Zelfs kunstwerken genereren data

Gepubliceerd op 26/04/2019 in Klantenverhalen

Zelfs kunstwerken genereren data

Smartcare is een innovatieve IoT-oplossing die omgevingsfactoren nauwkeurig monitort en continue data ter beschikking stelt. De organisatie IPARC maakt al veelvuldig gebruik van de oplossing om aan professionele kunstconservatie te doen.

Smartcare is een IoT-oplossing op basis van sensoren die een verscheidenheid aan parameters kan monitoren en daaruit relevante data kan filteren. IPARC (International Platform for Art Research and Conservation) maakt bijvoorbeeld gebruik van de applicatie om 24/24 toezicht te houden op kunstwerken en roerend erfgoed.

De toepassing meet luchtvochtigheid, temperatuur, lichtinval en de nabijheid van bezoekers bij kunstwerken. Deze data zijn gebruiksvriendelijk en beschikbaar via een handige en gepersonaliseerde webpagina. Op basis van deze input kunnen de restauratoren gericht reageren en waar nodig in overleg met de collectie-eigenaar ingrijpen.

Voor meer uitleg rond Smartcare, bekijk de video van IPARC.

Time to market versnellen

De sensoren van het apparaat zijn verbonden met het LoRa-netwerk van Proximus, waardoor de uitwisseling van informatie met weinig stroomgebruik gebeurt en er een driedubbele encryptie aanwezig is. Dat maakt dat Smartcare een gemakkelijke en veilige oplossing is. Naast kunstconservatie, kent Smartcare toepassingsmogelijkheden in alle sectoren. Zo kan deze technologie bijvoorbeeld dienen voor het monitoren van gewassen in de landbouwindustrie, maar ook om van kantoren een perfecte werkomgeving te maken, of om toezicht te houden op goederen bij het transport.

De toepassing meet luchtvochtigheid, temperatuur, lichtinval en de nabijheid van bezoekers bij kunstwerken. Deze data zijn gebruiksvriendelijk en beschikbaar via een handige en gepersonaliseerde webpagina.

IPARC, KMO van het Jaar

Het International Platform for Art Research and Conservation (IPARC) is een multidisciplinaire kennisstructuur die diensten aanbiedt op het vlak van restauratie en conservatie voor zowel publieke als private collecties. Met de afdeling preventieve conservatie bieden ze een dienstenpalet voor collecties aan, met naast Smartcare ook geklimatiseerde kunstopslag.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One