5G helpt gebruik pesticiden verminderen

Gepubliceerd op 03/11/2021 in Klantenverhalen

Europa wil tegen 2050 het gebruik van chemicaliën halveren. Een testcase wijst uit dat dankzij de inzet van drones, AI en 5G een landbouwer tot 80% pesticiden kan uitsparen. Dat is goed voor de landbouwer en de maatschappij.

5G helpt gebruik pesticiden verminderen

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Robovision, specialist in AI, dronespecialist Exobotic en Proximus voerden deze zomer samen een testcase uit om aan onkruidherkenning in maïsvelden te doen om het gebruik van pesticiden te verminderen.

In de testcase verzamelt een drone beelden van een maïsveld. De beelden en hun verschillende locaties worden via 5G verzonden naar computers. Daar worden de data geanalyseerd aan de hand van AI. Dankzij deze analyse kan de machine gericht spuiten en wordt het gebruik van pesticiden en sproeistoffen tot wel 80% gereduceerd.

Op basis van data verkregen via de drone, creëren wij een taakkaart voor de spuitmachine waardoor die enkel hoeft te spuiten op plaatsen waar onkruid staat.

Rob Gielen, Sales Manager Agri & Food van Robovision

Ruben Van De Vijver van ILVO: “Een testcase als deze is essentieel om onze amibitie tegen 2050 te kunnen realiseren. Nu behandelt een landbouwer altijd zijn volledige maïsveld, ook de regio’s waar geen onkruid groeit. Doel is alleen te moeten spuiten waar het effectief nodig is.”

5G essentieel in robotica

“Dankzij de snelle en veilige communicatie van 5G kunnen we de drone in real time terugsturen naar delen van het maïsveld waarvan we meer dataverwerking willen gaan doen”, vertelt Rob Gielen van Robovision.

Constantijn Vermeer van Exobotic vult aan: “5G is voor autonome robots heel belangrijk voor navigatie en AI. Het stelt ons in staat veel data naar de cloud te sturen waar die onmiddellijk geanalyseerd kunnen worden, en waarop door die robots meteen ook weer gereageerd kan worden. Zonder 5G duurt het dagen om diezelfde informatie bij elkaar te krijgen, en een landbouwer kan zolang niet wachten.”

Zou u graag zelf uw 5G-plannen willen uittesten op ons nieuw innovation platform?

Ik wil 5G testen Nieuw venster

Durf nieuwe samenwerkingen uit te proberen.

Ontdek hoe

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One