Software rules the world

Gepubliceerd op 13/03/2018 in Nieuws

Software rules the world

Software Defined Data Center: wat betekent het nu echt en hoe kan het mijn ICT-departement helpen?

Wat is Softwared Defined Data Center?

Software Defined Data Center, of SDDC, is de volgende stap in het automatiseren van de klassieke datacenterinfrastructuur. Eenvoudig gesteld betent het: het virtualiseren van alle componenten van de infrastructuur: de compute-, storage en netwerklaag.

Met virtualisatie van de computelaag zijn de meesten ondertussen vertrouwd, of het nu aan de hand van VMWare, Hyper-V of een andere hypervisor software is. Dankzij deze technologieën kunnen we de serverhardware flexibeler aanpassen, de nodige consolidatie en rationalisatie doorvoeren en het beheer vereenvoudigen.

Binnen het concept van het Software Defined Data Center trekken we deze virtualisatie verder door op het storage- en het netwerkvlak. En dit om ook binnen deze domeinen de voordelen van consolidatie, vereenvoudiging en centraal beheer te introduceren.

Software rules the world

Een belangrijk aspect bij het doortrekken van deze virtualisatie-oefening is de interoperabiliteit van verschillende virtualisatie-oplossingen. Ten slotte is het doel vereenvoudigen en niet nog meer complexiteit toevoegen.

Eens de verschillende componenten gevirtualiseerd zijn en vlot met elkaar samenwerken, kan men starten met misschien wel het belangrijkste voordeel dat software defined data center biedt: automatisatie en orkestratie van workloads.

De volledige infrastructuur wordt aangestuurd door van te voren bepaalde policies. Resultaat: deploymenttijden worden herleid naar minuten in plaats van dagen. Eindgebruikers kunnen zelf relevante workloads opstarten aan de hand van een portaal, en dit zonder dat ICT de controle verliest.

In de praktijk

De marketingafdeling wil een extra website lanceren voor een speciale actie. In een traditionele omgeving moeten ze daarvoor een aanvraag doen bij ICT. ICT voert dan verschillende handelingen uit op verschillende toestellen voor het aanmaken van een virtuele server met de nodige opslagcapaciteit en de correcte netwerkinstellingen. In het geval van SDDC kan de marketeer zelf de workflow starten via het ICT-portaal. Enkele minuten later kan hij aan de slag met de content van de nieuwe website.

Voordelen:
  • Het ICT-departement hoeft zich niet langer bezig te houden met repetitieve handelingen, maar kan zich focussen op strategische projecten.
  • Door de verhoogde gebruikerservaring vermindert de nood aan “schaduw IT-diensten” sterk
  • ICT behoudt een volledig beeld van wat er allemaal reilt en zeilt.
Belangrijke aspecten voor het slagen van uw SDDC-project:
  • Zorg voor een goede analyse van de virtualisatie softwarepakketten die zullen worden gehanteerd.
  • Breng de bestaande topologie van de infrastructuur in kaart, evenals de onderlinge afhankelijkheden.
  • Stel regels en restricties op voor de verschillende eindgebruikers.
Wegen de voordelen dan wel op tegen de complexiteit?

Het antwoord is eenvoudigweg ja. Het klopt dat er heel wat planning en werk vooraf gaat aan het implementeren van de componenten van het Software Defined Data Center. Maar eenmaal geïmplementeerd, begint onmiddellijk het terugverdieneffect: de tijdbesparing is onmiddellijk voelbaar, zowel in grote als kleine ondernemingen.

Meer info?

Meer weten over het Software Defined Data Center en hoe ermee te starten?
Stuur een e-mail naar ictchannels@proximus.com.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts