Altijd op de hoogte

door One magazineKlantenverhalen09/10/2012

Altijd op de hoogte

Comments

Het Belgische familiebedrijf Sarens Group verhuurt wereldwijd kranen voor grote en zware ladingen. Een automatisch systeem voor tracering en monitoring bezorgt het bedrijf in real time informatie over zijn rollend materieel. Zo verhoogt Sarens de veiligheid op de werf en krijgt het bedrijf meer en sneller zicht op de prestaties van het materiaal.

Wanneer Sarens Group één van zijn kranen verhuurt, weet het bedrijf op ieder moment waar de machine zich exact bevindt. De traceringsoplossing weet bovendien alles over de activiteit van de kranen. Het machine-

tomachinesysteem verhoogt de veiligheid op de werf en geeft in real time nuttige informatie over hun vloot.

Het Belgische familiebedrijf Sarens Group is wereldwijd actief in de verhuur van kranen. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in kranen voor buitengewone omstandigheden: grote en zware ladingen tillen en verplaatsen, vaak op ongewoon grote hoogten of ongewone plaatsen. De kranen van Sarens zijn in diverse sectoren actief. De belangrijkste klanten zijn bedrijven uit de olie- en gaswinning, energie, petrochemie, openbare werken en mijnbouw. Verder beschikt Sarens over een afdeling die zich richt op de installatie van windturbines, aan land en op zee. De activiteiten van Sarens vragen zware investeringen in rollend materieel. Daarom ging het bedrijf op zoek naar een manier om zijn toestellen te traceren. Tegelijk wilde Sarens een oplossing om ook de prestaties van het materiaal online te verzamelen in één centraal systeem, onafhankelijk van het merk of type van het materiaal.

 

Veilig gebruik verzekeren

“Via het machine-to-machinesysteem kennen we – in één interface – de locatie van al onze kranen en ander, voornamelijk rollend, materieel”, zegt Guy Frederickx, Global Fleet Director bij Sarens Group. “Tegelijk kunnen we de prestaties opvolgen én waken over het veilige gebruik van de kranen.” De data – kilometerstand, gepresteerde uren, tankinhoud … – stromen door naar het ERP-systeem, waar ze de controlebasis vormen voor prestatiestaten en facturen, maar ook voor de opvolging en planning van het preventieve onderhoud. “We beheren heel wat verschillende types kranen en andere machines. Zowel machines die een eigen batterij hebben als materiaal zonder eigen batterij zoals ‘manbakjes’ of ‘mobiele tanksystemen’ ”, zegt ICT-Manager Steve Vossen. “We hebben overal dezelfde black box geïnstalleerd. Nadien configureren we per toestel de verschillende inputs.” Sarens koos voor het traceringsysteem van Multicap. Belgacom staat in voor de connectiviteit. Guy Frederickx: “Belangrijk voor ons is dat Belgacom over een wereldwijd netwerk van roamingpartners beschikt. Onze kranen zijn immers over de hele wereld aan het werk.”

 

Correcte informatie in real time

In principe verloopt de communicatie over GPRS. Is er onvoldoende dekking, dan schakelt het systeem automatisch over op sms. In totaal liet Sarens ongeveer achthonderd kranen, wagens en ander rollend materieel met de oplossing uitrusten. De automatische dataoverdracht vervangt de vroegere procedure met papieren documenten en menselijke interventies. “We zijn ook efficiënter in het opstellen van de onderhoudsplanning”, vertelt Steve Vossen. Het feit dat Sarens continu de exacte locatie van de kranen kent, is ook een groot voordeel bij de verhuur, zeker van de kleinere kranen en trucks. Verder draagt het systeem bij tot het beter gebruik en beheer van de machines. Guy Frederickx: “We kunnen sneller reageren op het gedrag van de kraanoperator, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat die onnodig bepaalde motoren gebruikt. Dankzij de locatiegegevens kunnen we ook bij diefstal sneller optreden.”

 

Business benefits
 • Efficiëntere preventieve onderhoudsplanning
 • Verhoogde veiligheid
 • Onmiddellijke beschikbaarheid van prestatiegegevens
 • Snellere facturatie
 • Extra beveiliging tegen diefstal

 

Company profile

Sarens Group is een Belgisch familiebedrijf met activiteiten in meer dan vijftig landen. De groep telt wereldwijd 3.600 medewerkers en realiseert een omzet van 480 miljoen euro. De hoofdzetel van de groep is gevestigd in Wolvertem.

Meer nieuws over:

 • Monitoring
 • GPRS
 • ICT
 • Connectiviteit
 • Sms
 • Services & Utilities

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons