Tegen 2028, 4,2 miljoen huizen en bedrijven op het fibernetwerk

Gepubliceerd op 12/10/2020 in Inspireren

Proximus accelereert de uitrol van zijn fibernetwerk. Wat iedereen als ‘het netwerk van de toekomst’ omschrijft, wordt zo nu al realiteit. En dat opent meteen een brede waaier aan mogelijkheden.

Tegen 2028, 4,2 miljoen huizen en bedrijven op het fibernetwerk

Geert Standaert, Proximus Chief Technology Officer: “Tegen 2028 zal Proximus 4,2 miljoen huizen en bedrijven proactief aansluiten op het fibernetwerk met een landelijke dekking van zeventig procent. Corona heeft die ambitie allerminst gefnuikt, integendeel zelfs.”

Proximus is bezig voor die versnelde uitrol joint ventures op het getouw te zetten. Waarom de keuze voor die samenwerkingen?

“Parallelle samenwerkingen geven ons extra slagkracht. Waar wij vooral gespecialiseerd zijn in het aanleggen van fiberverbindingen in dichtbevolkte gebieden, streven we een samenwerking na met partners die helemaal thuis zijn in minder bevolkte omgevingen. Er ontstaat zo een mooie synergie.”

Welke gebieden of klanten komen het eerst aan de beurt?

“Een groot deel van de industriezones en grote bedrijvenclusters zijn nu al aangesloten op het fibernetwerk. Nu richten we ons ook sterk op de steden. We vertrekken vanuit de dichtbevolkte gebieden en breiden olievlekgewijs uit. We merken een groot enthousiasme bij lokale overheden. Zij zijn er zich van bewust dat fiber bijdraagt tot de levenskwaliteit van hun inwoners en dat het de aantrekkingskracht van hun stad vergroot.”

Fiber en 5G dragen bij tot de voornemens van steden om uit te groeien tot smart cities. Verklaart u dat eens nader?

“Fiber en 5G bieden nieuwe mogelijkheden op het vlak van onder meer mobiliteit, veiligheid en klimaat. Een stad als Leuven maakt volop gebruik van nieuwe, digitale technologieën om haar uitdagingen aan te gaan. Door meer en exacter te meten, ontstaan toepassingen die het klimaat, de veiligheid en mobiliteit ten goede komen. Een mooi voorbeeld is het meten van lawaaihinder met behulp van speciale sensoren, om geluidsoverlast doelbewust aan te pakken. Een stabiele en snelle internetverbinding is daartoe onontbeerlijk.”

Welke rol spelen overheden concreet in de uitrol van het fibernetwerk?

“Infrastructuurwerken situeren zich doorgaans vooral op lokaal niveau. Nu voorzien we in enkele jaren tijd het hele land van een nieuwe bekabeling. De overheden spelen dus een belangrijke rol bij het faciliteren van die werken. Dat vraagt dus om een intensieve samenwerking, met respect voor mens en milieu. Die werkzaamheden kennen bovendien een rechtstreekse maatschappelijke meerwaarde, aangezien ze werkgelegenheid biedt aan zo’n 3000 mensen.”

Het draagvlak bij de steden en gemeenten vormt een cruciale factor bij de uitrol van fiber.

Geert Standaert, Proximus Chief Technology Officer

author

Proximus stelt zijn fibernetwerk open voor iedereen. Hoe past dat binnen de strategie?

“Wanneer je fiber naar iedereen in België brengt, lopen de aanlegkosten in bepaalde gebieden hoger op. Door ook andere spelers toegang te geven tot het netwerk van Proximus verhoogt het rendement van die inspanningen. Het is een open netwerkbenadering die we ook voor 5G hanteren. De differentiatie zit niet langer in wie eigenaar is van het netwerk, maar in de meerwaarde van de diensten die elke provider er zelf op aanbiedt.”

Waarom zet Proximus juist in op fibertechnologie?

“Fiber is met afstand de beste technologie voor vaste netwerken. Fiber wisselt data uit door middel van lichtsignalen, wat resulteert in heel hoge snelheden. Daarnaast heeft fiber een enorme bandbreedte. En dat opent mogelijkheden voor een pay-as-you-grow-model. Een bedrijf kan vandaag relatief goedkoop instappen zonder de volledige kracht van fiber te benutten. Naarmate het bedrijf groeit, zal ook de nood aan netwerkcapaciteit en bandbreedte toenemen. Fiber kan deze verhoogde vraag makkelijk opvangen.”

