Stefan Van Gansbeke, Corporate Information Security Officer bij de CM

Gepubliceerd op 19/04/2017 in Inspireren

Stefan Van Gansbeke, Corporate Information Security Officer bij de CM

De enthousiaste Stefan Van Gansbeke kan het niet laten om zijn passie voor het vak door te geven aan zijn collega’s. Hij geniet ervan om met zijn partner en zijn 15-jarige dochter naar een tentoonstelling te gaan en gaat regelmatig mountainbiken met vrienden.

Loopbaan

In 1986 behaalde hij een Master in Computer Science (VUB). Daarna ging Stefan als software-ontwikkelaar aan de slag bij Scorpio Network Services (een start-up avant la lettre). In 1995 werd hij project manager bij Kind & Gezin en twee jaar later stapte hij over naar LeasePlan Belgium. In 1999 maakte hij via Capco als consultant kennis met de financiële sector in een internationale context. Sinds 2004 is hij in dienst bij CM. 

Bedrijf

CM ijvert voor een toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Bij CM werken in totaal zo’n 6.500 mensen. Ze werken verspreid over het nationaal secretariaat, de verschillende regionale ziekenfondsen en de plaatselijke CM-kantoren. Het nationaal secretariaat zorgt voor de coördinatie van de gezondheidszorg en ondersteunt de collega’s in het hele land met ICT, HR, finance en security.

 1. Wat is uw grootste professionele verwezenlijking?

  De recentste is de uitwerking van de security risk-strategie met de uitbouw van een sterk security team binnen CM. Deze risk strategie mogen we af en toe presenteren in het buitenland. Het team bestaat uit security-gepassioneerden, maar ook uit medewerkers van elke tak van de business, partners en zelfs een security start-up. Samen zorgen we ervoor dat iedereen binnen de organisatie bewust leert omgaan met privacy, cyber en safety risico’s. We hebben wel nog een weg af te leggen. Met dit team gaat dit zeker lukken.

 2. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar willen vragen?

  Naast Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla. Musk lijkt me een Steve Jobs in het kwadraat. Een visionair die in staat is om oplossingen aan te reiken voor problemen van wereldschaal en ze daarbij kan realiseren met oog voor het kleinste detail. Duurzamere energie, de internals van zijn batterijen Gigafactory, migratie naar Mars en andere planeten, evolutie van mens naar cyberborgs ... zijn interessante onderwerpen om met hem van gedachten te wisselen.

 3. U kunt geen dag zonder …?

  Ik kan niet zonder optimisme. Dat geeft me energie om zaken te realiseren, medewerkers bij te staan en meer te kunnen leren en ontdekken.

 4. Wat deed u als u deze job niet deed?

  Ik heb altijd een zwak gehad voor het ontwerpen van software en het maken van ‘dingen’. Mocht ik nu student zijn, ging ik voor robotica.

 5. Wat is uw favoriete app van het moment?

  Elke werkochtend neem ik Google Maps ter hand om een filearme reisweg te vinden. Echt handig. Mijn favoriete notitie-app is iThoughts om mindmaps te maken op m’n iPad. En Slack is een verademing om professioneel te communiceren. Spijtig genoeg gebruiken we dit nog niet binnen CM.

 6. Welk boek zou u iedereen aanraden?

  ‘Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid’ van Douglas Hofstadter (1979). De schrijver gaat op zoek naar de mogelijkheden van artificiële intelligentie. Door de wiskundige stellingen van Kurt Gödel te verweven met de prenten van M.C. Escher en de fuga’s van Bach worden onverwachte verbanden blootgelegd. Ieder hoofdstuk begint bovendien met een grappige dialoog tussen Achilles en de schildpad om paradoxen toe te lichten. Voor dit magistraal boek moet je wel je tijd nemen. Het is geen echte slaapkamerlectuur.

 7. Wat zou u zelf willen uitvinden om uw dagelijkse leven makkelijker te maken?

  Indien ik kon, zou ik liever iets willen uitvinden om kankerpatiënten te genezen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One