungeerde vanaf begin vorige eeuw als logistiek platform voor douane-afhandeling met centraal het goederenstation en de opslagplaatsen. “In de jaren 60 werkten op Tour & Taxis nog circa 5.000 mensen.

Toen het goederenvervoer zich verplaatste van de trein naar de vrachtwagen en het douanestelsel aan belang inboette, verloor de site haar initiële doel”, legt Peter De Durpel uit. Vastgoedontwikkelaar Nextensa kocht de site in 2000 samen met enkele partners en heeft ze sinds 2015 volledig in eigen portefeuille.

Evenwichtige mix

De uitdaging bestond er voor Nextensa in om de site te ontwikkelen tot een evenwichtige mix van kantoren, wonen, winkels, groen en recreatie. “Dit stadsgedeelte moet iedereen aanspreken, met inbegrip van betaalbare woonfaciliteiten – in totaal creëren we ongeveer 1.800 woningen – en ruimte voor kantoren, retail, horeca en evenementen”, licht Peter De Durpel toe.

De uitdaging bestond er voor Nextensa in om de site te ontwikkelen tot een evenwichtige mix van kantoren, wonen, winkels, groen en recreatie.

Peter De Durpel, COO Nextensa

author

Duurzaamheid

Nextensa stelt duurzaamheid voorop. “De landschappelijke vormgeving met het park, de vijver en de ruimte tussen de gebouwen is even belangrijk als de ontwikkeling van de gebouwen zelf”, aldus Peter De Durpel. Eenmaal het project is afgerond, zal Tour & Taxis over negen hectare parkzone beschikken.

Maar ook in de binnenruimtes is het nodige groen voorzien. Zo zijn de groene boulevards in de Gare Maritime aan weerszijden van het middenschip omzoomd met thematuinen en hoge bomen.

Het gebouw wekt zijn eigen energie op uit hernieuwbare bronnen, met behulp van geothermie en zonnepanelen. Twee gigantische regenwatertanks maken het mogelijk om 1,4 miljoen liter water op te slaan, terwijl het overtollige regenwater rechtstreeks in het kanaal terechtkomt.

Data, camera’s en mobiliteitsinfo

“We willen onze huurders de best mogelijk werkervaring bieden”, zegt COO Peter De Durpel van Nextensa. “Dat kan alleen met een slim gebouw waarin we in nauwe samenwerking met de huurders veel data kunnen verzamelen om die ervaring altijd maar te verbeteren.

We installeerden ook een slim camerasysteem waarmee we de site beveiligen en de mensen helpen om hun weg te vinden. En met slimme mobiliteit zorgen we dat alle bezoekers op de beste en snelst mogelijke manier van bij hen thuis tot op de site raken.”

We willen de slimme, digitale connectiviteit samen met Proximus over de hele site uitrollen.

Peter De Durpel, COO bij Nextensa

Camerasystemen en wifi dankzij fiber

Om dat waar te maken, deed Nextensa een beroep op Proximus. Mohammed Al Jarraz van Proximus: “We schakelden 12 experts in om voor die verschillende toepassingen op de site de beste netwerken en digitale infrastructuren te voorzien.

Dat resulteerde in de keuze voor een fibernetwerk dat de site via twee ingangen bereikt, zodat de snelheid, redundantie en connectiviteit verzekerd blijven. Alle toepassingen zoals het camerasysteem en de wifi draaien daarop. Onze grootste uitdaging was eigenlijk de communicatie naar de partners van Extensa en de uitvoering van de werken.”

Stabiele connectviteit als basis voor digitale toekomst

Onder andere de bestellingen en betalingen in de Food Market van Gare Maritime op de site gebeuren nu digitaal. Ook de werkplekken profiteren van een stabiele connectiviteit.

En daarbij stopt de samenwerking niet. “Bij de ontwikkeling van de laatste fase willen we die slimme, digitale connectiviteit samen met Proximus over heel de site verder uitrollen. We zien de samenwerking met Proximus heel duidelijk als een partnership en niet als een relatie klant - leverancier”, besluit Peter De Durpel.

Peter De Durpel studeerde als burgerlijk ingenieur af aan de Koninklijke Militaire School, afdeling Polytechniek. Sinds 2015 is hij als COO verantwoordelijk voor het operationele luik bij Nextensa.

Vastgoedontwikkelaar Extensa en vastgoedinvesteerder Leasinvest Real Estate – beide sinds de jaren 90 (deels) onder de paraplu van investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren – gaan sinds kort samen door het leven als Nextensa. Het bedrijf specialiseert zich in vastgoedontwikkeling en -investeringen met een sterke focus op duurzaamheid.

Ontdek IoT-oplossingen voor alle sectoren

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One