Beelden liegen niet

door One magazineKlantenverhalen08/11/2013

Beelden liegen niet

Comments

Een netwerk van 36 vaste en 6 mobiele camera’s ondersteunt de politiezone Hauts-Pays in de strijd tegen de criminaliteit. De camerabeelden hielpen intussen verschillende zaken oplossen: van sluikstorting en verkeersovertredingen tot inbraken en geweldpleging.
28_FVL_1363

Camerabeelden ontmaskerden sluikstorters, inbrekers en daders van geweldpleging. Dankzij 36 vaste en 6 mobiele camera’s beschikt de politiezone Hauts-Pays in één klap over een indrukwekkend pak extra ogen.

We associëren camerabewaking vooral met de grote steden, of met locaties en evenementen waar veel mensen samenkomen. Dat staat op het eerste gezicht in schril contrast met de landelijke rust in de politiezone Hauts-Pays. Maar schijnt bedriegt. “De politiezone grenst over een afstand van 55 kilometer aan Frankrijk”, vertelt commissaris Frédéric Carton. “Er is het fenomeen van de grenscriminaliteit. Tegelijk zien we dat criminelen steeds meer gebruikmaken van moderne technologie. Het is aan de politie en de gemeentebesturen om hen voor te blijven.” De gemeentebesturen van Dour, Hensies, Honnelles en Quiévrain – samen het grondgebied van de politiezone – maakten een budget vrij om de lokale politie van een systeem voor camerabewaking te voorzien. Na de afweging van verschillende voorstellen kwam de oplossing van Belgacom als finale keuze uit de bus.

Oogje in het zeil

De politiezone Hauts-Pays beschikt over zes mobiele camera’s, die afwisselend op ongeveer veertig locaties in de zone staan opgesteld. “De toestellen hebben een batterij met een levensduur van 72 uur”, vertelt Frédéric Carton. “We lezen de beelden uit en laden de batterij op, waarna de camera naar een nieuwe locatie vertrekt.” Het zenuwcentrum van de camerabewaking bevindt zich in het politiegebouw in Dour. De politie rekruteerde drie nieuwe medewerkers. “Ze scannen snel de beelden uit de mobiele camera’s”, zegt Eric Thiébaut, burgemeester van Hensies. “Ze zoeken ook beelden op wanneer de politie daar om vraagt. De beelden blijven een maand beschikbaar. Wanneer het parket bepaalde beelden opvraagt, houden we ze uiteraard langer bij.” Daarnaast kan de politie ook in real-time een oogje in het zeil houden. Dat gebeurt via een netwerk van 36 vaste camera’s. Belgacom stond in voor de complete installatie van camera’s en visualisatieschermen. Belgacom beheert ook de connecties. De vaste camera’s zijn aangesloten via het Explorenetwerk. De mobiele camera’s maken gebruik van een draadloze verbinding.

Ontmaskerd

Dat het systeem bijdraagt aan de veiligheid in de politiezone, blijkt uit de statistieken die de politie bijhoudt. “Soms gaat het om eenvoudige zaken”, legt Frédéric Carton uit. “Iemand van de surveillanten merkt een sluikstorter op, of een verkeerd geparkeerde wagen. Dan volstaat een seintje om een agent ter plaatse te sturen en de nodige vaststellingen te doen.” Soms gaat het ook om ernstigere feiten. In dat geval kunnen de camera’s belangrijk bewijsmateriaal opleveren. “Er was het geval van een zware vechtpartij, waarbij de dader zijn betrokkenheid ontkende”, zegt burgemeester Thiébaut. “Op de camerabeelden was hij echter duidelijk herkenbaar.” Ook inbraken en een ongeval met vluchtmisdrijf zijn dankzij de camerabeelden opgelost. “Het systeem biedt ons een extra middel in de strijd tegen criminaliteit”, aldus commissaris Carton. “De mobiele camera’s geven ons de nodige flexibiliteit, onder meer bij grote evenementen, zoals het muziekfestival van Dour.” Over het gebruik van de camera’s is de politiezone alvast heel open. “We communiceren over de zaken die we dankzij de camera’s hebben opgelost”, besluit Eric Thiébaut. “We tonen duidelijk aan waarvoor we ze gebruiken en leggen dat uit aan de inwoners van de gemeente. Bovendien komen de inwoners op voorhand vragen om mobiele camera’s op bepaalde locaties te plaatsen. Er is dus een nauwe samenwerking tussen de gemeente, de politie en de buurtbewoners.”

Business benefits
  • Flexibiliteit
  • Camera’s via draadloze verbinding
  • Real-time controle
Company profile

De politiezone Hauts-Pays is een van de 195 politiezones in ons land. De zone omvat de gemeenten Dour, Hensies, Honnelles en Quiévrain in Henegouwen.

Meer nieuws over:

  • Belgacom Explore

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons