Q+A

Gepubliceerd op 10/11/2015 in Inspireren

Q+A

Als manager houdt Philippe Niesten de voeten stevig op de grond. Hij geeft zijn medewerkers de nodige vrijheid, maar hij beseft ook dat de ene werknemer de andere niet is. “Het is de taak van de manager om de capaciteiten van iedere medewerker goed in te schatten”, stelt hij.

Bedrijf
De Herstal Group bestaat nu 125 jaar en bekleedt, via zijn internationaal bekende merken FN Herstal, Browning en Winchester Firearms (Winchester Firearms is een geregistreerd handelsmerk van Olin Corporation), een wereldwijde leiderspositie in de twee sectoren waar de groep actief is: Defensie & Veiligheid en Jacht & Sportschieten. Dit is te danken aan een intensief innovatiebeleid, de continue ontwikkeling van de gamma’s en bijzonder hoge kwaliteitsvereisten.

Werknemers
Het hoofdkwartier van de Herstal Group is gevestigd in Herstal bij Luik. Voor de verschillende filialen in België, de VS, het VK, Portugal, Japan en Finland werken in totaal meer dan 2.500 mensen. Philippe Niesten heeft de leiding over de 50 ICT’ers die de strategie uitwerken voor de volledige groep.

1. Wat is uw grootste professionele verwezenlijking?
ICT moet de rendabiliteit van de business verhogen. Ik wil dat in de toekomst nog beter doen. Mijn beste professionele verwezenlijking moet dus nog komen. Maar ik ben er trots op dat ik alle medewerkers van de Herstal Group acht jaar geleden al thuis internet heb kunnen geven.

2. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar willen vragen?
Niet naast een bekende ICT’er. Liefst naast een student van 17. Ik wil graag weten wat tieners van vandaag verwachten van onze digitale wereld. Daar moeten we rekening mee houden. Daarom moeten bedrijven ook meer jonge kaderleden aanstellen om die zaken te integreren.

3. Hoe zou u uw job zelf omschrijven?
De CIO moet de strategie ontwikkelen, de ICT governance-regels implementeren, de belangrijkste informaticatoepassingen beheren en ervoor zorgen dat alle gebruikers meerwaarde ervaren. De gebruikers mogen trouwens veeleisender worden. Er wordt tegenwoordig vaak geïnvesteerd in toepassingen die geen meerwaarde opleveren en zelfs niet rendabel zijn. Dat is niet verantwoord.

4. Wat deed u als u deze job niet deed?
Consultancy voor bedrijven om jonge ondernemers te leren hoe ze risico’s kunnen beperken. Bedrijven hebben ontzettend veel behoefte aan advies en ondersteuning op alle mogelijke vlakken. Als ingenieur werken voor een architectenbureau, zie ik ook wel zitten.

5. Welk (ICT-)boek zou u iedereen aanraden?
‘La transformation digitale, un guide didactique et pratique’ van Pascal Delorme en Jilani Djellalil. Deze gids helpt marketingmanagers de juiste beslissingen te nemen. En ook: ‘Pratiques de la conduite du changement’ van David Autissier en Jean-Michel Moutot. Zij geven bedrijven perspectieven om maatregelen te nemen in functie van hun noden en transformaties op te vangen, zowel op organisatorisch vlak als in hun procedures.

6. Wat is voor u de belangrijkste nieuwigheid van de voorbije 20 jaar?
De smartphone – en de miniaturisatie in ’t algemeen – waardoor inwoners van landen die een paar decennia achterstand hadden bij het gebruik van ICT-toepassingen, ons nu zelfs inhalen. Ik zie ook IoT opkomen dat nu al een prominente plek in ons dagelijks leven begint op te eisen.

7. Wat zou u zelf willen uitvinden om uw dagelijkse leven makkelijker te maken?
Een echte privébox, een omgeving waar ik ongestoord kan doen en laten wat ik wil. We verliezen onze privacy en dat is niet gezond. We moeten ergens tot rust komen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One