“Een andere grotere troef is de veel hogere reactiesnelheid, terwijl de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid altijd verzekerd zijn. Fiber vormt het fundament om bestaande toepassingen sneller en efficiënter te laten werken en effent het pad voor toekomstige technologieën. Iedereen zal er eerder vandaag dan morgen naar vragen.”

Welke meerwaarde biedt fiber concreet voor de bedrijfswereld, kmo’s en overheden?

“Corona heeft digitale samenwerking in een stroomversnelling gebracht. Fiber tilt de kwaliteit van videoconferenties naar een hoger niveau, zonder vertragingen of beeldstoringen. Het vergroot de toegankelijkheid van cloudtoepassingen en van bedrijfskritische applicaties.”

“De hoge reactiesnelheid is een must voor veel bestaande en toekomstige toepassingen die bijdragen tot onze duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en ontspanning: van zelfrijdende auto’s, over meeslepende kijkervaringen, tot slimme straatverlichting. Dat de bedrijfswereld fiber omarmt, blijkt ook in de praktijk. In de industriezones die al zijn aangesloten, schakelt vijftig procent van de bedrijven binnen het jaar over.”

Fiber vormt het fundament om bestaande toepassingen sneller en efficiënter te laten werken

Geert Standaert, Proximus Chief Technology Officer

Wat fiber betekent voor de vaste lijn, is 5G voor mobiel. Hoe ver staan we daar vandaag?

“We zetten in het verleden steeds als eerste de volgende ‘G’ in de lucht en lanceerden dit voorjaar 5G-connectiviteit voor professionele en residentiële klanten. In afwachting van de definitieve spectrumtoewijzingen volgend jaar, rollen we nu al enkele pilootprojecten uit.”

“Een treffend voorbeeld is de Antwerpse havenNieuw venster, dat 5G gebruikt om sleepboten met elkaar en met de haven te connecteren of om drones in te zetten voor kade-inspecties. Je merkt ook in alles dat veel bedrijven en overheden staan te popelen om 5G-toepassingen te lanceren.”

Net zoals er ooit verzet was tegen wifi en 4G, stuit 5G op tegenkanting uit bepaalde hoeken. Hoe staat u daar tegenover?

“Veranderingen brengen altijd onzekerheden mee. We zijn ons bewust van de gevoeligheden waar de lokale besturen mee kampen. Natuurlijk houden we ons aan de stralingsnormen die in de regionale wetgeving staan vastgelegd en volgen we de internationale richtlijnen. Toch blijft het belangrijk om duidelijkheid te creëren en in dialoog te treden waar nodig. Daar kunnen ook de academische wereld en onafhankelijke experts toe bijdragen. Change management gaat niet alleen om technologie, ze heeft ook een belangrijke menselijke dimensie.”

Hoe maakt Proximus het verschil op het vlak van 5G?

“Verschillende 5G-projecten zijn de vrucht van de reeds bestaande samenwerking tussen bijvoorbeeld de netwerkleverancier, technologiespelers en integratoren zoals Proximus. Door hun expertise en kennis te bundelen, ontstaat bij de uitrol van 5G-toepassingen een mooie kruisbestuiving. Die samenwerking behoort tot het DNA van Proximus. Daarnaast maken onze innovatie, kennis en expertise het verschil. Dankzij een geheel van netwerktechnologieën, met fiber en 5G als speerpunten, reiken we onze klanten een totaaloplossing aan.”

Welke andere evoluties identificeert u op netwerkniveau?

Edge computing zal nog aan belang winnen. Het brengt de opslag en dataverwerking dichter bij de klant. Een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) biedt dan weer de mogelijkheid om applicaties eenvoudig over de netwerkinfrastructuur te verplaatsen.”

Geert Standaert is als CTO bij Proximus verantwoordelijk voor IT-ontwikkeling, service engineering en technische infrastructuur.

Fiber tot in uw bedrijf?

Kijk of fiber beschikbaar is

Proximus lanceert eerste 5G-netwerk in belgië

Ontdek meer over 5GNieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One