Identificatie van herlaadkaarten voortaan verplicht

Gepubliceerd op 17/02/2017 in Nieuws

Identificatie van herlaadkaarten voortaan verplicht

In de strijd tegen de criminaliteit besliste de federale regering om herlaadkaarten niet langer anoniem te houden. Alle mobiele operatoren zijn voortaan verplicht om de verantwoordelijke eindgebruiker van een herlaadkaart te identificeren.

De Belgische Overheid heeft eind 2016 beslist om via een Koninklijk Besluit de wetgeving inzake prepaidkaarten aan te passen. Alle mobiele operatoren zijn nu verplicht om de verantwoordelijke eindgebruiker van een prepaidkaart te identificeren. De nieuwe maatregel past in de strijd tegen criminaliteit.

Verplichting voor u als klant-eindgebruiker:
  • U identificeren als u een herlaadkaart wilt gebruiken.
  • U verantwoordelijk stellen voor kaarten in uw bezit of in het bezit van naaste familie
  • De simkaart binnen 24 uur laten blokkeren bij verlies of diefstal.
Verplichting voor de operator:
  • Identificatie voor nieuwe en bestaande actieve kaarten.
  • Identificatie van een telefoonnummer, niet van een simkaart.
  • Identificatie van de verantwoordelijke eindgebruiker.
  • Verstrekken van door de politie opgevraagde informatie in het kader van onderzoeken van misdaden.

Procedure

Het identificeren van de herlaadkaart kan op verschillende manieren, zoals uitgelegd op de volgende webpagina: www.proximus.be/identificeer 
Bij nieuwe activaties is deze identificatie sowieso in de processen opgenomen. De kaart is voortaan pas actief ná identificatie van de verantwoordelijke persoon.

Rechtspersonen

Ook voor herlaadkaarten van een rechtspersoon zal een natuurlijke persoon zich moeten identificeren. Indien de rechtspersoon de kaarten ter beschikking stelt van zijn werknemers, dient deze zelf een actuele lijst bij te houden van wie op welk moment over welke simkaart beschikt. Deze lijst moet op eenvoudig verzoek worden overgemaakt aan Proximus of het gerecht.

Gebruik in toestellen

In dit verband moet u uiteraard rekening houden met de herlaadkaarten die u gebruikt in liften of andere toestellen (alarm, tablet, computer, slimme meters, trackingsystemen, enz.). Ook hier geldt dat het nummer tijdelijk wordt stopgezet zolang het niet is geïdentificeerd. Om problemen te voorkomen, moet u dus ook dergelijke kaarten laten registreren.

Alternatief

Geen zin om uw kaart te registreren? Een alternatief voor de identificatieplicht is het omzetten van uw herlaadkaarten in een abonnement, bijvoorbeeld M2M. Voor M2M-kaarten en alle andere abonnementen is de identificatieplicht niet van toepassing. Handig: de belwaarde kan niet vervallen moest u niet tijdig herladen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de prepaidkaart, surf naar www.proximus.be/identificeer 

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team